Pentru a trece mai ușor peste perioada de vârf a infecțiilor respiratorii ar fi nevoie de mobilizare atât din partea părinților, cât și din partea profesorilor și a asistenților medicali din cabinetele școlare. Doar așa putem evita un nou val de îmbolnărivi, spun specialiștii care se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri de gripă odată cu redeschiderea școlilor și grădinițelor.
Recomandările medicilor
Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov: „În general, înainte să plece la școală, ca mamă vă spun acum, un copil este controlat. Așa cum te uiți afară să vezi câte grade sunt afară, ca să știi cum să îl îmbraci, așa îți dai seama, ca părinte fiind, dacă este răcit. Atâta vreme cât ai un copil bolnav, chiar dacă este la începutul bolii, responsabil pentru tine ca părinte este să îl ții acasă. Mulți părinți se plâng că, atunci când se îmbolnăvește un copil și vine la școală, toată clasa se îmbolnăvește. Asta se întâmplă pentru că este lăsat de aparținători să vină la școală. Așa cum am avut un val mare de îmbolnăviri până să se intre în vacanță, pentru că toți copiii erau la școală, așa se va întâmpla și acum și de asta ne vom aștepta la o creștere a numărului de îmbolnăviri.”
Iulian Cristache, președintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi: „În primul rând familia trebuie să își observe copilul și să nu îi dea drumul la școală, în situația în care are ceva simptome. Sunt familii care poate nu au cu cine să își lase acești copii și poate că acest triaj observațional este făcut, așa, puțin superficial. Este nevoie de un efort colectiv și aici vorbesc de părinți, vorbesc de școală, vorbesc de aceste cabinete școlare, care au un personal foarte puțin și cred că ar trebui Ministerul Sănătății să vină cu un punct de sprijin în această perioadă scurtă de timp, pentru că nu au cum să angajeze peste noapte asistenți aceste cabinete. Este o diferență de la cer la pământ între ce observă un părinte care nu are pregătirea necesară în raport cu un doctor sau ceea ce observă un profesor, care nu are pregătirea necesară în raport cu un doctor.”
Adrian Marinescu, director medical al Institutului „Matei Balș”: „Suntem într-o perioadă foarte apropiată de epidemie, cu multe cazuri și deschiderea școlilor vine chiar în momentul în care avem un trend ascendent. Nu mă refer doar la gripă. Avem virusuri gripale, infecții virale, infecții cu SARS-CoV-2. În primul rând, cei mici ar trebui să fie vaccinați antigripal și vă aduc aminte că e cea mai bună variantă de a preveni. În momentul în care se deschid școlile există o creștere, nu trebuie să ne gândim la o explozie, iar o creștere există, mai ales că cei mici pot transmite mai departe în familie. Undeva de la finalul lunii ianuarie va fi un trend descendent. În momentul în care există mai multe filtre: părinții care pot să observe că cel mic are o simptomatologie, profesori și cei de la școală, care la un moment dat sunt niște filtre care nu fac altceva decât să ajute.”
Școala reîncepe în plină stare de alertă epidemică
Școala reîncepe în plină stare de alertă epidemică, însă întreaga responsabilitate rămâne în dreptul părinților, susțin medicii. Ministerul Sănătății are o listă de recomandări pentru siguranța elevilor, însă părinții sunt îngrijorați că multe dintre aceste măsuri nu pot fi puse in practică.
Recomandarea Ministerului Sănătății în contextul stării de alertă epidemiologică este triajul zilnic aerisirea încăperilor și purtarea măștii, de asemenea este foarte importantă izolarea la domiciliu a celor care prezintă simptome respiratorii.
Încă de la primele semne ale copilului că ar putea avea o viroză respiratorie, un părinte ar trebui să ia măsuri, explică medicul Irina Costache.
Irina Costache, medic pediatru: „E o situație de bun simț, cât avem starea generală foarte serioasă, copilul este letargic, este apatic, febril, câtă vreme copilul face febră nu trebuie să meargă în comunitate. Trebuie să dăm atenție în această perioadă oricărui curs de nas, chiar dacă pare banal, un copil bolnav, căruia îi curge nasul și are Covid nu trebuie să meargă în comunitate.”
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că este posibil ca vârful în ceea ce privește numărul virozelor respiratorii să fie atins în perioada 15 ianuarie – 10 februarie 2023.