Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum alegem liceul sau facultatea potrivită. Teste speciale de abilități și talent gândite de psihologi

Mii de elevi români sunt privați de consultanță în alegeri esențiale la început de drum în viață, cum ar fi profilul liceului sau facultatea. Și asta pentru că în România, școlile duc o lipsă acută de psihologi școlari, fiind în jur de 2.600 pentru aproximativ 3 milioane de elevi.

Diana Ioaneș, consilier școlar-psiholog, Colegiul George Coșbuc: Avem șase tipuri de interese și avem punctajul asociat fiecărui tip. Ne uităm la ce ai obținut cel mai mare scor din cele șase tipuri de interese. În urma întrebărilor tale, a ieșit că cel mai bun scor îl ai la tipul de interese numite întreprinzător sau antreprenoriat. Profesiunile liberale sunt adeseori asociate cu tipul întreprinzător, de exemplu profesiunea de avocat pe care spuneai că te-ai gândit să o urmezi.

Reporter: Ce ai înțeles despre tine în urma acestui test?

Alexandra, elevă, clasa XI-a: M-a făcut să-mi schimb percepția asupra viitorului, înainte să fac acest test și înainte să intru la liceu mi-am dorit să merg spre medicină. Am descoperit că pot merge spre anumite domenii de care nu eram conștientă, cum ar fi să devin avocată sau jurnalist, manager, agent de vânzări, poate profesor, mi-a deschis practic niște uși de care nu știam.

Importanța alegerii unui profil potrivit la liceu

Un astfel de test arată trăsăturile de personalitate ale elevilor și abilitățile lor, dar și ce își doresc ei. De asemenea, testul face și corelarea cu ce domenii ar fi potrivite pentru ei, atât la liceu, cât și la facultate.

Diana Ioaneș, consilier școlar-psiholog, Colegiul George Coșbuc: Acea frază a părinților că realul oferă perspective în viață este valabilă doar pentru cei care au abilități în domeniile matematicii, informaticii, chimiei, biologiei.

Reporter: Pentru cei care aleg mate-info fără să fie pasionați sau fără să aibă abilități în aceste domenii, ce urmează în cei patru ani de școală?

Diana Ioaneș: Note mici, pregătiri suplimentare și solicitări spre cabinetul psihologic ca să facă față

Reporter: Cum alegem o facultate?

Diana Ioaneș: Cunoscându-ne cât mai bine, cunoscându-ne din punct de vedere al abilităților, al personalității și a ceea ce ne dorim, avem toate șansele să alegem bine o facultate.

Lecția pe care mulți o află, de multe ori prea târziu, este că nu e suficient să le placă un domeniu, trebuie să aibă și abilitățile necesare, iar acestea trebuie descoperite din timp, spun psihologii. Problema este că la cât de puțini psihologi sunt în școli, majoritatea elevilor nu au parte de asta. În medie, un consilier școlar are doar 15 minute pe an să-i acorde unui elev într-o școală cu peste 1.000 de copii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE