Structura examenului de Bacalaureat se va schimba, potrivit ultimei variante a legii învățământului preuniversitar. Sursele Euronews au explicat că va exista o probă scrisă de „competențe de bază complementare” profilului absolvit. Asta înseamnă că un elev care a terminat la profil uman, va susține „competențe de bază de Matematică” la această probă, iar un elev care a terminat profilul real, va avea o probă de „competențe de bază de socio-uman".
De asemenea, toți elevii de la toate profilurile vor susține probă scrisă de limba și literatura română, la fel ca până acum. Vor fi și două examene scrise la două limbi străine pentru toți elevii: „evaluare scrisă a competențelor lingvistice la o limbă de circulație internațională”.
Elevii vor mai susține o probă scrisă la o disciplină de specialitate în funcție de specializarea absolvită astfel:
- Filologie - Limba și Literatura unei limbi de circulație internațională
- Științe sociale - Istorie
- Matematică-Informatică - Matematică
- Științele Naturii - Fizică/Chimie/Biologie
De asemenea, elevii vor avea în continuare o probă la alegere cu materiile relevante specializării absolvite. Astfel, ei vor putea alege între:
- Filologie - Istorie/Georgrafie/Logică/Psihologie/Sociologie/Economie/Filosofie
- Științe sociale: Geografie/Logică/Psihologie/Sociologie/Economie/Filosofie
- Matematică-Informatică - Informatică/Fizică/Chimie/Biologie
- Științele Naturii - Fizică/Chimie/Biologie/Matematică/Informatică
Rămân probele orale de la română și limba maternă și proba scrisă de la limba maternă pentru elevii minorităților naționale.
Mai mult decât atât, rămâne și proba de competențe digitale, dar aceasta va putea fi organizată chiar din clasa a XI-a.
Aceste modificări ar urma să intre în vigoare la 4 ani după ce vor fi aprobate noile legi. Asta înseamnă că 2028 este primul an în care elevii ar putea avea această nouă formulă de Bacalaureat.