Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Meniuri școlare ca-n restaurantele Michelin. În mai multe școli din California, elevii primesc meniuri gătite de chefi

În timp ce majoritatea școlarilor din România se mulțumesc cu lapte, corn și fructe, în America, elevii din anumite școli au parte de meniuri moderne, din produse bio, proaspăt aduse de la ferme. Pentru asta, directorii de școli apelează la bucătari de renume.

Josh este bucătar și a gătit în restaurante cu stele Michelin. Acum își folosește abilitățile pentru a pregăti un prânz pentru liceenii din Mount Diablo, California. Azi, a făcut baghete cu salam Toscano, cașcaval, rucola proaspătă și rulouri în stil mexican.

Josh Gjersand, manager culinar: „Când te gândești la școli și la cantine, acestea ar trebui să arate ca niște restaurante, nu ca lanțuri de fast-food.”

Meniurile sale sunt pline de legume cultivate în zonă, carne provenită de la animale hrănite bio, iar rețetele sunt gustoase, spre deosebire de mâncarea fadă, de obicei congelată și reîncălzită, cu care elevii americani sunt obișnuiți.

Anahi Nava Flores, elevă: „O asemenea masă servită regulat ne demonstrează că noi, elevii, că suntem văzuți, apreciați și respectați.”

Deocamdată, vorbim despre un proiect-pilot, dar un număr tot mai mare de școli din California încep să colaboreze cu ferme locale, brutării sau pescării, pentru ingrediente proaspete.

Dominic Machi, directorul de nutriție al școlii: „Alimentația în școli a fost văzută întotdeauna care o oaie neagră și a fost dintotdeauna la scară inferioară. Ceea ce încercăm să facem este să schimbăm această percepție prin introducerea de produse ecologice.”

În școli sunt organizate chiar și piețe locale unde elevii învață de la producători despre agricultură.

Loren Werth, președintele Food 4 Thought: „Ceea ce primesc școlile de la mine este adus direct de la fermă.”

Statele Unite se confruntă cu greutăți tot mai mari în susținerea meselor în școli. Din cauza creșteri costurilor, unele state au renunțat la mesele în școli sau au introdus taxe pentru ele. În România, programul Masa Caldă este aprobat anul acesta pentru 450 de școli, însă fără o finanțare clară pentru modulele care încep în luna septembrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE