O școală din Suceava are montate la ferestre 16 uși pe post de obloane. Primarul spune că ușile sunt soluția pe care a găsit-o pentru a respecta normele anti-incendiu impuse de ISU.
Școala Gimnazială din Țibeni, județul Suceava, singura clădire cu uși la ferestre. În total 16, care ar fi trebuit să tină loc de obloane anti-incendiu.
„O enigma totală. Întâi am zis că o fi uși din alea, probabil pentru foc, dar nu am văzut nici o scară, nu am văzut nimic. Probabil, ceva mai nou”, spune un bărbat.
„În caz de incendiu, acolo copiii ar trebui să deschidă geamul și să sară pe ușă”, spune o femeie.
Primarul spune că a respectat normele ISU
Primarul și reprezentanții școlii spun că n-au făcut nimic greșit. Pur și simplu au respectat normele ISU, care le cereau să monteze obloane anti-incendiu la ferestre. Nu e clar însă de ce au optat pentru uși.
Toader Adrian Lavric, primarul comunei Satu Mare, Suceava: „Am avut nevoie de un aviz de la Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență. În avizul respectiv s-au menționat obloanele necesare. (...) Eu nu pot să spun că e ușă, geam. Mi s-a spus că sunt niște obloane de protecție. Caracteristicile că au clanță prin interior, prin exterior, că au trei balamale, că nu au. Au fost cei de la Inspectoratul de Stat în Construcții, au fost reprezentanții de la ISU, a fost proiectantul, a fost constructorul, unde s-a făcut și recepția finală.”
Constantin Duceac, fochistul școlii: „Nu sunt uși, sunt uși antifoc. Așa se cheamă! Aduse din Italia, nu sunt puse de comunitate, nu le-a vrut nimeni. E vorba de normele ISU care nu poți să treci peste ele.”
Ușile s-ar închide automat în cazul în care un incendiu ar izbunci în apropierea școlii.
Alin Găleată, purtătorul de cuvânt al ISU Suceava: „Ceea ce conează pentru noi este materialul din care este conceput acel oblon, adică să fie rezistent la foc, și nu detalii legate de aspect sau estetică. Estetica construită la exterior nu este un criteriu ce ține de securitatea la incendiu. Este mai degrabă un criteriu urbanistic.”
Reabilitarea clădirii a fost făcută cu fonduri nerambursabile de la buget în valoare de 22 de milioane de lei.