PIB
Surse: Bugetul MApN ar crește la 3% din PIB începând cu 2026, iar România va accesa noi fonduri pentru înzestrarea armatei
Guvernul României plănuiește majorarea bugetului destinat Ministerului Apărării Naționale (MApN) la 3% din Produsul Intern Brut (PIB) începând cu 2026, conform surselor guvernamentale. Pentru anul 2025, bugetul va rămâne la 2,5% din PIB.
Plan de reducere a deficitului bugetar în 7 ani. România cere Comisiei Europene un acord pentru întinderea scăderii deficitului
Guvernul României cere Comisiei Europene planificarea reducerii deficitului bugetar pe 7 ani, propunere pe care premierul Marcel Ciolacu ar fi discutat-o deja la Bruxelles cu Ursula von der Leyen.
Măsuri în coaliție pentru mai mulți bani la buget. Moody: Deficitul României rămâne neschimbat în 2024 și 2025
Cu obstacolul legii pensiilor depășit, liderii coaliției PSD-PNL caută acum noi soluții de a găsi bani prin care să suporte mai bine impactul bugetar al noilor majorări din 2024. Dar și să dezamorseze tensiunile apărute între partenerii de guvernare.
România funcționează sub deviza optimismului. Cifrele pe care este construit bugetul din 2024 se bazează pe o revenire a economiei
Dacă economia dă semne de oboseală, România are un capitol la care înregistrează creșteri peste media europeană: la optimism. Prognozele economice arată o revenire în 2024.
Ce buget vrea coaliția de guvernare după gaura bugetară. România trebuie să încheie anul cu un deficit mai mic de 5% din PIB
Coaliția PSD-PNL a stabilit astăzi, în linii mari, principiile pe care va fi construit bugetul statului în 2024. Vor avea prioritate domenii precum educația sau agricultura.
Datoria globală atinge un nou record: 307 trilioane de dolari. Ce înseamnă și cum poate fi plătită aceasta
Fie că sunt datorii făcute de noi, sau datorii pe care alţii le fac în numele nostru. De la împământenitul ”caiet” de la magazinul de cartier, până la credite la bănci ori împrumuturi de milioane de euro pe care statele le fac în numele nostru.
Paradoxul Ghimbav: în cel mai bogat oraș din România nu există nici creșă, nici policlinică
Orașul Ghimbav din Brașov este în fruntea clasamentului celor mai bogate orașe din țară. Cu un parc industrial ce a atras companii de renume mondial, PIB pe cap de locuitor în Ghimbav depășește 115.000 de euro pe an. Din oraș lipsesc, însă, o creșă, un azil pentru bătrâni sau o policlinică.
Economia frânează, România trăiește pe datorie. Premierul Marcel Ciolacu va negocia, la Bruxelles, reducerea deficitului
Guvernul Ciolacu promite că va începe toamna cu o reformă fiscală în condițiile în care în primele luni ale anului cheltuielile au fost mai mari decât cele prevăzute de buget, iar încasările nu au fost pe măsură.
Statul român pierde anual 37 de miliarde de lei din colectarea TVA. Cum se produce evaziunea fiscală din domeniul achizițiilor intracomunitare
În fiecare zi, bugetul României ar putea fi mai bogat cu încă 100.000.000 de lei dacă taxa pe valoare adăugată s-ar colecta integral. Ar însemna 37 de miliarde de lei în plus într-un singur an, bani din care s-ar putea construi 10 spitale regionale.
Impactul măsurilor fiscale propuse de Guvern. Antreprenorii susțin că sute de români își vor pierde locurile de muncă
Reducerea deficitului bugetar până la 4,4% din PIB forțează Coaliția să adopte urgent măsuri fiscale menite să aducă mai mulți bani în visteria statului. Deocamdată, liderii PSD și PNL nu au luat nicio decizie.
Ministrul Finanțelor: ”PNRR și fondurile UE vor consolida creşterea economică a României”
Ministrul Finanţelor susține că ancorele pe care se bazează estimările bune privind economia României în contextul dat rămân absorbţia fondurilor europene şi implementarea Planului de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
Comisia de Prognoză reduce la 7,4% estimarea de inflaţie. Creșeterea economiei în acest an de 2,8%
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză a revizuit în scădere la 7,4%, de la 8%, estimarea de inflaţie pentru finalul acestui an, pe fondul unei reduceri mai ample decât s-a prevăzut a cotaţiilor internaţionale pentru petrol şi pentru bunurile energetice.
Deficitul guvernamental al României a fost aproape dublu faţă de cel din UE în 2022
Deficitul guvernamental a scăzut în 2022 comparativ cu 2021 atât în Uniunea Europeană cât şi în zona euro, însă România se numără printre ţările membre cu cele mai mari deficite guvernamentale, arată datele preliminare pentru anul 2022 publicate vineri de Eurostat.
NATO: De ce cheltuirea a 2% din PIB pentru apărare este atât de controversată
Doar șapte dintre cele 30 de țări aliate ale NATO au îndeplinit obiectivul de cheltuieli militare stabilit de Alianța Nord-Atlantică în 2022, a confirmat secretarul general al organizației militare, Jens Stoltenberg.
INS: Puterea de cumpărare a românilor a crescut. Nivelul de trai din România este comparabil cu cel din Polonia, Portugalia și Ungaria
După integrarea în Uniunea Europeană puterea de cumpărare a românilor a crescut. În 2022, aceasta a ajuns la 74% din media europeană față de 44% în 2007, anul aderării la UE.
Analiză Eurostat: Zona metropolitană din Cluj este din ce în ce mai prosperă
Atunci când vorbim despre creșterea economică, ne referim de obicei la zona București Ilfov, cea mai mare concentrare economică și demografică. Dar și alte zone metropolitane vin din urmă, și recuperează decalajul pe care îl aveau față de alte orașe ale Europei.
Perspective sumbre pentru economie. Prognoză: După o creștere de 4,6% în 2022, economia încetinește în 2023
Într-o perioadă în care economiile multor țări încep să scadă, iar recesiunea este un subiect la ordinea zilei, România primește o veste bună. Va încheia anul cu o creștere economică mult mai mare decât se estima în vară.