Economia Marii Britanii ar putea fi depășită de cea a Poloniei până la sfârșitul deceniului, potrivit Partidului Laburist, potrivit SkyNews.
Liderul formațiunii politice, Sir Keir Starmer, va folosi prognoza - care se bazează pe datele Băncii Mondiale - pentru a face apel la sprijinul cetățenilor pentru următoarele alegeri generale.
Datele arată că PIB-ul pe cap de locuitor în 2021 a fost de 44.979 de dolari în Marea Britanie și 34.915 de dolari în Polonia, iar laburiștii spun că Polonia - dacă își va menține creșterea medie anuală de 3,6% - va depăși Marea Britanie până în 2030.
România, cu 3,8%, și Ungaria, cu 3%, ar depăși Marea Britanie până în 2040, avertizează partidul.
Președintele Partidului Conservator, Greg Hands, a reacționat spunând: „Ultima dată când laburiștii au plecat de la guvernare, nu mai erau bani, datoriile erau în spirală, iar șomajul a crescut vertiginos – un lucru pe care poporul britanic nu îl va uita niciodată.
Ciucă: PIB în 2022 a crescut cu 49 miliarde la euro faţă de 2021
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, luna trecută, că, potrivit datelor de la Comisia Naţională de Prognoză, Produsul Intern Brut în 2022 a crescut cu 49 miliarde la euro faţă de 2021, menţionând că pentru acest an economia are o prognoză favorabilă, cu o sporire de 2,8%.
"Am primit de la Comisia Naţională de Prognoză datele referitoare la Produsul Intern Brut, valoarea nominală a Produsului Intern Brut în anul 2022, iar creşterea acestuia este una semnificativă. Şi aici doresc să subliniez că, în comparaţie cu anul 2021, avem o creştere în valoare nominală a Produsului Intern Brut de aproximativ 50 de miliarde de euro, mai exact 49 de miliarde de euro. Este o creştere semnificativă. Uitându-mă pe cifre, creşterea din anul 2022 este egală cu valoarea Produsului Intern Brut în anul 2002.
Deci, în condiţiile pe care le ştim cu toţii, în situaţiile de criză de care a trebuit să ne ocupăm împreună, s-a reuşit o performanţă guvernamentală prin care, de la o estimă de aproximativ 1.396 miliarde, dacă nu mă înşel domnule ministru, să realizăm 1.427 de miliarde. Practic, şi estima a fost depăşită cu aproximativ 8,5 miliarde de euro", a afirmat Ciucă, la începutul şedinţei de Guvern.
El a susţinut că a existat o activitate susţinută la nivelul fiecărui minister, la nivelul economiei româneşti, menţionând în acest sens rolul prioritar al investiţiilor.
Potrivit premierului, pentru 2023 datele de la Comisia Naţională de Prognoză sunt, de asemenea, pozitive.
"Ţinând cont de contextul economic în care analiştii şi specialiştii din domeniu discută de o decelerare, de o scădere a creşterii economice şi, nu de puţine ori, s-a vorbit despre intrarea în recesiune în anul 2023, totuşi economia României are o prognoză favorabilă în care se estimează că vom avea o creştere de 2,8%", a indicat Ciucă.