Guvernul României cere Comisiei Europene planificarea reducerii deficitului bugetar pe 7 ani, propunere pe care premierul Marcel Ciolacu ar fi discutat-o deja la Bruxelles cu Ursula von der Leyen.
Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, spune că un astfel de acord va ajuta România să ducă la bun sfârșit investițiile aflate în derulare.
”Comisia n-o să se uite numai la ce vii ca și propunere pe șapte ani. Eu vă dau o chestiune de competitvitate ecomomică care poate fi distorsionată printr-un tratament bugetar incorect.
În regiunea noastră sunt cinci țări în deficit excesiv, cum ar fi ca toate să aibă șapte ani și numai România să aiba patru, ceilalți închid în șapte ani și vor avea spațiu fiscal pentru investiții, România va trebui să facă austeritate, asta ne dorim?
Noi chiar avem investiții în derulare, nu e o dorință să ne întindem, eu cred că e clar că trebuie să le facem.”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
Consiliul Fiscal: Deficitul bugetar va depăşi probabil 7% din PIB
Deficitul va depăşi probabil 7% din PIB, existând riscul să se îndrepte către 8% din PIB, având în vedere execuţia bugetară pe primele şase luni ale anului 2024 şi alte date, potrivit raportului anual al Consiliului Fiscal (CF).
"Execuţia bugetară pe primele şase luni ale anului 2024 a consemnat un deficit de 3,6% din PIB, cu aproape 1,3 pp mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, determinat de creşterea accentuată a cheltuielilor bugetare, care a fost parţial contrabalansată de dinamica peste aşteptări a veniturilor bugetare.
Evaluarea CF de la momentul opiniei asupra proiectului de buget plasa deficitul cash pe anul în curs în jurul valorii de 6,4% din PIB. Pornind de la execuţia bugetară pe primele şase luni şi alte date, CF consideră că deficitul va depăşi probabil 7% din PIB în acest an, existând riscul să se îndrepte către 8% din PIB.
Aceasta şi deoarece noua lege a pensiilor şi creşterile salariale acordate în sectorul public vor genera costuri suplimentare în a doua jumătate a lui 2024, iar sezonalitatea execuţiei bugetare este caracterizată de concentrarea unor categorii de cheltuieli în ultimele luni ale anului", se menţionează în raport.