Guvernul României plănuiește majorarea bugetului destinat Ministerului Apărării Naționale (MApN) la 3% din Produsul Intern Brut (PIB) începând cu 2026, conform surselor guvernamentale. Pentru anul 2025, bugetul va rămâne la 2,5% din PIB.
Tot în 2025, România intenționează să acceseze un nou împrumut de 1 miliard de dolari de la Congresul Statelor Unite, fonduri destinate programelor de înzestrare militară și achiziție de echipamente.
În 2023, România a beneficiat de un împrumut de 920 de milioane de dolari, utilizat pentru achiziționarea de tehnică și echipamente militare.
Strategia de Apărare a României prevede, de asemenea, o creștere semnificativă a numărului de militari activi în structurile de apărare națională, propunând un efectiv de 110.000 de soldați activi, față de aproximativ 75.000 în prezent.
Decizia de a crește bugetul apărării este aliniată cu cerințele Alianței Nord-Atlantice, care solicită statelor membre să aloce 2% din PIB pentru apărare. Planul de a crește acest procent la 3% ar plasa România în topul țărilor NATO din perspectiva investițiilor militare, confirmând angajamentul său de a contribui la securitatea colectivă a alianței.
Planul de a ajunge la un efectiv de 110.000 de militari activi este un răspuns la nevoia de resurse umane capabile să gestioneze noile echipamente și să contribuie la îndeplinirea rolului strategic pe flancul estic al NATO.
Această extindere va presupune și o creștere a programelor de recrutare, instruire și pregătire continuă, care să permită armatei române să răspundă provocărilor de securitate cu un personal bine pregătit.