În aceste zile complicate, toată Europa discută despre Apărare și despre cum să crească bugetul pentru Securitate în perioada următoare.
Discuția vine în contextul în care există un pivot al politicii americane vizavi de Uniunea Europeană și un președinte Trump care cere statelor NATO să cheltuie 5% din PIB pentru Apărare.
Față de statele din Vest, România stă bine, cu o alocare de 2,5% din PIB.
Al doilea mandat al lui Donald Trump la Casa Albă a adus din nou în atenție necesitatea creșterii cheltuielilor militare ale statelor NATO.
”Când vine vorba de cheltuielile pentru Apărare, chiar și 2% din PIB nu este suficient. Trei sau patru. Așa cum a spus președintele Trump, 5% pentru cheltuielile de Apărare este esențial. Conștientizarea faptului că există o mașinărie de război rusă care încearcă să cucerească tot mai mult teren în Ucraina și rezistența împotriva acesteia sunt o responsabilitate europeană importantă.”, a declarat Pete Hegseth, secretarul american al Apărării.
România alocă al treilea an consecutiv 2.5% din PIB pentru Apărare
Pentru România este al 3-lea an la rând când alocă 2,5% din Produsul Intern Brut pentru Apărare. Dacă ne uităm la sumele investite la nivel european, stăm mult mai bine decât state cu economii puternice, precum Germania, Franța, Italia și Spania.
Cap de listă este Polonia, cu mai mult de 4%, urmată de Estonia, ambele peste Statele Unite la acest capitol. România a cheltuit 2,25% din PIB în 2024, sub bugetul alocat, ocupând astfel locul 9 în Europa.
Coaliția PSD-PNL avea de gând încă de anul trecut să aloce mai mulți bani pentru Apărare începând din 2026, dar ultimele evoluții din scena politică și deficitul bugetar consistent au dat puțin planurile peste cap.
Deocamdată, bugetul României este construit la limită pentru a se încadra într-un deficit bugetar de 7% din PIB.
În acest moment, bugetul Ministerului Apărării este de aproape 43 de miliarde de lei, echivalentul a 25% din salariile cumulate ale bugetarilor în 2025, de 170 de miliarde de lei. O alocare de 5% din PIB ar însemna peste 85 de miliarde de lei, adică aproximativ 17 miliarde de euro.
Specialiștii în securitate națională pledează pentru bugete mai echilibrate, mai ales că România nu are capacitatea să cheltuie integral aceste sume în domeniul Apărării.
Indiferent de procent, banii pot avea efect de multiplicare în economie, mai ales că cererea pentru tehnică militară a urcat puternic la nivel global în noul context geopolitic.
Industria de apărare a statului rămâne mică în raport cu necesitățile, chiar dacă s-a dublat pe fondul războiului din Ucraina. A ajuns la o cifră de afaceri totală de două miliarde de lei în perioada 2022-2023, față de 1 miliard de lei în pandemie.
Cheltuielile pentru Apărare în 2024
Polonia: 4,12% din PIB
Estonia: 3,43% din PIB
Statele Unite ale Americii: 3,38% din PIB
Letonia: 3,15% din PIB
România: 2,25% din PIB
Germania: 2,12% din PIB
Franța: 2,06% din PIB
Italia: 1,49% din PIB
Spania: 1,28% din PIB