Românii plecați la muncă în străinătate au trimis în țară 6,5 miliarde de euro în 2023, echivalentul a 2% din PIB. Această sumă este cu doar 1,2% mai mică decât valoarea investițiilor străine directe atrase de România anul trecut, conform datelor furnizate de Banca Națională a României și prelucrate de site-ul Curs de guvernare. Suma reprezintă un nou record și este dublă față de acum zece ani.
Românii plecați la muncă în străinătate au trimis în țară în 2023 echivalentul a 2% din PIB
În ultimul deceniu, valoarea totală a banilor trimiși de românii din diaspora s-a ridicat la peste 46,5 miliarde de euro. Suma este cu doar 14,2% mai mică decât nivelul investițiilor străine directe intrate în țară în aceeași perioadă. Este clar că banii trimiși de românii din diaspora au devenit o sursă vitală de finanțare pentru contul curent al țării, care devine tot mai dependent de aceste contribuții.
Marea Britanie a rămas, în 2023, pentru al doilea an consecutiv, principala țară de origine a sumelor de bani trimise în România. Aproximativ un sfert din totalul banilor trimiși, adică 1,5 miliarde de euro, provin de la românii aflați în Marea Britanie. Germania se situează pe locul al doilea, cu 1,4 miliarde de euro. Ambele state se remarcă prin creșterea constantă a sumelor trimise.
Banii trimiși de românii plecați în străinătate s-au dovedit a fi în ultimul deceniu o sursă mai de încredere de valută decât investițiile străine directe. În timp ce investițiile străine directe au cunoscut ample fluctuații, banii trimiși au crescut constant, cu excepția primului an de pandemie. Mai mult, în 2014, 2019 și 2020, banii trimiși de românii din diaspora au depășit ca valoare investițiile străine directe.
După pandemia de COVID-19, companiile și-au majorat investițiile, iar fluxurile de capital străin au atins niveluri record în 2021 și 2022, de 8,9 respectiv 10 miliarde de euro.
Aceste date permit și realizarea unei comparații între România și statele membre UE. Țara noastră este printre cele mai dependente țări europene de banii trimiși de diaspora. La nivelul anului 2022, Eurostat estima că valoarea banilor trimiși în România era de 2,9% din PIB, a treia cea mai ridicată din UE, după Croația (7,6% din PIB) și Letonia (3,2% din PIB), media UE fiind de sub 1% din PIB. În concluzie, datele prezentate arată că țara noastră este profund dependentă de banii trimiși de diaspora, bani care nu doar că acoperă parțial deficitul de cont curent al țării, dar joacă și un rol esențial în stabilizarea monedei naționale și în susținerea nivelului de trai al familiilor din România.