Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ciolacu, la întâlnirea cu delegația FMI: Vom reduce risipa bugetară și vom face investiții record

Premierul Marcel Ciolacu le-a promis experților FMI că Executivul va reduce în acest an risipa bugetară și va face investiții record. O delegație a Fondului Monetar Internațional (FMI) a venit la București ca să analizeze situația financiară a României.

Marcel Ciolacu, la întâlnirea cu FMI: „Vom prioritiza proiectele publice. Cele în stadiu avansat să fie finalizate într-un ritm alert”

Pe scurt, ce a promis Guvernul României la întâlnirea cu FMI:

  • Investiții record în acest an, datorită proiectelor finanțate prin fonduri europene. Mai ales în infrastructură și energie;
  • Respectarea planului agreat cu Comisia Europeană, prin care deficitul va fi de cel mult 7% în acest an și va continua să scadă de la an la an, până aproape de 3%;
  • Restructurarea aparatului bugetar până la finalul anului.

Bugetul recent aprobat în Parlament include cel mai mare volum alocat până acum investițiilor, respectiv 7,8% din Produsul Intern Brut, a spus Ciolacu.

„Vom prioritiza proiectele publice, astfel încât cele aflate în stadiu avansat de implementare să primească finanțarea necesară pentru a fi finalizate într-un ritm alert. O altă linie de acțiune este susținerea proiectelor finanțate din fonduri europene, pentru cofinanțarea cărora am alocat resurse bugetare. Valorificăm această fereastră de oportunitate pe care România o are atât pentru dinamica investițiilor, cât și pentru implementarea reformelor asumate prin PNRR și convergente obiectivului nostru de aderare la OCDE în anul 2026”, a menționat Ciolacu, la întâlnirea cu FMI.

Ce recomandări are FMI pentru România

Experții FMI recomandă în continuare țării noastre să păstreze doar două cote de TVA și să se gândească la implementarea impozitării progresive, doar că aceste recomandări nu pot fi făcute publice acum, potrivit surselor Euronews, și asta pentru că cei de la FMI evită să vină cu astfel de mesaje în spațiul public atunci când urmează alegeri într-un stat în care se deplasează. În schimb, ei ar putea veni cu astfel de recomandări în cadrul unei conferințe de presă undeva în toamnă, când va exista o nouă vizită a unei delegații FMI în România și vor fi trecut deja și alegerile prezidențiale din mai.

În ceea ce privește promisiunile făcute delegației FMI, Ciolacu s-a angajat să ducă la capăt acest plan de investiții record pe care Guvernul îl are în acest an, în special de investiții în infrastructură și în domeniul energiei. Premierul a mai spus că investițiile se bazează în mare parte și pe fonduri europene - România având foarte multe proiecte cofinanțate cu bani din PNRR - doar că acolo există în acest moment un blocaj. Sunt câteva miliarde de euro din tranșa a treia pe care România încă nu le-a primit și asta pentru că avem, pe de o parte, legea pensiilor militare, blocată la Curtea Constituțională, și acele numiri politice din companiile de stat, unde Comisia Europeană vrea să vadă reforme în adevăratul sens al cuvântului, altfel nu va debloca fondurile prea curând.

Totodată, Guvernul și-a mai luat angajamentul să ducă la capăt, până la sfârșitul anului, o restructurare a întregului aparat bugetar, având în vedere ce s-a întâmplat și de curând, când, după Senat, și Camera Deputaților strânge cureaua: 240 de posturi ar urma să fie desființate. Totuși, în ultimele zile nu au mai apărut noutăți în acest sens din partea Executivului în legătură cu eventuale comasări de instituții, alte desființări de posturi sau reduceri de cheltuieli. Cu toate acestea, Marcel Ciolacu promite că, în mandatul său, Guvernul va continua să facă un stat mai „suplu”, să reducă din posturi și, cel mai important, să reducă deficitul bugetar în acest an până la 7% din PIB, iar în următorii ani, până la 3%, așa cum s-a angajat și în fața Comisiei Europene.

În perioada următoare, vor mai exista câteva întâlniri importante ale premierului legate de situația financiară a țării noastre. Poate cea mai importantă dintre ele va fi pe 21 februarie, când șeful Guvernului va merge la Bruxelles pentru a sta de vorbă cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE