MINISTERUL EDUCAȚIEI
Elevii au ajuns să devină olimpici pe cont propriu. Ministerul Educației a eliminat o parte dintre competițiile finanțate de stat
Ministerul Educației a eliminat o serie de concursuri din grila competițiilor internaționale pe care le finanțează. Acest lucru înseamnă că nu mai plătește deplasările elevilor, iar olimpicii nu mai primesc nici burse.
15 lei de elev pentru o masă sănătoasă. Mulți directori de școli spun că banii sunt insuficienți pentru o masă caldă
Programul o ”Masă Caldă” pentru elevi s-a transformat, de la 1 ianuarie, în programul o ”Masă sănătoasă”. Însă banii pur și simplu nu ajung pentru mâncarea caldă, spun unii dintre directorii școlilor.
15 februarie, Ziua Naţională a Lecturii. În România, mai există aproximativ 300 de librării din 1200, câte erau în 1990
Ziua Națională a Lecturii în România se sărbătorește în fiecare an pe 15 februarie. Legea a intrat în vigoare în 2022 și prevede ca școlile, bibliotecile, muzeele și multe alte instituții culturale pot organiza activități dedicate lecturii.
Ministerul Educației a aprobat o listă de softuri antiplagiat. Cum funcționează și când este considerat un fragment copiat
Ministerul Educației a aprobat oficial o listă de softuri antiplagiat pe care universitățile le pot folosi pentru a detecta similitudini în tezele de doctorat aflate în lucru.
Ce spune Ministerul Educației despre subiectele de la simularea la Matematică. Secretar de stat: ”Nu este sănătos să avem subiecte ușoare”
”Nu este sănătos să avem subiecte ușoare”, spune Sorin Ion, secretar de stat în ministerul Educației, după valul de reacții din partea elevilor, profesorilor și părinților în urma simulării pentru evaluarea națională la matematică.
Simulare Evaluare Națională 2024. Cum se rezolvă subiectele la matematică. Profesor: "Sunt extrem de surprins de nivelul de dificultate"
Profesorii consideră subiectele foarte dificile: "S-a uitat că generația celor de clasa a VIII-a a trecut prin doi ani de pandemie, în care a făcut școală online".
Cum arată declarația de interese prin care profesorii trebuie să își asume în scris că nu fac meditații
Nedepunerea declarațiilor sau nerespectarea obligațiilor trecute acolo constituie abatere disciplinară, conform articolului 209, din noua lege a educației, care a intrat în vigoare pe 3 septembrie 2023, după cum se arată în procedură.
Simulare Evaluare Națională 2024. Subiectele și baremul de corectare la proba de matematică pentru elevii de clasa a VIII-a
Elevii de clasa a VIII-a au susținut, marți, proba scrisă la matematică din cadrul simulării Evaluării naționale, așa cum prevede calendarul aprobat de Ministerul Educaţiei.
Simulare Evaluare Națională 2024. Rezolvarea subiectelor la limba română. Profesor: "Într-adevăr, pun probleme aceste cerințe"
Avem o premieră în 2024. Toate lucrările vor scanate și corectate pe o platformă digitală. După scanare, lucrările vor fi repartizate aleatoriu, pe platforma destinată evaluării digitalizate.
Simulare Evaluare Națională 2024. Subiectele la limba și literatura română pentru elevii de clasa a VIII-a și baremul de corectare
Elevii de clasa a VIII-au susținut, luni, proba scrisă la limba şi literatura română din cadrul simulării Evaluării naţionale, așa cum prevede calendarul aprobat de Ministerul Educaţiei.
Corectare digitalizată la simularea Evaluării Naționale. Reprezentanții din Ministerul Educației se așteaptă ca unele aparate de scanat să nu funcționeze
Emoții pentru elevii care susțin luni prima probă la simularea Evaluării Naționale, dar și mai multe emoții pentru profesori. Este prima dată când în toate școlile din țară lucrările vor fi scanate și introduse într-o platformă digitală pentru a fi corectate.
Ligia Deca despre evaluarea digitalizată: „Nu influenţează nici tipurile de subiecte, nici baremul, nici timpul de lucru al copiilor”
Ministra Educaţiei, Ligia Deca, afirmă că evaluarea digitalizată nu influenţează nici tipurile de subiecte, nici baremul, nici timpul de lucru al copiilor, precizând că singura diferenţă este că lucrarea va fi secretizată automat, în momentul în care este scanată, în prezenţa elevilor.
Statutul Elevului 2.0, depus la Ministerul Educației. Elevii vor mai mult timp liber și să-și motiveze singuri absențele, de la 14 ani
Elevii cer mai mult timp liber. Un nou Statut al Elevului a fost depus la Ministerului Educației de organizația Salvați Copiii și de reprezentanți ai elevilor. Tinerii spun că nu au suficient timp pentru activități recreative, culturale și sportive.
Elevii din învățământul privat nu au primit bursele de excelență de la Ministerul Educației. Sumele sunt restante de 5 luni
Elevii din învățământul privat nu au primit nici până astăzi bursele de excelență de la Ministerul Educației. Asta deși oficialii spuneau, la finalul anului trecut, că situația se va rezolva, până la 1 ianuarie.
Conducătorii doctorali scapă de răspunderea plagiatului. Doctoranzii rămân singurii responsabili pentru tezele lor, potrivit noului Regulament
Conducătorii de doctorat nu mai pot fi trași la răspundere, dacă lucrările pe care le-au supervizat se dovedesc a fi plagiate. Asta reiese din noul Regulament publicat săptămâna aceasta în Monitorul Oficial.
Cât costă să-ți dai copilul la înot. Ministerul Educației nu are o evidență a școlilor cu bazine de înot, primul sport recomandat copiilor
În Olanda, de exemplu, Ministerul Educației recomandă ca toți copiii care au absolvit școala primară să aibă cunoștințe de bază în acest sport, iar într-o treime din școli, elevii fac cursuri de înot.
Dezbatere aprinsă în Franța, după ce ministra Educației și-a înscris copiii la o școală privată
Noua ministră franceză a Educației, Amelie Oudea-Castera, se află sub o presiune tot mai mare din cauza deciziei sale de a-și înscrie copiii la o școală privatăCât câștigă angajații din sistemul privat de învățământ.
Ligia Deca, despre programul Masă Sănătoasă: Ne aşteptăm la aproximativ 420.000 de beneficiari anul acesta
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a afirmat, luni, în Prahova, că numărul beneficiarilor programului Masă Sănătoasă va fi anul acesta de circa 420.000, mai mult decât dublu faţă de anul trecut.
Retrospectiva Educației 2023: Două legi noi, o grevă de amploare a profesorilor și rezultate slabe la testele PISA
2023 a început cu dezbaterile privind cele două proiecte ale legilor educației. După luni de discuții în Parlament, ele au fost publicate pe 5 iulie în Monitorul Oficial. Legea învățământului preuniversitar, cea care afectează aproape trei milioane de elevi, a fost cea mai controversată.
Marcel Ciolacu anunță bugetul de stat pentru 2024: Investiții record, dar și majorări ale pensiilor și salariilor
Ședința de Guvern a bugetului a fost amânată nouă ore, pentru a fi rezolvate toate problemele legate de Legea Bugetului. Premierul Marcel Ciolacu a declarat că vor fi alocate sume record pentru anul 2024, dar și că nu vor exista majorări de taxe pentru români.
Matematica, problemă grea pentru învățământul românesc. Metoda de predare a materiei este abstractă și axată excesiv pe reținerea teoriei
Rezultatele la matematică ale elevilor români sunt tot mai slabe, potrivit evaluărilor PISA. Este singura materie unde au pierdut punctaj față de rezultatele din 2018. Motivele țin atât de modul învechit al predării, cât și de programa abstractă a materiei în învățământul românesc.
Marcel Ciolacu anunță "un buget istoric la educație", însă majorarea e considerată insuficientă. Anca Dragu: "E în coada clasamentului"
Bugetul pentru educație pentru 2024 este de 57 de milioane de lei, o majorare cu 61%. Salariații din educație ar urma să mai primească o majorare și în 2025.
Cum crede ministrul Educației că s-ar putea îmbunătăți performanțele la testele PISA: prin „prezența la școală și bunăstarea elevilor”
Ligia Deca spune că prezenţa la şcoală şi bunăstarea elevilor, printre altele, sunt „foarte importante” pentru îmbunătăţirea performanţei elevilor, motiv pentru care se va acţiona „cu şi mai multă hotărâre” în implementarea măsurilor din noua lege a învăţământului preuniversitar.
Proiect: Măriri mai mici pentru salariile profesorilor în 2024. Majorările nu sunt cele promise în plină grevă generală
Guvernul pregătește așa-numita „Ordonanță trenuleț” de la sfârșitul anului, care ar urma să mărească salariile pentru profesori și demnitari, de la 1 ianuarie 2024. Doar că mărirea propusă nu este și cea convenită cu profesorii, când aceștia au decis încetarea grevei, acum câteva luni.
Ministerul Educației dă vina pe pandemie pentru rezultatele dezastruoase de la testele PISA. ”Confirmă încă o dată polarizarea societății”
România este pe penultimul loc în rândul țărilor UE în clasamentul PISA 2022, potrivit rezultatelor prezentate astăzi de Ministerul Educației. Elevii români stau mai prost la Matematică decât în 2018 și sunt la același nivel la Lectură și Științe.