Ministerul Educației a aprobat oficial o listă de softuri antiplagiat pe care universitățile le pot folosi pentru a detecta similitudini în tezele de doctorat aflate în lucru.
Am vrut să vedem cum funcționează un astfel de soft și când este considerat un fragment cu similitudini, adică șiruri de cuvinte identice, ca fiind plagiat.
Cum funcționează softul
”În momentul în care vreau să verific o teză de doctorat să zicem în acest an, în 2024, merg pe această clasă și din punct de vedere al acțiunilor, vreau să submit, vreau să trimit o teză spre analiză. Ni se cere să confirmăm că într-adevăr dorim să analizăm această teză, îi dăm confirm.
De regulă durează mai multe ore până când este făcută analiza de soft în partea dreaptă vă rog să observați că se afișează articolele din care au fost preluate informațiile din teza de doctorat. Aici avem o publicație din care s-a luat 3% și dacă observați, culoarea de aici semnifică și culoarea de material unde sunt subliniate preluările.
După ce se face analiza, conducătorul de doctorat trebuie să facă un raport unde, pe baza gradului de similitudini, să spună dacă există preluări nelegale din anumite materiale.”, spun experții
La Universitatea Politehnica din București se foloseste un soft antiplagiat de 7 ani.
”Pentru cei 2.500 de studenți avem 2.500 de conturi. Ei trebuie să aibă fiecare contul lui în acest software. Conducătorul de doctorat nu face altceva decât le gestionează aceste conturi, dar ei își pot verifica singuri, ori de câte ori doresc, teza de doctorat sau chiar și articole științifice pe care le publică până ajung la teza de doctorat.”, a declarat Horia Iovu, prorector al Universității Politehnica din București.
La Universitatea de Medicină Carol Davila se folosește de doi ani un alt soft la lucrările de licență și masterat.
”La nivelul universității, același soft este folosit de către școala doctorală pentru verificarea tezelor de doctorat”, spune Monica Mocanu, directorul bibliotecii Universității de Medicină „Carol Davila”.
La Universitatea din București se folosesc chiar două softuri antiplagiat. Însă, chiar dacă acestea detectează similitudini în texte, asta nu înseamnă neapărat că acele fragmente au fost plagiate.
”Pot să fie multe referințe bibliografice – titlul unei cărți care are mai mult de 5 cuvinte apare în raportul de similitudine. În acel moment, acel loc îl bifez, spun -e în regulă, este o similitudine care e perfect legitimă-. Sunt suspiciuni care pot să apară în momentul în care vezi că nu ai niciun motiv pentru care ar trebui să fie similitudinea aceea.
De obicei, când sunt situații de plagiat, rareori este una singură într-o teză, adică îți dai seama după aceea de mai multe. Am avut un singur doctorand pe care l-am detectat cu plagiat, am simțit că e textul în neregulă când mi-a dat un raport de cercetare și acolo am intuit că este ceva în neregulă, l-am pus într-un soft de similitudini și mi-a dat exact revista de unde preluase. Și ce ați făcut? L-am exmatriculat.”, a declarat Bogdan Murgescu, prorector al Universității din București.
Lista oficială cuprinde 6 astfel de softuri care vor fi folosite pentru tezele de doctorat anul acesta. Noi sisteme pot fi adăugate la cerința universităților, dar cu respectarea cerințelor aprobate de minister.