Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Evaluarea Națională 2024. Recomandări pentru elevi: Atenție la semnele folosite pentru a marca o greșeală

Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a începe pe 25 iunie cu proba la Limba și Literatura română. Ministerul Educației le-a transmis copiilor prin intermediul diriginților o serie de recomandări în ceea ce privește semnele folosite pentru a marca eventuale greșeli pe foaia de examen. În cazul în care elevii nu țin cont de aceste recomandări există riscul să nu primească punctaj pentru răspunsul pe care l-au ales la un exercițiu.

Recomandări de la Ministerul Educației pentru elevii care dau Evaluarea Națională

La proba de Limba și Literatura română sunt permise sublinierile pe text cu pix sau stilou de culoare albastră. În cazul în care elevii fac o greșeală și vor să revină asupra răspunsului, trebuie să procedeze conform indicațiilor transmise de Ministerul Educației.

Ioana Corneev, jurnalistă Euronews: „Dacă răspunsul constă în marcarea cu X a unei opțiuni, acesta poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului și marcarea cu X a răspunsului care este, în final, considerat corect”.

În ceea ce privește proba la matematică, lucrurile ar trebui să arate mai simplu, pentru că vorbim doar despre cifre. Însă șansele ca elevul să se răzgândească de mai multe ori sunt mai mari.

Ioana Corneev, jurnalistă Euronews: „Dacă elevul revine asupra răspunsului încercuit inițial și consideră ca fiind corectă o altă variantă, aceasta va fi scrisă în spațiul dedicat punctajului atribuit exercițiului”.

Reprezentanții Ministerului Educației anunță că aceste recomandări sunt extrem de importante, iar profesorii evaluatori sunt obligați să țină cont de ele.

Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației: „Dacă din răspunsul copilului reiese fără drept de apel răspunsul pe care a dorit să ni-l indice, atunci va fi luat în considerare. În altă ordine de idei, modul de evaluare a lucrărilor pe platforma informatică exclude orice risc de fraudă în ceea ce privește evaluarea și atunci e momentul ca începând din acest an să încercăm să scăpăm treptat de - hai să spunem - paranoia semnelor particulare pe lucrare”.

Aproximativ 160 de mii de elevi de clasa a opta urmează să dea Evaluarea Națională. Examenele se vor susține în aproape 4.000 de centre.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE