Programul o ”Masă Caldă” pentru elevi s-a transformat, de la 1 ianuarie, în programul o ”Masă sănătoasă”. Însă banii pur și simplu nu ajung pentru mâncarea caldă, spun unii dintre directorii școlilor. În ciuda scumpirilor, suma alocată pentru fiecare elev a rămas aceeași ca și anul trecut: 15 lei pe zi. Chiar și așa, programul este un succes. Numărul instituțiilor de învățământ incluse s-a dublat față de 2023, și a ajuns la o mie.
Directorii școlilor spun că bani sunt la limită și că s-ar putea face mai multe chiar și cu câțiva lei în plus.
Lucian Păcurar, directorul Școalii Gimnaziale din Tărlungeni: ”Orice leu în plus contează. Noi am participat la licitația publică și am avut noroc că a câștigat o firmă mare, care merge pe rulaj. Dar o firmă mică 100% nu se încadrează să dea un asemenea produs. Eu aș zice măcar 16 lei fără TVA. Nu 15 lei cu tot cu TVA.”
Unele școli și-au construit o bucătărie proprie și sală de mese
Doi, trei lei chiar fac diferența în unitățile de învățământ care și-au făcut bucătărie proprie și sală de mese. La Liceul ”Andrei Mureșanu” din Brașov părinții sunt cei care plătesc zilnic masa a peste 200 de elevi.
Cu doar 17 lei elevii acestui liceu din Brașov mănâncă o supă caldă de pui, o tocăniță de vită cu piure și sfeclă roșie, dar și un iaurt.
”Mâncarea este foarte proaspătă și gustoasă și mie îmi place cel mai mult șnițelul cu salată de varză și îmi place mult și supa cu tăiței”, spune o elevă.
Ioana Oniga, medic școlar nutritionist: ”Noi calculăm în fiecare săptămână pe tot meniul nu doar caloriile ci și partea de protein, de macronutrienți, astfel încât să fie echilibrat.”
În județul Brașov sunt 29 de unități școlare care sunt incluse în programul Guvernului ”O masă sănătoasă”, dar bani încă nu au fost încă alocați. Așa că primarii au căutat soluții pentru a nu întrerupe programul. Fie au au dat bani din bugetele locale, fie au demarat proiecte individuale.
Severius Beșchea, primar comuna Tărlungeni: ”S-a hotărât de Guvern că va merge și în acest an programul ”Masă Caldă” sau ”Masă Sănătoasă”, dar nu suntem foarte convinși și nu avem încă sursa necesară. Deocamdată am alocat bani din bugetul local să nu întrerupem acest program până când ni se vor aloca bani.”
Flavia Boghiu, viceprimar Brașov: ”Începem programul pilot prin care municipalitatea va găti și va distribui prânzuri, masa de calitate, pentru elevii din școlile brașovene.”
În programul „Masă Sănătoasă”, adoptat de Guvern, sunt înscrise aproape 1000 de unități de învățământ din toată țara, iar bugetul alocat este de 1,2 miliarde de lei.