Ministra Educaţiei, Ligia Deca, afirmă că evaluarea digitalizată nu influenţează nici tipurile de subiecte, nici baremul, nici timpul de lucru al copiilor, precizând că singura diferenţă este că lucrarea va fi secretizată automat, în momentul în care este scanată, în prezenţa elevilor, potrivit Agerpres.
„Evaluarea digitalizată nu influenţează nici tipurile de subiecte, nici baremul, nici timpul de lucru al copiilor - sunt cele cu care ei sunt deja familiarizaţi. Singura diferenţă, pentru elevi, este că lucrarea nu va mai fi secretizată de ei sau de profesorii asistenţi prin lipirea etichetelor, pentru că va fi secretizată automat, în momentul în care este scanată, în prezenţa elevilor”, a scris Deca sâmbătă pe Facebook.
Ea a amintit că a anunţat vara trecută că evaluarea digitalizată va fi generalizată.
„Ştiu că schimbarea poate fi privită cu reticenţă, însă pilotarea evaluării digitalizate doi ani consecutivi, apoi extinderea ei la bacalaureatul din toamna anului trecut pentru toţi candidaţii ne-au arătat că această schimbare înseamnă, în mod evident, un progres - unul de care avem nevoie”, a precizat ministrul Educaţiei.
Cele mai frecvente întrebări despre acest proces
Ministerul Educaţiei a publicat pe pagina de Facebook cele mai importante beneficii ale acestui proces, precum şi cele mai frecvente întrebări şi răspunsurile lor.
Evaluarea digitalizată afectează desfăşurarea probelor scrise?
- Pentru candidați, singura diferență este că lucrările nu se mai secretizează manual. În schimb, acestea vor fi secretizate automat, în momentul în care sunt scanate.
În contextul în care există unități de învăţământ cu acces limitat la internet, cum se gestionează situația în care conexiunea nu funcționează conform cerinţelor impuse?
- Procedurile de lucru prevăd soluţii pentru situaţiile în care conexiunea la internet nu funcţionează, inclusiv scanarea lucrărilor în alt centru de examen sau la nivelul comisiei judeţene.
Ce măsuri se iau în cazul în care platforma de scanare întâmpină dificultăţi tehnice?
- Resursele necesare pentru funcționarea platformei (puterea de calcul şi capacitatea de stocare) sunt asigurate de parteneri instituţionali. În situaţia puțin probabilă în care se produc blocaje, se va interveni în timp real pentru suplimentarea resurselor sau identificarea şi rezolvarea oricărei probleme.
Elevii de clasa a VIII-a vor susţine, luni, proba la Limba română din cadrul simulării Evaluării naţionale, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.
Marţi, aceştia vor susţine proba la Matematică, iar elevii din partea minorităţilor naţionale vor participa, miercuri, la proba de Limba şi literatura maternă.
Rezultatele vor fi comunicate pe 23 februarie. Lucrările vor fi evaluate digitalizat.