Cea mai mare inflație înregistrată în ultimele două decenii îi determină pe români să cumpere mai puțină mâncare. Și vânzătorii resimt chibzuința cumpărătorilor. Cei mai vulnerabili în fața prețurilor mari sunt pensionarii. Fiecare zi de piață se lasă cu multe calcule, tocmai pentru a se încadra în veniturile mici pe care le încasează după o viață de muncă.
Majorările de preț, consistente și în UE
Românii cheltuie tot mai mult pe alimentele de bază. Foarte multe produse s-au scumpit și cu 50% într-un an, potrivit Institutului Național de Statistică. De exemplu, comparativ cu luna septembrie a anului trecut, zaharul s-a scumpit cu 49,9%, iar uleiul cu aproape 47%.
Din categoria legume, cartofii au avut o creștere de preț substanțiala. In ultimul an s-au scumpit cu aproape 50%. Acum un kg de cartofi costa aproximativ 4 lei.”
„Dacă vii o dată pe săptămâna o să vezi prețuri diferite. Produsele de bază s-au scumpit: ulei, făină, zahăr, mălai, inclusiv pâinea,” a spus o femeie.
Potrivit datelor INS, produsele de panificație s-au scumpit substanțial. Simpla franzelă albă costă acum între doi și trei lei. Prețul este cu 25% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut. Majorările de preț sunt consistente și în Uniunea Europeană. În spațiul comunitar, pâine costă, în medie, cu 18% în plus față de 2021.
Inflația a crescut peste așteptări
Și carnea costă mai mult. Fie că vorbim de carne de vită, pui sau porc, toate sunt mai scumpe cu peste 10%. Vânzătorii din piețe observă cum clienții lor sunt tot mai chibzuiți când vin la cumpărători.
„De la o vreme sunt foarte gânditori, de la o vreme fiecare bănuț îl socotește. Bătrânii oricum iau mai puțin se simte, cantitate mult mai puțină. Au ajuns la bucățele, două - trei bucățele să se încadreze în bani,” a explicat Laura, vânzătoare.
Din cauza creșterilor continue de prețuri, inflația raportată oficial în luna septembrie a crescut peste așteptări, la 15,9%. Este cea mai mare valoare înregistrată în ultimii 19 ani. Analiștii economici spun, însă, că inflația reală, percepută de români, depășește 30%.
„Noi nu discutam de o inflație pe medie. Media este 15,8 sau 9 enorm. Lucrurile sunt mult mai grave, pentru că noi discutăm de produsele care intră în consumul zilnic esențial pentru viața acestui popor - alimentele. Ori la alimente, creșterile sunt mult mai mari astfel încât dacă facem o inflație calculată pe produsele de bază care intră în alimentația românilor, cu inflația ajungi aproape la 30%, daca nu și mai mult. Sunt calcule care arată că este minim 25% inflația pe produse alimentare de bază,” a explicat Mircea Coșea, profesor universitar, doctor în Științe Economice.
Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, spune că inflația și-a atins vârful și va începe să scadă. Analiștii economici sunt, însă, sceptici.