Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Dezbatere pe tema majorării pensiilor. Social-democrații cer 10%, dar liberalii vor un procent mai apropiat de inflație

Pensiile și salariile românilor sunt subiect de controversă în Coaliție. În vreme ce președintele și premierul vor să crească pensiile cu 15% pentru toți pensionarii, liderul PSD anunță că vrea o majorare diferențiată, în așa fel încât cei săraci să primească mai mulți bani. Încertitudini sunt și în ceea ce privește salariul minim. După ce săptămâni la rând liderii Coaliției au vorbit de o creștere până la 3000 de lei, acum premierul amână discuția până la momentul în care va exista un proiect de buget pentru anul viitor.

Anca Dragu, fost ministru al Finanțelor Publice, Radu Oprea, fost ministru pentru Mediul de Afaceri și Antreprenoriat și Toma Petcu, fost ministru al Energiei, au vorbit la Euronews România despre tema majorării pensiilor.

Inflația și contextul economic, factori decisivi în creșterea pensiilor

Anca Dragu a precizat că atunci când vorbim despre majorarea pensiilor trebuie să ținem cont de situația economică dar și de inflație.

„Când vorbim despre majorarea pensiilor trebuie să ținem cont de situația economică și anume de creșterea facturilor la utilități, dar și inflația foarte mare la produsele de bază. Vedem creșteri de 50% și peste la alimentele de bază, adică acelea care fac parte din coșul de consum. Apoi trebuie să ținem cont de contextul economic, în general. Regula este să crești cu inflația, să protejezi puterea de cumpărare a oamenilor, dar și cu o parte din acumularea de competitivitate.

Deci asta ar trebui să se întâmple în primul rând. Noi ar trebui să ne uităm și să ajustăm cel puțin cu inflația de anul acesta. Toate aceste informații trebuie totodată corelate cu costul coșului lunar. Avem costul unui asemenea coș undeva la peste 2.700 de lei.

La nivel de principiu pensiile ar trebui să crească până spre 20% pentru că altfel se afectează puterea de cumpărare, nivelul de trai, standardele de viață ale oamenilor și în special a celor cu venituri mici”, a precizat Anca Dragu.

PSD își dorește o majorare a pensiilor de minim 10%

Purtătorul de cuvând al PSD, Radu Oprea, consideră că pensiile ar trebui să crească cu minim 10%. Totodată, această majorare trebuie gândită împreună cu alte tipuri de măsuri care să îi sprijine pe cei cu pensii mici.

„În primul rând, este o premieră că în noiembrie intrăm în discuții pe legea bugetului. Vom avea un buget pe programe, un buget care va avea o altă gândire în spate. Programele importante, cele de investiții și cele sociale vor avea prioritate în această lege a bugetului.

În al doilea rând, au fost mai multe creșteri succesive la Legea 127, iar ce a mai rămas ca restanță înseamnă 11,9%. În lege mai era ceva important, respectiv rezolvarea inechităților, inegalităților din sistem. Aceste lucruri ar trebui corectate, îndreptate. Dacă ne uităm la pensia minimă, făcând un calcul foarte exact și ținând cont și de cei 50 de euro care sunt plătiți la două luni, ținând cont și de cei 700 de lei, veți vedea, făcând un calcul, că a fost o creștere de 53%. Aceasta poate părea mare, procentual, dar dacă vedem că pensia minimă este mică, în fapt suma netă nu este atât de mare pe cât este necesarul unui pensionar care trăiește cu pensia minimă.

Astăzi sunt două legi în funcțiune și una se referă la indexarea cu inflația, dar este vorba despre inflația de anul trecut care aduce un procent de 5,1% și e Legea 127, unde mai există această restanță de 9%. Propunerea PSD, cea cu care am mers în coaliție, fundamentată cu cifre a fost aceea a unei creșteri de minim 10%. Aceasta trebuie gândită împreună cu acele tipuri de măsuri care îi sprijină pe cei cu pensii mici. O creștere de 10%, la o pensie de 1000 de lei înseamnă 100 de lei, dar aceeași creștere de 10% la o pensie de 10.000 de lei, înseamnă 1000 de lei. Prin urmare, când vorbim despre contributivitate este corect să crești punctul de pensie, pentru că toți au contribuit, dar trebuie să ne uităm cu mare atenție la cei care au nevoie, care sunt în situația de a fi consumatori vulnerabili. Pentru aceștia am venit cu soluții și cu propuneri”, a precizat Radu Oprea.

PNL vrea o majorare în jur de 15%

Pe de altă parte, liberalii vor o majorare a pensiilor de aproximativ 15%. Toma Petcu a precizat că majorarea trebuie să fie cât mai aproape de inflație.

 „Perspectiva PNL este una foarte clară și a fost spusă atât de premierul Nicolae Ciucă, cât și de lideri ai partidului. Este evident că trebuie să ne uităm în zona de inflație. Cred că prima dată trebuie făcută o analiză foarte serioasă. Am înțeles că se așteaptă la nivelul coaliției de guvernare să se facă o analiză de către cele două ministere care au atribuții pe acest domeniu – Ministerul Muncii și Ministerul de Finanțe – și să vedem pe ce variantă putem să mergem.

Noi ne menținem punctul de vedere că trebuie să fie o creștere cât mai aproape de inflație. Cu siguranță ne dorim 15% pentru că este într-un fel acoperitor. Îi ajută pe pensionarii cu venituri foarte mici să treacă peste această perioadă.

Cu alte cuvinte, țintim cei 15% dintr-un considerent cât mai aproape de realitate, acela că este posibil ca inflația să fie la acest procent și ne dorim ca majorarea să fie în jurul acestui procent”, a spus Toma Petcu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE