Analistul economic Mircea Coșea a vorbit despre efectele inflației care afectează întreaga populație a României, pe fondul războiului din Ucraina. În direct la Euronews România, profesorul universitar la Academia de Studii Economice a explicat că majorarea prețurilor alimentelor de bază este o consecință a crizei energetice, dar și a faptului că țara noastră a ajuns în situația de a se baza în proporție mare de importuri. Nu valorifică o resursă importantă - agricultura - și nu încurajează producția internă, întrucât fabricile au fost vândute „capitalului străin”.
Profesorul Mircea Coșea a făcut o analiză a cauzelor pentru care rata inflației în luna septembrie se apropie de 16%. În privința alimentelor de bază, analistul susține că inflația este de cel puțin 25%.
„Nu discutăm despre o inflație pe medie. Media este 15,8% sau 15,9%, dar lucrurile sunt mult mai grave. Discutăm despre produsele care intră în consumul zilnic, esențial pentru viața acestui popor - alimentele.
La alimente creșterile sunt mult mai mari, așa încât dacă facem o inflație calculată pe produsele de bază care intră în alimentația românilor, inflația ajunge la aproape 30% dacă nu și mai mult. Sunt calcule care arată că este minimum 25% inflația pe produsele alimentare de bază”, a spus Mircea Coșea.
Mircea Coșea: „Este o inflație pe termen lung care ne va duce la niște rezultate catastrofale”
„Cauzele sunt de natură externă. Nu putem să le negăm. Tot ceea ce înseamnă efectele negative ale războiului, căderea economiei la nivel mondial, greutățile în aprovizionare. Lanțurile de aprovizionare sunt blocate în anumite domenii pentru că războiul și celelalte elemente de natura crizei energetice fac acest lucru.
Marile analize pe care le fac specialiști notorii în economie arată că inflația nu este punctuală, să nu ne înșelăm să credem că ea va scădea într-o lună sau două. Este o inflație pe termen lung care ne va duce la niște rezultate catastrofale. Intrăm într-o epocă extrem de dificilă”, a afirmat profesorul universitar de la Academia de Studii Economice.
„Importăm odată cu produsele agricole și inflație”
Analistul economic a criticat „incapacitatea Guvernelor românești din 1990 încoace de a valorifica resursa cea importantă pe care o avem și aceasta este producția agricolă”.
„Nu e valorificată în țară. Noi importăm odată cu produsele agricole și inflație.
La ulei. Fabricile de ulei din România au fost vândute toate capitalului străin care nu le pune în folosință pentru că nu rentează. Rentează să importe.
Zahăr. Importăm zahăr în proporție de 97%, aproape 100%, vă dați seama! Noi nu mai producem zahăr în România. Importăm tot. Am avut aproape 50 de fabrici de zahăr. Toate au fost închise după ce au fost cumpărate de capitalul străin.
E absolut strigător la cer! România, care avea export, acum importă 97% din cantitatea de zahăr. (...)
Cartofii au fost afectați anul acesta și de secetă. Noi nu avem capacități de însilozare a cartofilor. Nu putem să-i ținem. Prețurile cresc. Îi exportăm pe cei care sunt în plus și îi reimportăm din Polonia și din alte țări. Cartoful este unul dintre produsele din alimentația de bază a populației sărace a României”, a mai spus Coșea.
Potrivit acestuia, o altă cauză importantă pentru creșterile prețurilor este criza din domeniul energiei, dar și specula marilor magazine care vând produse alimentare.
„Există și speculă, înțelegeri de tip monopolist între cei care lucrează pe piață. Rețelele de distribuție, magazinele, nu pot fi foarte controlate în ceea ce fac. Care este diferența dintre prețul de fabrică, de aprovizionare, și prețul la raft. Sunt diferențe foarte mari, pentru că au monopolul vânzării.
Noi nu mai avem o rețea de magazine naționale”, a mai spus Coșea care a fost și europarlamentar în 2007.
Mircea Coșea, despre spirala inflaționistă: „Situația populației României este critică”
„Această inflație ne arată că nu numai populația defavorizată cu lefuri și salarii foarte mici este în criză letală în această iarnă, chiar clasa mijlocie începe să fie afectată.
Clasa mijlocie care este baza societății suferă pentru că tarifele la electricitate și la gaz sunt enorme. Pe de altă parte, această clasă mijlocie și-a luat credite ca să-și cumpere o casă sau o mașină. Acum, ROBOR-ul e atât de mare încât în anumite situații nu mai poate fi plătită rata.
Există Guverne care au înțeleg gravitatea momentului pe care-l trăim. Germania a hotărât să plătească din buget facturile la electricitate și la gaz, pentru că și-a dat seama că dacă nu intervine acum economia moare. De ce la noi nimeni nu-și dă seama de gravitatea momentului?”, a mai precizat analistul economic.
De asemenea, Mircea Coșea a avertizat că riscul unei creșteri permanente a inflației, amintind de teoria economistului american Nouriel Roubini, care a prevăzut criza economică din 2007.
„Roubini vorbește despre faptul că inflația nu este punctuală, poate fi pe spirală în creștere permanentă și aduce un factor care până acum nu a fost pus în calcul - acțiunea băncilor.
Roubini spune că faptul că băncile prin faptul că au aruncat mulți bani pe piață au contribuit la inflație. În momentul de față, dacă nu iau măsuri foarte serioase în legătură cu politica monetară se va ajunge la o situație critică”, a mai explicat Coșea.
Recomandările economistului Mircea Coșea pentru români. „Trebuie să avem grijă cu banii noștri, să fim foarte atenți”
De asemenea, analistul economic a afirmat că „nu trebuie să ne mai așteptăm la o revenire la situația de dinainte de 2019” deoarece vom intra pe un trend ascendent al inflației cel puțin încă pe un ciclu de la un an până la trei ani.
„Ceea ce trebuie să avem în vedere este un grad foarte înalt de atenție în legătură cu banii pe care îi avem.
La nivel de cetățean trebuie să ne gospodărim, multă prudență în ceea ce facem. Lucrurile sunt atât de impredictibile încât deocamdată în lume nu s-a dovedit că există undeva un Guvern providențial care să găsească o rezolvare a situației pe care o trăim.
Este exclus să ieșim din această criză imediat și fără pierderi mari”, a mai afirmat el.
Consumul în România ar putea să scadă din cauza crizei
„Consumul a început deja să scadă. Este o chestiune statistic dovedită. Uitați-vă în magazine; lume puțină, rafturi goale, apar mărfuri de calitate și prețuri reduse.
La noi lucrurile stau prost și din alt punct de vedere. Acest factor de creștere care a fost consumul a fost un factor toxic deoarece consumul a fost bazat pe import.
Odată cu începutul unor cheltuieli masive care se fac în România pentru sărbătorile de iarnă, vom vedea că nu mai sunt bani pe piață. Lumea și-a cheltuit banii pe care nu i-a cheltuit pe timpul pandemiei când a stat în casă și nu a consumat nimic. Au fost concedii bine plătite.
Nu vor mai fi bani. Lumea va începe să aibă schimbări importante la nivelul bugetului de familie. Se va reorienta în două direcții importante: mâncarea și facturile. La anumite persoane și ratele. De frica unor penalități, va plăti facturile și vor rămâne mai puțini bani pentru mâncare.
Vom avea o cădere a condițiilor de viață. Condițiile se vor deteriora, vor ajunge la nivelul anilor '80-90.
Lucrurile sunt într-o direcție care nu poate fi evitată. Suntem în criză și vom intra într-o criză și mai profundă”, a concluzionat Mircea Coșea.