Exodul rușilor din țară dă peste cap și economiile țărilor vecine, astfel că în Georgia costurile au crescut constant anul acesta, iar oamenii se plâng că nu mai pot face față vieții de zi cu zi. Țara are și un indice special al inflației, legat de prețul unei plăcinte tradiționale cu brânză.
Rata inflației, stabilită prin așa-numitul „indice khachapuri”
Khachapuri este unul dintre cele mai renumite feluri de mâncare georgiene. Institutul Internațional de Cercetare „ISET”, din Georgia, a stabilit rata inflației prin așa-numitul „indice khachapuri”, versiunea georgiană a celebrului „indice Big Mac”.
În iunie, costul pentru pregătirea unei plăcinte de acest fel, de dimensiuni normale, era de aproximativ doi euro, dar prețul a crescut semnificativ în ultimele patru luni. Potrivit Biroului Național de Statistică din Tbilisi, rata anuală a inflației în Georgia a ajuns la 11,5% în septembrie, de la 10,9%, cât era în august.
George Papava, economist senior la „ISET”: „Încă din luna martie am asistat la intrarea migranților în Georgia, dar, acum, deciziile luate de guvernul rus au făcut să crească și mai mult numărul de sosiri, ceea ce pune presiune mai mare asupra cererii, iar prețurile cresc.”
Costul fructelor și legumelor a crescut cu 17,6% în ultimele trei luni
Numai costul fructelor și legumelor a crescut cu 17,6% în ultimele trei luni, iar inflația, costurile mai mari cu energia și bunurile importate au determinat, de asemenea, creșterea prețului produselor alimentare locale.
Lika Baidoshvili, consumator: „Oamenii nu vor putea ține pasul. De exemplu, mulți din cunoscuții mei au un salariu de 150 de euro. Nu poți face prea multe cu banii ăștia.”
Nunu Bezhanishvili, consumator: „Viața a devenit scumpă, este groaznic. Sunt om de știință, iar viața a fost mereu grea pentru mine. Dacă ieri cu 20 de euro puteai face ceva, astăzi, 37 de euro nu îți mai ajung.”
Banca Națională a Georgiei aplică o politică monetară strictă pentru a reduce rata anuală a inflației la circa 3%. Autoritățile spun că și sosirea rezerviștilor ruși în țară a contribuit la creșterea prețurilor.