Rata anuală a inflaţiei în zona euro a atins un nou maxim istoric în august, ceea ce menţine presiunile asupra Băncii Centrale Europene să opteze pentru o nouă majorare semnificativă a costului creditului în septembrie, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Conform unei estimări preliminare publicate miercuri de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 9,1% în august, depăşind precedentul maxim istoric de 8,9% înregistrat în iulie. Aceasta este cea mai puternică creştere în ritm anual a preţurilor de consum înregistrată de zona euro după 1997, când au început să fie publicate date statistice cu privire la zona unică. Cifra anunţată de Eurostat depăşeşte estimările analiştilor, care mizau pe o creştere a preţurilor de 9%, şi este cu mult peste ţinta BCE, de 2%.
La fel ca şi în lunile precedente, creşterea inflaţiei în zona euro se explică prin faptul că preţurile la energie au înregistrat un avans de două cifre, cu o majorare de 38,3%, mai redus totuşi faţă de creşterea de 39,6% înregistrată în iulie, în timp ce preţurile la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări au avut un avans de 10,6%, după o creştere de 9,8% în iulie.
De asemenea, datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a crescut până la 5,5% în august, de la 5,1% în iulie. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.
În rândul ţărilor din zona euro, cea mai ridicată inflaţie în august se înregistrează în ţările baltice, toate cu o creştere a preţurilor de peste 20%, în frunte fiind Estonia (25,2%), urmată de Lituania (21,1%) şi Letonia (20,8%). La polul opus, cea mai mică creştere a preţurilor se înregistrează în Franţa (6,5%), Malta (7,1%) şi Finlanda (7,6%).
ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE
Olaf Scholz și Vladimir Putin, primul dialog telefonic după doi ani. Cancelarul german îndeamnă Rusia să-și retragă trupele din Ucraina şi să negocieze cu Kievul
Cancelarul federal german Olaf Scholz l-a îndemnat pe Vladimir Putin să retragă trupele ruse din Ucraina şi să negocieze cu Kievul, în prima sa discuţie telefonică cu preşedintele rus după doi ani de zile.
Raport: Aproape jumătate dintre victimele inundațiilor din Spania aveau peste 70 de ani
Peste jumătate dintre persoanele care au murit în urma inundațiilor catastrofale din regiunea Valencia din Spania aveau vârsta de 70 de ani sau mai mult, arată cifrele furnizate de un centru de date înființat de poliție în urma dezastrului.
Rusia și-a creat o „flotă fantomă” pentru a ocoli sancțiunile UE. Parlamentul European cere măsuri pentru blocarea navelor ruse care transportă petrol
Rusia și-a creat o adevărată „flotă fantomă” pentru a ocoli sancțiunile Uniunii Europene și pentru a exporta neîngrădit petrol pe cale maritimă.
România, trimisă în fața CJUE pentru că nu a epurat corespunzător apele uzate din orașe
Comisia Europeană a stabilit joi să trimită România și Bulgaria în fața Curţii de Justiţie a Uniunii Europene deoarece nu au îndeplinit în totalitate obligațiile de colectare și epurare, prevăzute în Directiva privind tratarea apelor urbane reziduale.