Rata anuală a inflaţiei în zona euro a atins un nou maxim istoric în august, ceea ce menţine presiunile asupra Băncii Centrale Europene să opteze pentru o nouă majorare semnificativă a costului creditului în septembrie, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Conform unei estimări preliminare publicate miercuri de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 9,1% în august, depăşind precedentul maxim istoric de 8,9% înregistrat în iulie. Aceasta este cea mai puternică creştere în ritm anual a preţurilor de consum înregistrată de zona euro după 1997, când au început să fie publicate date statistice cu privire la zona unică. Cifra anunţată de Eurostat depăşeşte estimările analiştilor, care mizau pe o creştere a preţurilor de 9%, şi este cu mult peste ţinta BCE, de 2%.
La fel ca şi în lunile precedente, creşterea inflaţiei în zona euro se explică prin faptul că preţurile la energie au înregistrat un avans de două cifre, cu o majorare de 38,3%, mai redus totuşi faţă de creşterea de 39,6% înregistrată în iulie, în timp ce preţurile la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări au avut un avans de 10,6%, după o creştere de 9,8% în iulie.
De asemenea, datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a crescut până la 5,5% în august, de la 5,1% în iulie. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.
În rândul ţărilor din zona euro, cea mai ridicată inflaţie în august se înregistrează în ţările baltice, toate cu o creştere a preţurilor de peste 20%, în frunte fiind Estonia (25,2%), urmată de Lituania (21,1%) şi Letonia (20,8%). La polul opus, cea mai mică creştere a preţurilor se înregistrează în Franţa (6,5%), Malta (7,1%) şi Finlanda (7,6%).
ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE
Lavrov spune că Rusia dorește să negocieze cu Trump o nouă arhitectură de securitate și așteaptă o propunere de soluționare a conflictului din Ucraina
Rusia este dispusă să negocieze „garanții de securitate” pentru Ucraina, dar prioritatea sa în viitoare negocieri cu SUA va fi crearea unei noi arhitecturi de securitate în tot spațiul eurasiatic, a declarat marți ministru rus de Externe Serghei Lavrov.
Zelenski îl provoacă pe Fico să soluționeze disputa privind gazele. Președintele ucrainean l-a chemat pe premierul slovac la Kiev
Liderul ucrainean Volodimir Zelenski l-a invitat pe Robert Fico la discuții față în față la Kiev, respingând efectiv o propunere înaintată de prim-ministrul slovac pentru a soluționa disputa actuală privind gazul rusesc.
Rusia își intensifică presiunea în estul regiunii Harkov și în nordul regiunii Donețk
Forțele ucrainene încearcă să limiteze presiunea crescândă a Rusiei asupra orașelor Izium și Liman, a căror cădere ar duce la extinderea zonei de control a armatei ruse în estul regiunii Harkov și în nordul regiunii Donețk.
Bugetele militare pot fi crescute diminuându-le pe cele pentru Sănătate și pensii, afirmă secretarul general al NATO
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a pledat luni ca statele europene membre ale acestei organizații să investească în Apărare „o mică parte” din fondurile pe care le alocă bugetelor pentru pensii, Sănătate sau asistență socială, pentru a garanta securitatea generațiilor viitoare.
Olaf Scholz respinge cererea lui Trump de majorare a cheltuielor de apărare la 5% din PIB
Cancelarul german Olaf Scholz a respins luni cererea președintelui ales al Statelor Unite, Donald Trump, ca Germania și alți aliați din NATO să aloce cel puțin 5% din PIB pentru cheltuieli de apărare.
Polonia sprijină cererea lui Trump de creștere a bugetelor de apărare în statele NATO la 5% din PIB
Polonia sprijină cererea președintelui ales al SUA, Donald Trump, ca membrii NATO să își crească cheltuielile de apărare la 5% din PIB, transmite dpa, citând o declarație a ministrului apărării de la Varșovia.