Rata anuală a inflaţiei în zona euro a atins un nou maxim istoric în august, ceea ce menţine presiunile asupra Băncii Centrale Europene să opteze pentru o nouă majorare semnificativă a costului creditului în septembrie, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Conform unei estimări preliminare publicate miercuri de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 9,1% în august, depăşind precedentul maxim istoric de 8,9% înregistrat în iulie. Aceasta este cea mai puternică creştere în ritm anual a preţurilor de consum înregistrată de zona euro după 1997, când au început să fie publicate date statistice cu privire la zona unică. Cifra anunţată de Eurostat depăşeşte estimările analiştilor, care mizau pe o creştere a preţurilor de 9%, şi este cu mult peste ţinta BCE, de 2%.
La fel ca şi în lunile precedente, creşterea inflaţiei în zona euro se explică prin faptul că preţurile la energie au înregistrat un avans de două cifre, cu o majorare de 38,3%, mai redus totuşi faţă de creşterea de 39,6% înregistrată în iulie, în timp ce preţurile la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări au avut un avans de 10,6%, după o creştere de 9,8% în iulie.
De asemenea, datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a crescut până la 5,5% în august, de la 5,1% în iulie. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.
În rândul ţărilor din zona euro, cea mai ridicată inflaţie în august se înregistrează în ţările baltice, toate cu o creştere a preţurilor de peste 20%, în frunte fiind Estonia (25,2%), urmată de Lituania (21,1%) şi Letonia (20,8%). La polul opus, cea mai mică creştere a preţurilor se înregistrează în Franţa (6,5%), Malta (7,1%) şi Finlanda (7,6%).
Taguri
ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE
News Alert. Papa Francisc este în stare critică. Anunțul făcut de Vatican despre starea de sănătate a Suveranului Pontif
Papa Francisc se află sâmbătă în stare critică după ce a suferit o lungă criză respiratorie astmatică care a necesitat fluxuri mari de oxigen, a anunțat Vaticanul, potrivit AP.
Friedrich Merz, avertisment despre politica externă a SUA. „Să sperăm la ce este mai bun și să ne pregătim pentru ce este mai rău”
La final de campanie electorală, Friedrich Merz, liderul creștin-democraților germani (CDU), creditat cu cele mai bune șanse să ajungă cancelar lansează un avertisment legat de administrația Trump.
Lideri europeni, discuții cu Trump despre Ucraina. Ce cuprinde proiectul care ar favoriza Rusia
Președintele Poloniei se întâlnește sâmbătă la Washington cu Donald Trump, anunță agenția oficială de știri de la Varșovia, care citează surse diplomatice. Întâlnirea este planificată să aibă loc la ora locală 13:30, 20:30 în România.
Corespondență specială Euronews România de la Kiev. Războiul din Ucraina continuă, chiar dacă SUA și Rusia negociază pacea
Luni se împlinesc trei ani de când Rusia a invadat Ucraina. Au murit zeci de mii de oameni, atât soldați, cât și civili, iar luptele continuă. Se vorbește tot mai mult despre pace în Ucraina, dar fără Kiev la masa negocierilor.
Papa Francisc nu va oficia slujba de duminică a doua săptămână consecutiv. Anunțul făcut de Vatican
Papa Francisc, care este internat în spital din cauza unei pneumonii bilaterale, nu va apărea în public duminică pentru a oficia slujba și a se ruga alături de credincioși, doua săptămână consecutiv, a anunțat Vaticanul.
Reuters: SUA ar putea tăia accesul Ucrainei la Starlink dacă nu va exista acord pentru mineralele rare
Negociatorii americani care fac presiuni asupra Kievului pentru accesul la mineralele esențiale ale Ucrainei ar fi adus în discuție posibilitatea de a întrerupe accesul Ucrainei la serviciul de Internet prin satelit al lui Elon Musk, Starlink, transmite Reuters.