Creditarea pentru locuințe este în scădere, arată ultimele date ale BNR, mai ales că băncile au înăsprit condițiile pentru împrumuturi și cer avans și de 30%. În plus, directorul juridic al Băncii Naționale chiar îi sfătuiește pe români ca în următoarele 3 luni să nu-și cumpere locuințe din cauza situației economice instabile.
Gradul de îndatorare a crescut
Cu toate acestea, numeroase persoane sunt prezente la Târgul Național Imobiliar, ceea ce inseamnă că interesul pentru locuințe este ridicat, iar românii nu sunt speriați de inflație. Cu toate acestea, sfaturile specialiștilor ar fi ca dobânda să fie fixă pentru un credit, pentru ca riscurile să se reducă. Banca Centrală Europeană a crescut cu 75 de puncte de bază dobânda cheie. În România aceasta a crescut peste așteptări la 6,25%.
Chiar dacă prețurile locuințelor nu scad, banii băncilor vor fi mai greu accesibili, o arată un raport BNR. Pe cifrele macro, creditarea pentru locuințe a crescut și în septembrie. Peste jumătate dintre bănci semnalează o cerere în ușoară scădere pentru creditele ipotecare pentru locuințe, chiar dacă prețul unui metru pătrat se menține relativ constant, conform mediei pe țară.
„Cel mai bun moment să achiziționăm o locuință este atunci când ne permitem. Nu cred că trebuie să devenim proprietari cu orice preț, cu orice sacrificiu. Cred că a fi educați cu privire la puterea noastră financiară e mult mai important decât a deveni sub presiunea societății propietari. Una din două locuințe astăzi este în continuare cumpărată cu finanțare proprie, deci fără a accesa un credit,” a declarat Daniel Crainic, specialist în piața imobiliară.
Gradul de îndatorare a crescut la 34%, iar Banca Centrală a impus un nivel maxim de creditare de 40% din totalul veniturilor pe familie. Ar mai fi un impediment pentru cei care doresc să își cumpere locuințe: avansul, care poate ajunge și la 30% pentru o locuință.
„Există o așteptare în piață că prețurile vor scădea. Și unii cumpărători au așteptarea ca aceste prețuri să scadă destul de mult, ceea ce s-ar putea să fie o așteptare falsă. A crescut foarte mult costul de construcție, a crescut costul terenurilor, a crescut costul forței de muncă, inflația, a crescut prețul materialelor de construcție. Este foarte puțin probabil într-o perioadă în care totul se scumpește în jurul nostru, fix prețul proprietăților să scadă,” a declarat Daniel Crainic, specialist în piața imobiliară.