Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

71 de milioane de oameni din întreaga lume trăiesc în sărăcie

71 de milioane de persoane din întreaga lume trăiesc în sărăcie, ca urmare a creșterii prețurilor la alimente și energie. Acest lucru s-a amplificat din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, în special în ce privește disponibilitatea cerealelor din regiunea Mării Negre. Fondul Monetar Internațional estimează că inflația globală va atinge un vârf de 9,5% în acest an, dar în țările în curs de dezvoltare aceasta este mult mai mare.

Oamenii resimt impactul inflației în aproape toate colțurile lumii, pe măsură ce costul vieții continuă să crească, dar inflația nu îi afectează pe oameni în mod egal. Muncitorii migranți și persoanele care trimit bani rudelor din străinătate economisesc mai puțin, deoarece sunt nevoiți să cheltuiască mai mult din cauza inflației.

Mohamed Younis, manager restaurant: „Am o mulțime de angajați ale căror familii se bazează pe veniturile pe care le obțin de la restaurant și o mare parte din veniturile lor sunt trimise acasă, pentru ca oamenii de acolo să poată trăi.”

Inflația nu are un impact egal

Inflația nu are un impact egal, iar pentru cei care au persoane în întreținere prețurile mai mari afectează atât familiile din țară, cât și din străinătate. Pentru unii migranți singura opțiune este să muncească și mai mult, în weekenduri, noaptea sau să-și ia un al doilea loc de muncă. Alții sunt nevoiți să reducă din produsele alimentare de bază, pentru a putea trimite ceea ce le-a mai rămas din economii familiei de acasă.

Mahdi Warsama, cetățean american cu origini somaleze: „Dacă trimiți cuiva 100 de dolari acasă, sunt o mulțime de bani, adică pot trăi din ei, dar, după inflație, trebuie să aibă cel puțin 120 de dolari pentru a putea cumpăra produse de primă necesitate, deci, chiar dacă nivelul de trai este încă semnificativ mai ieftin decât în Statele Unite, inflația de acasă face ca situația să fie dificilă pentru toată lumea, pentru că trebuie să cumpere de toate.”

Efectul în lanț al războiului din Ucraina asupra țărilor importatoare de cereale a exacerbat condițiile economice. Asta mai ales în țările care încă resimt șocurile economice cauzate de pandemia COVID-19 și de efectele schimbărilor climatice. În națiunile cu venituri mici, familiile cheltuiesc peste 40% din veniturile gospodăriei pentru alimente, în ciuda subvențiilor guvernamentale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE