Standard & Poor’s reconfirmă ratingul de țară al României la ''BBB minus'' cu perspectivă stabilă. Cu toate acestea agenția vine cu câteva previziuni pesimiste: “După o creștere puternică în prima jumătate a anului 2022, perspectivele de creștere pentru economia României vor fi o provocare”. Reconfirmarea Standard & Poor’s vine la doar o săptămână după ce agenția Fitch a menținut ratingul României tot la ''BBB minus'', dar cu perspectivă negativă.
Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s a menținut ratingul României la ''BBB minus'', cu perspectivă stabilă, dar vine cu câteva concluzii economice.
Concluziile analizei
Analiştii atrag atenția că pe plan economic, chiar dacă României a înregistrat o creştere puternică în prima jumătate a anului (cu un avans de 5,7% în ritm anual), se aşteaptă ca ritmurile de creştere să se reducă în următoarele trimestre. Mai mult decât atât, și inflaţia ridicată va afecta veniturile populației, limitând consumul care a fost un motor important de creştere economică în ultimii ani.
Analiştii Standard & Poor’s cred că noile stimulente fiscale către sectorul privat ar putea fi diminuate, ceea ce va afecta cererea internă în anul următor.
Economia României va fi afectată de creșterea economică mai mică a principalilor săi parteneri comerciali din UE, precum și de scăderea încrederii întreprinderilor, care va avea efecte asupra investițiilor sectorului privat. Totuși, piața muncii a rezistat în mare măsură, iar șomajul va rămâne aproape de nivelurile de dinainte de pandemie.
În același timp, România este una dintre cele mai independente țări din Europa în ceea ce privește producția de energie. Producția internă de gaze naturale ar putea acoperi până la 90% din consumul anual.