IDENTITATE CULTURALĂ
Clădirile monument istoric, uitate și abandonate. 800 de clădiri monument istoric sunt în stare de ruină sau de colaps
Aproape 20 de mii de clădiri monument istoric din toată țara sunt în stare deplorabilă. 800 dintre ele sunt doar niște ruine. O radiografie sumbră cunoscută de autorități.
Viața din Coreea de Sud, prin ochii românilor: ”România ar trebui să învețe de la noi seriozitatea cu care muncim”
Țara muzicii K-Pop, a trenurilor rapide sau a serialelor care au cucerit lumea. Vorbim de Coreea de Sud, un stat din Asia numit și ”tigru economic” datorită dezvoltării robuste din ultimii 50 de ani.
Pelerinaj de Florii. Mii de credincioși au participat la procesiunile din București și Iași
Credincioșii ortodocși din întreaga țară sărbătoresc astăzi Floriile. Ajunul sărbătorii a fost marcat de procesiuni în marile orașe din țară. Oamenii au venit cu ramuri verzi precum cele cu care a fost întâmpinat Isus Hristos la intrarea sa în Ierusalim.
Fructele de mare sunt sau nu produse de post? Recomandarea BOR: Se consumă în zilele cu ”dezlegare” la pește
Sunt sau nu permise fructele de mare în perioada postului? În timp ce unii consideră că acestea se încadrează în categoria produselor de pește, alții spun că datorită lipsei sângelui acestea pot fi încadrate în categoria produselor de post
Musulmanii marchează încheierea Ramadanului. Credincioșii din întreaga lume spun că se roagă pentru pace în Fâșia Gaza
Musulmanii sărbătoresc astăzi prima dintre cele trei zile care marchează încheierea Ramadanului. Luna sfântă de post nu a adus un armistițiu în Fâșia Gaza, deși au fost mai multe rânduri de negocieri în ultima lună.
Casa memorială Amza Pellea a fost transformată în muzeu. Până când poate fi vizitată gratuit
Casa memorială Amza Pellea, din Băilești, a fost reabilitată și transformată în muzeu. Inaugurarea casei memoriale a lui Amza Pellea a fost un eveniment cu mare încărcătură emoțională și a avut loc chiar de ziua de naștere a marelui actor - 7 aprilie.
GALERIE FOTO. A început Carnavalul de la Rio. Sute de mii de oameni petrec pe străzile orașului
Sute de mii de oameni petrec, în Brazilia, la vestitul Carnaval de la Rio. Reprezentanții celor mai mari școli de samba defileză pe străzile orașului. Ediţia din acest an se desfăşoară până pe 17 februarie.
”Rizz”, desemnat cuvântul anului 2023 de Dicționarul Oxford. Ce înseamnă termenul popularizat de Generația Z
Editorii dicţionarului englez Oxford au desemnat ”rizz” drept cuvântul anului 2023. Sinonim al carismei sau al reușitei în arta seducției, termenul argotic a ajuns să fie folosit de tinerii din Generația Z, după ce a fost popularizat în special de actorul Tom Holland.
FOTO. Două raţe gigantice gonflabile au fost instalate în Portul Victoria din Hong Kong. Artistul speră să aducă ''fericire dublă'' privitorilor
O pereche de raţe gonflabile şi-a făcut apariţia vineri în Portul Victoria din Hong Kong, parte dintr-o instalaţie artistică intitulată ''Double Ducks'' şi realizată de artistul olandez Florentijn Hofman, care speră că raţele vor aduce fericire în oraş.
Străvechi ritual Incaș, reînviat în Peru. Autoritățile îl văd drept un mod de a readuce turiștii în regiune
Un vechi ritual incaș a fost reînviat în Peru, o încercare a autorităților de a revitaliza turismul afectat de îndelungatele proteste din țară. Este vorba despre a aduce ofrande Soarelui, lucru care se întâmpla la solstițiul de iarnă, sărbătoare care are loc în iunie în emisfera sudică.
Purtătorul de cuvânt al BOR: ”La biserică nu te întreabă nimeni ce orientare sexuală ai, doar noua lege a învățământului i-ar pune pe elevi să ridice mâna să spună”
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a declarat, vineri, în direct la Euronews România, că ”Biserica nu intervine în spațiul intim al nimănui”, iar în lăcașurile de cult ”nu te întreabă nimeni ce orientare sexuală ai”.
Activist pentru drepturile romilor: ”Tratamentul comunității rome este o prioritate doar în cuvinte”
Tratamentul romilor nu este o prioritate decât în cuvinte, scrie Željko Jovanović, într-un articol de opinie semnat pe Euronews.com. În ciuda luptei zilnice împotriva discriminării, comunitatea romă din Europa a mărșăluit în fiecare an de Ziua Mondială a Romilor.
INTERVIU. Pictoriță româncă stabilită la Praga: Mă consider călătoare în lumea interioară. Majoritatea fetelor pe care le pictez au ochii închiși
Andreea Molocea, pictoriță româncă stabilită la Praga, a desenat-o pe Mrs. Dalloway folosind elemente care amintesc de folclorul românesc și a adăugat jos, în colțul imaginii, un animal mic de companie, o furnică pe care o numește mica tristețe.
Premiere pentru publicul din România la Timișoara. Expozițiile Constantin Brâncuși și Victor Brauner, precum și Bienala Art Encounters
Miercuri, la Centrul Georges Pompidou din Paris, a avut loc conferința de presă care promovează Bienala Art Encounters 2023, alături de expozițiile Victor Brauner: Invenții și magie și Constantin Brâncuși: Surse românești & perspective universale.
Cupa lui Vasile Alecsandri. Primul premiu literar internațional al României
Puțini știu faptul că poetul Vasile Alecsandri este cel care i-a adus României primul mare premiu de literatură al țării. S-a întâmplat în urmă cu 145 de ani. Atunci, poetul român a primit din partea unui juriu internațional o cupă râvnită de mulți poeți ai vremii.
Timișoara, Capitală Culturală Europeană în 2023. 2.500 de artiști vin în orașul de pe Bega
Peste 2.500 de artiști, 30 de evenimente în medie săptămânal, 12 festivaluri muzicale și peste 15 festivaluri tematice. Toate îi vor aștepta pe turiștii români și străini care vor vizita Timișoara, Capitala Culturală Europeană în 2023.
Se redeschide Castelul Iulia Hașdeu, unul dintre cele mai misterioase edificii din România
Marți se redeschide Castelul Iulia Haşdeu din Câmpina. Despre acest castel, legenda spune că planul realizării sale a fost transmis în integralitate savantului Bogdan Petriceicu Hașdeu de către fiica sa, Iulia Hașdeu, în cadrul unor ședințe de spiritism.
Stela Popescu și Alexandru Arșinel, cuplul de poveste și umor al teatrului românesc
Teatru, film, muzică, nenumărate emisuni de divertisment și spectacole de comedie jucate împreună cu o pasiune fără margini. Așa poate fi descrisă cariera cuplului format de marii maeștri ai teatrului românesc, Stela Popescu și Alexandru Arșinel.
Povestea lui Arlette Coposu, soția lui Corneliu Coposu, închisă timp de 14 ani în penitenciarele comuniste
Printre cei urmăriți și încarcerați de comuniști, s-a numărat și Seniorul Corneliu Coposu, la acel moment secretar general adjunct al PNȚ. A doua zi după arestare, soția sa, Arlette Coposu, era dată afară din casă de comuniști, ulterior, arestată și ea în urma unui proces fabricat, în 1950.
Primul Muzeu al Comunismului dedicat copiilor, în România. Tema comunismului, pe înțelesul micilor vizitatori
La Memorialul Închisoarea Pitești s-a deschis marți primul muzeu al comunismului dedicat copiilor. Este un muzeu unic în lume, spun organizatorii, un muzeu în care istoria comunismului este prezentată pe înțelesul micilor vizitatori.