Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a declarat, vineri, în direct la Euronews România, că ”Biserica nu intervine în spațiul intim al nimănui”, iar în lăcașurile de cult ”nu te întreabă nimeni ce orientare sexuală ai”, ci ”doar conform noii legi a învățământului, ar trebui elevii să ridice mâna să spună: «am o orientare homosexuală, vă rog să nu mă persecutați». De asemenea, Vasile Bănescu a reiterat că ”nimeni din Biserică nu este împotriva educației sexuale firești, naturale, care pune accentul pe lucrurile care compun viața sexuală normală, însă ”nici Scriptura și nici tradiția creștină nu au putut accepta nefirescul”.
Reprezentantul Bisericii Ortodoxe Române a fost invitat, în Vinerea Mare, în studioul Euronews România, unde a fost întrebat dacă Biserica îi primește pe toți oamenii, inclusiv pe homosexuali.
”Evident, doar că aici avem o problemă. (...) Biserica nu intervine în spațiul intim al nimănui. Contactul dintre persoană și Biserică, la modul profund, se face pe scaunul spovedaniei, nu numai la ortodocși. Oriunde în această lume creștină!”, a afirmat Vasile Bănescu, în direct la Euronews România.
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a subliniat că ”nici Scriptura și nici tradiția creștină nu au putut accepta nefirescul”, făcând referire la homosexualitate.
”Inclusiv persoanele care ajung în zona aceasta, a nefirescului din punct de vedere moral și creștin. Nici Scriptura și nici tradiția creștină nu au putut accepta nefirescul. Este o opțiune personală, a unor persoane adulte”, a spus reprezentantul BOR.
Vasile Bănescu: ”Nimeni din Biserică nu este împotriva educației sexuale”
”Există și acea problemă cu religia în școală și cu educația sexuală. Nimeni din Biserică nu este împotriva educației sexuale firești, naturale, care pune accentul pe lucrurile care compun viața sexuală normală.
Și o persoană cu o orientare homosexuală poate veni la Biserică. Nu te întreabă nimeni ce orientare sexuală ai, doar conform noii legi a învățământului, din ce am citit în proiect, ar trebui elevii să ridice mâna să spună: «am o orientare homosexuală, vă rog să nu mă persecutați», a afirmat Bănescu.
Reprezentantul BOR consideră introducerea diversității sexuale în școală drept ”o absurditate”
”Să vă dau exemplu de absurditatea introducerii de diversității sexuale în școală, unde nu este necesar. Noi nu ne prezentăm în clasă, etalându-ne orientarea sexuală, așa cum nici într-un studio de televiziune dumneavoastră nu întrebați pe nimeni ce orientare are. E normal. Ține de sfera intimă”, a menționat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.
Întrebat de ce reprezentanții cultelor vor eliminarea sintagmei ”orientare sexuală” în școli, Vasile Bănescu a dat de înțeles că aceasta nici n-ar trebui inclusă deoarece, în opinia sa, nu are legătură cu ”spațiul clasei”.
”De ce ar trebui inclusă orientarea sexuală când vorbim de oameni până în 18 ani și ce legătură are asta cu spațiul clasei, cu spațiul școlii?
Pentru profesori, mă îndoiesc (c-ar fi introdusă, n.red). Unii dintre profesori dacă au această orientare, e firesc să vorbească despre ea la catedră?”, a mai afirmat reprezentantul BOR.
Vasile Bănescu: ”Nu sunt mai valoros ca heterosexual decât un om care nu este”
”Unde s-a pus vreodată problema că discriminarea ar fi posibilă sau acceptabilă? Discriminarea e un cuvânt oribil. Nu trebuie să existe pe niciun criteriu.
Evident că nu trebuie discriminate persoanele cu o orientare sexuală diferită de a majorității, nici vorbă de așa ceva.
E o tautologie! E ceva total în plus. Doar atrage atenția și într-o lege a învățământului nu are ce să caute. Această lege nu transmite niște valori. Diversitatea în sine este un lucru absolut parte din realitate. Nu e valoare care poate fi predată.
Nu sunt mai valoros ca heterosexual decât un om care nu este. Aici nu e vorba de un criteriu axiologic, de o valoare culturală, intelectuală. Suntem diverși, asta e clar.
Diversitatea ține de firesc. Nu trebuie să existe niciodată o discriminare față de nicio persoană. Oricine ar fi acea persoană, și ultimul criminal are demnitate. În fața lui Hristos, în fața lui Dumnezeu, orice persoană, oricât de căzută crede că este are o demnitate pe care o poate cultiva, se poate ridica, poate oricând să se îndrepte oricine dintre noi”, a concluzionat el.