Casa memorială Amza Pellea, din Băilești, a fost reabilitată și transformată în muzeu. Cu această ocazie a fost realizată o nouă expoziție în care se găsesc obiecte personale ale actorului, dar și o parte din recuzita sa: prima pălărie a personajului Nea Mărin, scutul folosit în filmul Dacii sau sabia pe care a folosit-o în timp ce juca rolul lui Mihai Viteazu.
Inaugurarea casei memoriale a lui Amza Pellea a fost un eveniment cu mare încărcătură emoțională și a avut loc chiar de ziua de naștere a marelui actor - 7 aprilie. La eveniment au participat atât membrii familiei Pellea, dar și localnici sau admiratori ai marelui actor.
Ștefan Pleșa, nepotul lui Amza Pellea: ”Pentru mine este o chestie unică pentru că este prima data când vin în Băilești și vin în Craiova și mă leagă familia și faptul să fiu alături și să fiu aicea pentru o asemenea ocazie care este o data binemeritată și ceva care trebuia făcut și sunt bucuros că este în cele din urmă. De ați venit? Din București.”
Expoziție cu obiecte de recuzită din filmele în care a jucat Amza Pellea
Muzeul marelui actor din Băilești are acum o nouă expoziție în care se regăsesc atât obiecte de recuzită din filme, cât și obiecte personale, donate de fiica lui Amza Pellea.
Oana Pellea, fiica actorului Amza Pellea: ”E spiritul lui aicea și o să-l reîntâlniți în fotografii, în documente în certificatul de naștere, în obiecte mici personale. Spațiu nu e atât de generos și atuncea lucrurile donate sunt mici dar importante.”
Cosmin Vasile, președintele CJ Dolj: ”Cei care vor să și-l reamintească pe Amza Pellea, care vor să-l cunoască. Copiii care n-au apucat să-l vadă jucând pot să vadă unde a locuit, să vadă elemente din viața lui, elemente din profesia lui, din filmele în care a jucat.”
Casa în care a copilărit actorul Amza Pellea a fost renovată timp de un an are și o deosebită importanță arhitecturală, după cum spun specialiștii Muzeului Olteniei care au luat-o în administrare.
Florin Ridiche, directorul Muzeului Olteniei Craiova: ”Casa Memorială Amza Pellea este un monument de arhitectură neobaroc. Ea a fost ridicată în 1908. Este, aș putea spune, unul dintre ultimele exemple de astfel de imobile ale acestui stil architectural, numit neobaroc. Lucrările au fost ample și am descoperit foarte multe lucruri interesante pe parcursul renovării. Dacă vă uitați cu atenție la acoperiș am păstrat aceeași formă a țiglelor care era înainte, adică e un stil caracteristic al acoperișurilor din sudul Olteniei, așa numitul acoperiș cu țigle stil solzi de pește.”
Renovarea Casei Memoriale Amza Pellea a costat aproximativ 158.000 de euro, bani alocați din bugetul Consiliului Județean Dolj. Muzeul poate fi vizitat zilnic de la ora 8:00 la 16:00. Accesul este gratuit până în luna iulie a acestui an.