Editorii dicţionarului englez Oxford au desemnat ”rizz” drept cuvântul anului 2023. Sinonim al carismei sau al reușitei în arta seducției, termenul argotic a ajuns să fie folosit de tinerii din Generația Z, după ce a fost popularizat în special de actorul Tom Holland.
”Rizz” a devansat termenii ”Swiftie” (un fan înfocat al artistei Taylor Swift), ”situationship” (o relație romantică sau sexuală neoficială) și ”prompt” ( o comandă dată unui program cu inteligență artificială), au precizat reprezentații Oxford English Dictionary, conform The Associated Press.
Cei patru termeni au ajuns în etapa finală de selecție, iar câștigătorul a fost anunțat luni.
”Rizz” derivă, cel mai probabil, dintr-o versiune prescurtată a cuvântului carismă. Înseamnă ”stil, farmec, seducţie, capacitatea de a atrage un partener amoros sau sexual”, au explicat experții Oxford University Press, instituţia care a desemnat luni cuvântul anului 2023.
"Descrie modul în care generațiile mai tinere creează spații - online sau în persoană - în care își însușesc și definesc limbajul pe care îl folosesc. De la activism la întâlniri și la o cultură mai largă, pe măsură ce Generația Z ajunge să aibă un impact mai mare asupra societății, diferențele de perspective și stil de viață se manifestă și în limbaj”, au mai spus lingviștii.
Cum a fost devenit popular termenul ”rizz”
Potrivit Agerpres, termenul folosit inclusiv și în limba franceză a apărut pe rețelele de socializare în anul 2023, când a fost popularizat în special de internautul american Kai Cenat în faţa milioanelor sale de abonaţi pe platformele online YouTube şi Twitch.
Folosirea cuvântului ”rizz” a luat amploare din iunie, după ce actorul Tom Holland, protagonistul francizei cinematografice "Spider-Man", l-a utilizat într-un interviu acordat pentru site-ul Buzzfeed.
"Nu am niciun fel de rizz", a spus actorul, în vârstă de 27 de ani.
Din acel moment, site-uri și aplicații de întâlniri online l-au preluat, pentru a atrage un număr cât mai mare de utilizatori ce fac parte din ”Generația Z”, adică persoane născute în perioada 1997 - 2010, se arată într-un comunicat al Oxford University Press.
Termenul ”rizz” a fost ales ”ca un exemplu interesant al felului în care limba este creată, formată şi împărtăşită în rândul unor comunităţi, înainte de a fi difuzată într-un cadru mai larg", a explicat instituţia britanică.
Care a fost cuvântul anului 2022, desemnat de dicționarul Oxford
Anul trecut, doar votul publicului a contat, iar cuvânt ales a fost "goblin mode", un termen dificil de tradus, care descrie o atitudine sau un comportament de respingere a aşteptărilor sociale.
În 2021, Oxford University Press a ales cuvântul "vax" (de la "vaccinare"), după ce în 2020, un an excepţional marcat în special de pandemia de COVID-19, a decis să opteze pentru mai multe cuvinte, inclusiv "coronavirus", "lockdown" şi "black lives matter".
În 2019, cuvântul anului a fost "urgenţă climatică".