Statul roman încercă să recupereze un tablou extrem de valoros din fosta colecție a Coroanei Române. Ministerul de Finanțe a reușit să blocheze licitația în care celebra casă Christie’s intenționa să vândă, peste doar câteva zile, la New York opera „San Sebastian”, semnată de celebrul pictor „El Greco”. Tabloul este evaluat între 7 și 9 milioane de dolari.
După problemele cu obiectele de patrimoniu, extrem de prețioase, furate de la muzeul din Olanda, statul roman încearcă să rezolve o altă situație delicată. Guvernul a aprobat pe 16 ianuarie, anul acesta, un memorandum prin care a cerut și obținut anularea licitației unui tablou realizat de pictorul El Greco. Executivul susține că opera aparține statului român.
Tanczos Barna, ministrul Finanțelor: „Am a obținut blocarea licitației de la New York și am câștigat pentru România timp pentru a demonstra că avem o pretenție reală și justă la acel tablou. Până pe 26 februarie este practic sechestrat tabloul și este blocată licitația. Urmează pașii care trebuie făcuți de către avocați.
Nu vă pot spune, pentru că este o strategie pe care dacă v-am fi spus-o acum o săptămână, nu am fi reușit să blocăm licitația. Aceste lucruri trebuie făcute cu maximă discreție.”
Mihaela Barbu, jurnalistă Euronews: „Opera va fi păstrată de casa de licitații până pe data de 28 februarie după ce licitația, în urma căreia urma să fie vândută în data de 5 februarie, a fost blocata. Guvernul, prin Ministerul Finanțelor, a trimis o scrisoare casei de licitații, iar acum a venit răspunsul conform căruia vânzarea tabloului a fost blocată, până la clarificarea situației.”
Curator de artă, despre Tabloul „San Sebastian”: „Este un tablou foarte valoros și nu doar din punct de vedere pecuniar”
Tabloul „San Sebastian” este realizat de artistul Doménikos Theotokópoulos, numele adevărat al celui supranumit „El Greco”. Este vorba despre un maestru al picturii spaniole, născut în Creta, în anul 1541, care nu și-a negat niciodată originile și nici nația care l-a adoptat.
Cosmin Ungureanu, curator de artă: „Este un tablou foarte valoros și nu doar din punct de vedere pecuniar, ci și din punct de vedere artistic pentru că El Greco este un foarte mare artist.
Guvernul ar trebui să facă toate demersurile pentru să-l obțină, dar situația este extrem de delicată. Este o situație care implică instituții internaționale.”
Tabloul „San Sebastian” de El Greco, o istorie controversată
Tabloul San Sebastian are o istorie zbuciumată. A fost achiziționat de Regele Carol I, s-a regăsit în colecția Casei Regale, iar apoi a fost deținut de Regele Mihai, care l-ar fi vândut, acum aproape cinci decenii, conform informațiilor de pe site-ul oficial al casei Christie’s.
Cosmin Ungureanu, curator de artă: „Recuperarea lui, într-un fel sau altul ar reconstitui parțial, în varianta inițială, colecția Regelui Carol I. O colecție de tablouri, de vechi maeștri, cu care a pornit colecția regală pe care regele Carol a cumpărat-o prin intermediul prietenului, Felix Bamber, consulul Prusiei”
Interesant este faptul că pictura lui El Greco a mai mai făcut obiectul unor tranzacții, iar statul român nu a reușit să intervină. Regele Mihai l-a vândut în anul 1976, iar în anul 2010, tabloul a fost cumpărat de persoana care acum încearcă să-l comercializeze. Regimul comunist a încercat de mai multe ori să ia urma colecției Regelui Mihai, după ce, în anul 1947, au dispărut 42 de tablouri. Pe listă s-a aflat inclusiv „San Sebastian”, semnat de El Greco.