Tratamentul romilor nu este o prioritate decât în cuvinte, scrie Željko Jovanović, directorul Open Society Roma Initiatives Office, într-un articol de opinie semnat pe Euronews.com. Open Society Roma Initiatives Office sprijină romii să își facă auzite vocile și să își facă simțită puterea în elaborarea politicilor, notează Euronews.com.
Željko Jovanović spune că în prezent, situația romilor este unul dintre cele mai mari cazuri de inegalitate de pe continent și trebuie să fie abordată. Cu toate acestea, în ciuda luptei zilnice împotriva discriminării, comunitatea romă din Europa, care numără 12 milioane de persoane, a mărșăluit în fiecare an de Ziua Mondială a Romilor cu un apel la "Opre Roma!".
Născut în timpul Războiului Rece, la primul Congres mondial al romilor, la 8 aprilie 1971, motto-ul "Opre Roma!" înseamnă "Ridică-te, romule!" în limba romani.
Însoțit de steagul și imnul romilor, a devenit nu doar un simbol cultural al identității romilor și al luptei nemilitarizate. Este un simbol al unității transnaționale.
Conform datelor recente ale Agenției pentru Drepturi Fundamentale (FRA), situația minorităților rome și a călătorilor romi rămâne neschimbată și chiar s-a înrăutățit în unele țări, de exemplu, 62% dintre copii trăiesc în condiții de deprivare severă.
Realizări ale romilor din ultimul an
Željko Jovanović a menționat mai multe exemple din întreaga Europă, care arată cât de multe au realizat romii numai în ultimul an, adesea fără ajutor și în ciuda discriminării cu care se confruntă societatea în general.
Romii ucraineni refugiați în țări precum România, Ungaria, Slovacia, Cecenia, Polonia sau Germania, s-au confruntat cu numeroase dificultăți. Atunci când aceștia nu au fost tratați în mod corect sau când nu au primit ajutor pentru a obține un traducător sau ajutor pentru alte probleme administrative, activiștii romi le-au oferit ajutorul necesar.
Mesajul de autosuficiență a devenit o bază esențială pentru comunitatea noastră.
În plină criză energetică, activiștii de la Opre Roma Serbia au luptat pentru comunitatea din Niš, căreia i s-a tăiat curentul electric chiar la începutul iernii. Campania lor a fost un mesaj simbolic imens pentru modul în care cei mai vulnerabili din Serbia ar trebui să fie tratați în timpul crizei energetice.
Dr. Ismael Cortes, membru al parlamentului spaniol și un cunoscut apărător al romilor, a dus la bun sfârșit inițiativa sa legislativă care prevede o pedeapsă cu închisoarea de la unu la patru ani pentru promovarea sau incitarea la ură sau discriminare împotriva romilor.
Cele mai bune arte și cultură romă au fost reprezentate la Bienala de la Veneția din 2022, semnalează Željko Jovanović, în articolul publicat pe Euronews.com, având două pavilioane. Această piatră de hotar istorică a fost posibilă datorită Małgorzata Mirga-Tas, o artistă de origine romă care a reprezentat Polonia și Institutului European al Romilor pentru Artă și Cultură, care a fost curatorul Pavilionului pentru romi.
Totuși, aceste exemple nu sunt suficiente, iar directorul Open Society Roma Initiatives Office consideră că pentru a crea o Europă mai dreaptă și mai egală, liderii trebuie să împărtășească mai mult decât simple cuvinte. Ei trebuie să acționeze pentru a-i ridica pe cei defavorizați și subreprezentați.