Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Contractul confidențial de asigurare a tezaurului dacic, făcut public de Ministerul Culturii. Reacția lui Mădălin Voicu: „De fraieri”

Gafă a reprezentanților Ministerului Culturii la Muzeul Național de Istorie. Nouă oficiali de la instituțiile de cultură au venit în fața presei să explice public cum a fost organizată expoziția tezaurului Dacic în Olanda - de unde s-au furat cele mai importante piese. Contractul nepublic, în care apar și informații confidențiale despre sumele asigurate, a fost dat jurnaliștilor chiar de către Diana Baciura, secretara de stat de la Cultură.

„Vă rugăm să veniți să-l luați (să luați contractul, n.r). Nu avem nimic de ascuns. Totul a fost perfect legal din perspectiva activității Ministerului Culturii”, le-a spus Diana Baciura jurnaliștilor prezenți la conferința de presă.

Diana Baciura, secretar de stat în Ministerul Culturii, a coordonat conferința de presă de la Muzeul Național de Istorie. Nouă angajați, atât de la muzeu, cât și de la minister au încercat să lămurească de ce a fost ales muzeul de provincie din Olanda pentru a expune cele mai importante piese din Tezaurul Dacic.

Directorul Muzeului Național de Istorie cere insistent presei să nu fie divulgată valoarea tezaurului. Vă dați seama ce șantaj și ce condiții ne pune hoțul în cazul în care nu se recuperează pe altă cale?”

Reporter: La cât ați evaluat aceste piese?

Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul Muzeului Național de Istorie a României: „V-am spus că având în vedere faptul că aceste piese au fost furate, constituie obiectul unei anchete. Nu considerăm normal să dezvăluim date confidențiale și, de fapt, și prevederile legale spun acest lucru. Acestea ar vulnerabiliza și mai mult Muzeul Național și România în ultimă instanță.

Vă dați seama dacă hoțul află că coiful este evaluat la suma de... Ce se va întâmpla? Ce șantaj și ce condiții ne pune în cazul în care nu se recuperează pe altă cale?”

Între timp, jurnaliștii descoperă că au primit odată cu contractul și anexele cu inventarierea pieselor din expoziția despre regatul Daciei.

Reporter: „Iertați-ne că insistăm. Ne-ați dat niște documente aici și pe ele sunt făcute evaluările tuturor pieselor, inclusiv cât este evaluat coiful.”

Diana Baciura, secretar de stat în Ministerul Culturii:V-am spus că din partea Ministerului Culturii noi nu avem nimic de ascuns. Prin urmare, facem public tot ce e de făcut public.”

Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul Muzeului Național de Istorie a României: Făceam apel la discernământul dumneavoastră.

Reporter: „Sunt date publice. E un contract privat ce a ajuns pe mâna presei.”

Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul Muzeului Național de Istorie a României: „Acele date provin dintr-un document care nu era dat publicității.”

Reporter: „Și atunci de ce ni l-ați dat?”

Mădălin Voicu, secretar de stat în Ministerul Culturii: „De fraieri”.

Nu este recomandat să faci publică valoarea de asigurare a unor artefacte care valoarează milioane de euro. Piesele pot deveni ușor o țintă pentru rețele de crimă organizată, în scopul obținerii unor recompense.

Directorul muzeului de istorie și președintele Comisiei Naționale a Muzeelor au acreditat ideea că incidentul din Assen este primul atentat cu bombă asupra unui muzeu olandez. În noiembrie anul trecut, mai mulți hoți au folosit explozibil pentru a sparge ușa unei galerii dintr-o comună aflată în apropiere de Eindhoven. Hoții au reușit să fure două lucrări ale artistului Andy Warhol.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE