Construcția reactoarelor 3 și 4 ale centralei de la Cernavodă beneficiază de sprijinul unor parteneri externi, precum Statele Unite, Coreea de Sud și Canada, a explicat ministrul Energiei Sebastian Burduja, la Euronews România. Mai multe companii și-au exprimat interesul pentru această investiție care ar trebui finalizată în anul 2031.
Invitat în studioul Euronews România, Sebastian Burduja a vorbit despre stadiul lucrărilor pentru modernizarea centralei de la Cernavodă.
”Etapa întâi a fost cea de exprimare a unor intenții, gândirea proiectului în sine și acum există acorduri interguvernamentale. A anunțat și SUA că susțin acest proiect. Sunt parteneri și din Coreea de Sud. Sunt partenerii din Canada (CANDU)...
Suntem obligați să folosim această tehnologie pentru că ea se folosește și la reactoarele 1 și 2. Când vorbim de retehnologizarea unității 1 trebuie să folosim CANDU. Pentru reactoarele 3 și 4 are sens să folosim tot această tehnologie.
Are trei faze tot proiectul. Acum suntem în etapa a doua în care se contractează studiile, proiectele. Există o chestiune legată de adaptarea proiectului la noile condiții de după Fukushima. Au fost condiții mai stricte”, a declarat ministrul Energiei, la Euronews România.
Sebastian Burduja a subliniat că ”sunt mai multe companii care și-au exprimat interesul”. Este vorba despre companii din Canada și din Statele Unite.
”După ce avem proiectul final (...), se intră în a treia etapă de proiect și la nivelul anului 2031 aceste reactoare sunt proiectate a fi finalizate”, a precizat ministrul Energiei.
De ce România investește în energie nucleară în timp ce Germania vrea să renunțe la această tehnologie
”Este o investiție bazată pe energie cu emisii zero de dioxid de carbon. România a câștigat această mare bătălie în alianță cu Franța și cu alte state europene care susțin energiile nucleare.
România are o tradiție în domeniu. Sunt 40 de ani de tradiție în inginerie nucleară. Avem o tehnologie extrem de sigură”, a afirmat ministrul Energiei.
În contextul în care Germania renunță la energia nucleară, Burduja a dat de înțeles că în UE, ”fiecare stat ia propriile decizii”, ia România este o țară care ”are tradiție, resurse umane, resurse pe întreg ciclul; de la uraniu, la apă grea.”.
Câtă energie generează centrala de la Cernavodă
”Zona de nuclear este undeva la 19-20% - cele două reactoare de la Cernavodă cu planurile aferente de extindere, cu unitățile 3 și 4, cu planul de retehnologizare a unității 1, ceea ce înseamnă că în 2027 ea va intra într-o perioadă de modernizare și aproximativ un an de zile nu va produce.
Avem hidro care variază, dar este între 25-30%. A fost un an foarte bun pentru hidro. A plouat foarte mult până acum.
Zona de energie verde unde avem și eolian și solar. Este o pondere în creștere, la care se adaugă zona de prosumatori. Prosumatori în România există în jur de 120.000 care dau în sistemul energetic național undeva la 900 de mW”, a mai spus ministrul Energiei.