Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) se află într-o situaţie de criză, iar de la 1 octombrie s-ar putea confrunta cu probleme cu achiziția gazelor naturale, în cazul în care Primăria Capitalei nu găseşte o soluţie rapidă pentru a plăti datoriile Termoenergetica care se ridică la aproape un miliard de lei. Este mesajul transmis de ministrul Energiei, Sebastian Burduja, care a avertizat că ELCEN ar putea intra în faliment.
Sebastian Burduja a precizat într-un interviu acordat Agerpres că i-a trimis o adresă primarului general Nicușor Dan prin care i-a semnalat situația în care se află ELCEN.
”ELCEN este într-o situaţie de criză şi îmi pare rău să spun, pentru că au trecut ani de zile în care povestea s-a repetat. Datoriile Termoenergetica înspre ELCEN sunt de aproximativ un miliard de lei.
I-am făcut de săptămâni de zile o adresă domnului primar general Nicuşor Dan şi am semnalat această problemă, pentru că sunt două aspecte: ELCEN a ieşit din insolvenţă şi dacă va avea probleme, practic creditorii pot cere direct falimentul, el nu mai poate intra din nou în insolvenţă, aceasta e legea, şi pe de altă parte, dacă în momentul acesta, în vară, ei îşi permit să onoreze contractele, pentru că totuşi cantitatea de gaz pe care o folosesc este redusă, când vorbim de 1 octombrie şi vor trebui să aibă un nou contract de furnizare a gazului, vorbim de sume mult mai mari şi nu vor avea aceste sume dacă Primăria Generală nu găseşte o soluţie rapidă să plătească sumele de la Termoenergetica înspre ELCEN”, a afirmat ministrul Energiei.
Nicușor Dan, despre datoria Termoenergetica la ELCEN. ”Este o problemă administrativă”
La sfârșitul lunii mai, primarul Nicuşor Dan a anunțat că datoria de un miliard de lei pe care Termoenergetica o înregistrează către ELCEN nu reprezintă o problemă ”de bani”, ci una mai degrabă administrativă, care ţine de subvenţia pe are Primăria Capitalei o plăteşte.
Edilul Capitalei a dat asigurări că datoria va fi achitată în baza unui nou aviz de la Consiliul Concurenţei şi a unei hotărâri de Consiliu General.
”Nu e o problemă de bani, este o problemă administrativă, care ţine de subvenţia pe care Primăria o plăteşte. Este o hotărâre de Consiliu din momentul înfiinţării Termoenergetica şi care prevede subvenţia pe care Termoenergetica o va plăti în următorii 10 ani. Această hotărâre are avizul Consiliului Concurenţei şi pentru a o modifica este nevoie de un nou aviz al Consiliului Concurenţei, pentru a modifica sumele de bani care sunt prevăzute ca subvenţie pentru fiecare din aceşti 10 ani. Ăsta este pasul procedural în care suntem azi. În momentul în care se va trece la asta, o să şi recunoaştem", a precizat Nicuşor Dan, potrivit Agerpres.