ENERGIE
Termocentralele din România intră în conservare. Consilier al premierului Ciucă: „Nu se vor închide. La nevoie, putem să le repunem în funcțiune”
Gheorghe Agafiței, consilier de stat al premierului Nicolae Ciucă, a fost invitat, vineri, în studioul Euronews România pentru a discuta despre decizia României de a închide centralele pe cărbune, la solicitarea Comisiei Europene.
Cifra prosumatorilor din România a crescut de 100 de ori în doar trei ani
În numai trei ani, numărul prosumatorilor din România a crescut de 100 de ori. Potrivit ANRE în 2019 existau doar 303 consumatori care își produceau singuri energia electrică, iar la sfârșitul acestui vom atinge pragul de 30.000 de prosumatori.
Republica Moldova, în beznă. Şedinţa Guvernului a început pe întuneric pentru a se economisi curent
Guvernul premierului Natalia Gavriliţă s-a reunit miercuri după-amiază, pe întuneric, pentru a face economie de energie electrică în faţa unui deficit care afectează Republica Moldova din cauza bombardamentelor ruseşti asupra infrastructurii energetice din Ucraina.
Criză energetică profundă, în Republica Moldova: "Nu excludem să deconectăm oraşe sau sate în totalitate", spune vicepremierul
Republica Moldova trece prin cea mai profundă criză energetică de la obţinerea independenţei, în 1991, declară vicepremierul moldovean Andrei Spînu, într-un interviu acordat marţi Agerpres.
Hidrocentrale în arii protejate: CCR a amânat cu o săptămână pronunțarea unei decizii în privința controversatei legi
Curtea Constituțională a amânat cu o săptămână pronunțarea unei decizii în privința controversatei legi care permite construcția de hidrocentrale în ariile naturale protejate.
Stare de alertă în energie peste Prut. Republica Moldova s-ar putea confrunta cu un deficit de energie electrică
Republica Moldova a anunțat stare de alertă în sistemul energetic. De săptămâna viitoare, moldovenii s-ar putea confrunta cu deficit de curent. Se întâmplă pentru că liderul separatist de la Tiraspol a anunțat că de luni, regiunea va livra mai puțin curent pe drept al Nistrului.
Ucraina: Întreruperi ale furnizării electricității la Kiev și alte regiuni, pe fondul atacurilor rusești
Operatorul reţelei de electricitate a Ucrainei, Ukrenergo, a anunţat vineri că va impune restricţii şi opriri „controlate şi temporare” ale furnizării energiei electrice în principalele regiuni ale ţării, inclusiv la Kiev.
Preţurile gazelor în Europa au scăzut, în urma frontului comun făcut de liderii UE
Preţurile de referinţă ale gazelor naturale, în Europa, au scăzut vineri, după ce liderii UE au căzut de acord asupra unor măsuri urgente pentru a stopa creşterea preţurilor la energie care afectează economia continentului.
Panouri solare pentru buzunarul tuturor. Sistemele sunt de 20 de ori mai ieftine decât cele tradiționale
Acum, când toată lumea se gândește la reducerea costului energiei, o companie franceză vine cu o soluție. Panouri solare pentru buzunarul tuturor. Pe lângă faptul că sunt mult mai ieftine, acestea se pot monta foarte ușor.
Românii nu știu la ce preț vor plăti gazele în această iarnă
În prag de iarnă, românii nu știu la ce preț vor plăti gazele. Ordonanța privind plafonarea și compensarea costurilor pe piața energiei stă blocată în Parlament. Iar faptul că PSD insistă pentru reglementarea pieței în domeniu a stârnit controverse în Coaliția de guvernare.
Platforma online prin care îți schimbi furnizorul de energie electrică și gaze naturale, realizată de ANRE
Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei a anunțat, marți, finalizarea platformei online de schimbare a furnizorului de energie electrică și de gaze naturale la nivel național (POSF).
Marcel Ciolacu vrea prelungirea compensării pentru energie și gaze până în 2025. „Trebuie căutată o soluție de reglementare”
Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, a declarat luni, că și-ar dori ca măsurile prevăzute în ordonanța privind compensarea prețului gazelor și energiei electrice să fie prelungite până în 2025 deoarece „trebuie căutată o soluție de reglementare”.
Mercedes investește în energia eoliană. Măsura aplicată de producătorul de automobile de lux, în plină criză
Constructorul german de automobile Mercedes-Benz Group AG a decis să investească în proiecte de parcuri de centrale eoliene, pentru a-și putea desfășura activitatea fără întrerupere, în contextul în care Europa se confruntă cu o criză energetică.
Ferma solară din spațiu, planul prin care Europa vrea să devină lider în domeniul energiei
Europa ar putea fi alimentată cu energie obținută cu ajutorul unor panouri solare uriașe, plasate în spațiul cosmic. Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a elaborat un plan prin care vrea capteze energia Soarelui pentru a putea fi folosită pe Pământ.
Achiziții comune de gaz în UE. La ce consens au ajuns miniștrii energiei la summitul de la Praga
La summitul de la Praga, comisarul UE pentru energie, Kadri Simson, a declarat că prețurile gazelor rămân nesustenabile și astfel, e necesar să fie luate mai multe măsuri pentru atenuarea crizei, printre care reducerea în continuare a consumului de gaz.
România începe furnizarea de energie electrică pentru Republica Moldova
Hidroelectrica şi Energocom, companie desemnată de Guvernul Republicii Moldova, au semnat joi un contract de furnizare a 100 MW energie electrică, iar furnizarea va începe în noaptea de joi spre vineri, a anunţat ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Nicuşor Dan: Preţul gigacaloriei nu va creşte. Dacă va apărea o diferenţă, o va suporta Primăria
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a dat asigurări miercuri că preţul gigacaloriei pentru locuitorii Capitalei nu va creşte şi a precizat că dacă va apărea o diferenţă faţă de iarna trecută, aceasta va fi suportată de Primărie.
Etapă majoră pentru energia grecească. Sursele regenerabile alimentează 100% din cererea de energie electrică
Energia regenerabilă a satisfăcut toate nevoile de electricitate ale Greciei pentru prima dată săptămâna trecută, a anunțat IPTO, operatorul independent al transportului de energie al țării.