Republica Moldova este puternic afectată de războiul din Ucraina și de criza energetică. Inflația anuală s-a apropiat de nivelul record de 34% în luna septembrie - cel mai mare nivel din Europa. Prețurile cresc într-un ritm mai accelerat, chiar și față de Ucraina, a cărei economie este puternic zdruncinată de război. Potrivit Ministerului Finanțelor de la Kiev, inflația în luna septembrie a fost de 22%.
Economiștii de la Chișinău vorbesc despre o adevărată spirală inflaționistă, alimentată de scumpirea gazelor naturale, a energiei electrice și a combustibilului. Cea mai recentă scumpire a energiei electrice s-a produs peste noapte. Tarifele au crescut de azi în medie cu 16% pentru populație, a anunțat Agenția pentru Reglementare în Energetică de la Chișinău, care a luat decizia, ca urmare a penuriei de energie declanșate de recentele bombardamente ale Rusiei asupra Ucrainei. Autoritatea de reglementare a anunțat o nouă scumpire și pentru benzină și motorină.
Violina Șpac, directorul ANRE din Republica Moldova: Este vorba de trei factori de bază. Majorarea prețurilor de procurare a energiei electrice de la furnizorul central, societatea pe acțiuni Energocom, cu circa 34%. Alt factor care a influențat majorarea prețurilor este creșterea prețului de procurare a energiei electrice de import cu circa 5%. Și ultimul factor decisiv este devalorizarea monedei naționale. Pe parcursul anului 2022 suntem deja la a treia ajustare a prețurilor la energia electrică.
Pe lângă scumpirile galopante, Republica Moldova se confruntă și cu un deficit de aprovizionare cu energie. Începând din 1 octombrie, de exemplu, concernul rus Gazprom a redus cu 30% livrările de gaze naturale către Chișinău. Gazprom a invocat probleme tehnice, iar după bombardamentele masive ale armatei ruse asupra infrastructurii energetice din Ucraina, Kievul a întrerupt exporturile de energie electrică. Ucraina asigura 30% din necesarul Republicii Moldova.
Pentru a evita pene masive de curent, Chișinăul a cerut creșterea livrărilor de către centrala Cuciurgan, controlată de separatiștii pro-ruși din regiunea transnistreană. Totuși, autoritățile moldovenești trebuie să asigure centralei necesarul de gaze naturale pentru a produce volumele de energie solicitate. Prin urmare, soluția este una de avarie, iar Republica Moldova solicită ajutorul Uniunii Europene și al României pentru a depăși această criză energetică ce tinde să se aprofundeze.
Violina Șpac, directorul ANRE din Republica Moldova: Furnizorul depune tot efortul și toate formalitățile pentru a încheia un contract cu un furnizor din România ca să putem achiziționa energie din România.
În aceste condiții, autoritățile au făcut apel ca populația, instituțiile publice, dar și agenții economici să reducă în orele de vârf consumul de energie electrică.
Andrei Sula, șef de direcție la ANRE din Republica Moldova: Este un apel ca toți consumatorii să consume rațional energia electrică. După cum vedeți și dumneavoastră, prețul la energia electrică crește.
Pentru a reduce presiunea prețurilor asupra populației, Guvernul va oferi compensații la energie în perioada rece a anului.
Marcel Spătari, ministrul moldovean al Muncii și Protecției Sociale: Primele compensații vor fi acordate în facturile pentru luna noiembrie, care vor fi emise la începutul lunii decembrie. Și consumatorii casnici vor vedea exact în factură care este categoria de vulnerabilitate și compensația aferentă acestei categorii. Guvernul va veni în luna noiembrie cu o hotărâre în care va fi indicată exact valoarea compensației pentru fiecare categorie de vulnerabilitate.
Potrivit statisticilor oficiale pentru luna septembrie, tarifele interne pentru gazele naturale au crescut de aproape patru ori într-un an. Prețul căldurii a crescut cu peste 92%, iar cel al energiei electrice s-a mărit cu aproape 60%. În prezent, Republica Moldova își acoperă necesarul de energie electrică din producție proprie în proporție de numai 30%, iar gazele naturale provin integral din Federația Rusă.