Comisia Europeană prezintă marți propunerile mult așteptate pentru a tempera creșterea prețurilor energiei, care au dat peste cap cifrele din economie.
În primul rând, comisarul european pentru Energie va prezenta pachetul pentru eficiența energetică, dupa reuniunea miniștrilor de resort. Au fost mai multe variante discutate și în luna septembrie. Cel mai dificil punct din pachetul propus de Comisia Europeană a fost legat de plafonarea prețurilor gazelor de import. În varianta inițială se referea doar la gazul rusesc. Doar jumătate dintre statele europene au fost de acord cu plafonarea importurilor.
Klaus Iohannis susține că este nevoie de soluții pentru a avea un gaz la un preț decent
La summitul de la Bruxelles, de săptămâna trecută, președintele Klaus Iohannis spunea că trebuie găsite soluții pentru a avea un gaz la un preț decent, fără intervenția statului, care să plafoneze prețul.
Un alt punct important ar fi decuplarea prețului energiei de cel al gazelor și crearea unei plaftorme comune de achiziție a gazelor la nivel european.
În România vor fi discuții și în Coaliție cu privire la un nou sistem reglementat pe piața energiei, care ar putea fi valabil pentru următorii doi ani. Începând din 1 ianuarie 2023, prețul energiei ar putea fi plafonat. De exemplu, pentru un consum care depășește 255 de kwh/ lună am putea plăti un leu pe kilowat și prețul energiei pentru industrie ar putea fi plafonat la 1,3 lei pe kwh.