Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Încep negocierile pentru a forma o majoritate parlamentară și un nou Guvern, după acordul semnat de PSD-PNL-USR-UDMR

După validarea alegerilor parlamentare și anularea celor prezidențiale, apar noi provocări pentru clasa politică. Încep negocierile pentru formarea majorității parlamentare și pentru noul Guvern. În plus, partidele își vor face calcule cu cine intră în lupta pentru Cotroceni din primăvara viitoare.

Cea mai mare provocare a finalului de an va fi bugetul României, dată fiind situația economică pe muchie de cuțit.

Înainte de anularea alegerilor prezidențiale aveam deja un acord încheiat de principalele partide proeuropene, care au spus că își dau mâna printr-o înțelegere fără precedent. La aceeași masă a negocierilor au ajuns PSD, PNL, USR, UDMR și probabil și minoritățile. Ele nu au fost menționate, dar în general minoritățile sunt cooptate.

Acum, asta este marea întrebare. Dacă rămâne coaliția aceasta largă, e clar că PNL se îndreaptă cu Ilie Bolojan. Poate că în vechea formulă cu Nicolae Ciucă nu s-ar fi îndreptat către faceastă formula. Și dacă această formulă va genera și un Guvern de aceeași coloratură politică sau cu aceleași partide, inclusiv cu USR.

De ce ar fi nevoie de USR în noul Guvern

Asta e marea întrebare: dacă USR rămâne la masa guvernării sau nu. Totuși, mandatele sunt exact puțin la 50 plus unu. În cazul în care îți lipsește, îți dezertează cineva, riști să pierzi practic majoritatea parlamentară și Guvernul.

De aceea, ar fi mult mai sigur o majoritate largă și cu USR sau cu toate aceste partide.

Dar cum va arăta Guvernul? Este foarte interesant și ce se va întâmpla după ce se va depune jurământul? În primul rând, trebuie făcut bugetul este greu, neproductiv și neindicat să începi anul cu bugetul vechi, nu că nu s-ar mai fi întâmplat.

În mod normal, premierul Marcel Ciolacu promisese că bugetul va fi gata. Cu aceste tensiuni, cu aceste negocieri care urmează să fie făcute, cu aceste incertitudini, tare mi-e teamă că nu se va putea face.

Fărâmițarea voturilor în cazul alegerilor prezidențiale cu 14 candidați

Și mai avem o situație la prezidențiale. Marea întrebare este câți vor mai candida din cei 14. Câți au învățat lecția că fărâmițare a forțelor social-democrate și de centru-dreapta, fărămițarea aceasta a dus, iată, la un scor fără precedent al partidelor radicale.

Este posibil ca unii politicieni care au obținut oricum procente mici, care arată că nu au șanse, nu vor mai intra în lupta aceasta și din cauza asta, dar poate și dintr-un soi de responsabilitate pentru ca forțele proeuropene să se adune cât mai mult posibil.

Nu văd posibil să existe un candidat PSD-PNL-USR. Avem acum în ecuație pe partea asta de dreapta. Ilie Bolojan. Nu cred că va mai candida Nicolae Ciucă. Cred că este exclusă varianta.

Cine ar putea candida la alegerile prezidențiale în 2025

Ilie Bolojan, care ar putea să fie candidatul la prezidențiale, dar și propunerea de premier. Cred că PSD va avea candidat și nu văd pe altcineva în afară de Marcel Ciolacu, care și el ar putea să spere să fie ori președinte, ori premier.

Apare Nicușor Dan în ecuație? Ce se întâmplă cu Elena Lasconi? Mai intră Elena Lasconi în această cursă?

Având în vedere că a avut un scor bun, ar putea să emită pretenții îndreptățite să candideze, dar apare această propunere a lui Nicușor Dan, care este pe un val de notorietate și de popularitate, cel puțin în București. Și aici ar putea să fie capcana. Trebuie văzut cum este și în țară.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE