România a decis, românii au ales. Am avut o prezență record la urne la alegerile parlamentare, cea mai mare din ultimii 20 de ani. Astfel, toate partidele care au reușit să treacă de primul pas, acela al obținerii pragului electoral minim de 5%, încep să-și calculeze mandatele pe care le pot obține în noul Parlament.
Filtrează după categorie
Toate
PNL
USR
Estimări USR: Structura viitorului Parlament după centralizarea a 99% din voturi
După procesarea a aproape toate voturile exprimate la alegerile parlamentare din 2024, USR a publicat estimările pentru structura viitorului legislativ.
În Camera Deputaților, cele 331 de mandate sunt distribuite astfel:
- PSD: 86 mandate (26%)
- AUR: 64 mandate (19,3%)
- PNL: 50 mandate (15,1%)
- USR: 40 mandate (12,1%)
- S.O.S. România: 27 mandate (8,1%)
- UDMR: 22 mandate (6,6%)
- POT: 23 mandate (6,9%)
- Minorități naționale: 19 mandate (5,7%)
PSD rămâne principala forță politică în Camera Deputaților, urmat de AUR, care înregistrează un scor notabil. Partidele mai mici, precum S.O.S. România și POT, își asigură prezența în legislativ, iar minoritățile continuă să fie reprezentate.
La Senat, dintr-un total de 136 de mandate, structura estimată este următoarea:
- PSD: 37 mandate (27,2%)
- AUR: 28 mandate (20,5%)
- PNL: 22 mandate (16,1%)
- USR: 19 mandate (13,9%)
- S.O.S. România: 11 mandate (8,1%)
- UDMR: 10 mandate (7,3%)
- POT: 9 mandate (6,6%)
Fragmentarea politică este evidentă și în această Cameră, cu PSD și AUR ocupând primele poziții, iar partidele mai mici consolidându-și prezența.
Calcule PNL: La guvernare cu doar 71 de aleși
Trecuți de hopul parlamentarelor, liberalii își calculează mandatele pe care le pot obține inclusiv în urma redistribuirii voturilor partidelor care nu au intrat în noul legislativ. Chiar dacă au obținut cel mai slab scor din ultimii 25 de ani, conducerea liberală încă speră la guvernare post-electorală.
Rezultatele preliminare ale alegerilor parlamentare din 2024 conturează deja posibila structură a noului legislativ. Surse din interiorul Partidului Național Liberal (PNL) au oferit estimări privind repartizarea mandatelor,
Repartiția mandatelor la Senat și Camera Deputaților
Conform estimărilor PNL, structura mandatelor la Senat arată astfel:
- PSD: 36 mandate
- AUR: 28 mandate
- PNL: 22 mandate
- USR: 19 mandate
- SOS România: 12 mandate
- UDMR: 10 mandate
- POT: 9 mandate
Structura mandatelor la Camera Deputaților, potrivit estimărilor PNL:
- PSD: 86 mandate
- AUR: 64 mandate
- PNL: 49 mandate
- USR: 40 mandate
- SOS România: 27 mandate
- POT: 24 mandate
- UDMR: 22 mandate
Conform calculelor preliminare PNL, fără includerea mandatelor care vor fi obținute prin redistribuire, structura Parlamentului ar însuma 466 parlamentari:136 senatori și 330 deputați.
PSD, victorie cu cel mai mic scor din istorie
PSD a câștigat alegerile parlamentare, dar a înregistrat cel mai slab scor din istoria partidului. Cu toate acestea, social-democrații vor să îl convingă pe Marcel Ciolacu să rămână în fruntea partidului.
Rămâne de văzut cum se va organiza partidul, pentru că i-am auzit aseară pe sociali democrați care spuneau că Marcel Ciolacu ar trebui să rămână în continuare în fruntea partidului, soarta lui va fi decisă astăzi. Chiar dacă și-a dat demisia de la șefia partidului, el a spus că va rămâne interimar până cel puțin astăzi când va avea loc o ședintă al Consiliului Politic Național, la sediul central al PSD. Sunt șanse ca această demisie să fie amânată până la începutul anului viitor, dacă nu chiar și retrasă pentru că mulți lideri PSD și-ar dori ca acesta să rămână, în ciuda eșecului de la prezidențiale.
Cât despre mandatele obținute de PSD, există și județe unde PSD nu a reușit să câștige niciunul. De exemplu, în județul Giurgiu, acolo unde cap de listă era Cristian Popescu Piedone, PSD nu s-a ales cu niciun mandat. Astfel, potrivit surselor Euronews România, Cristian Popescu Piedone ratează șansa de a intra în noul legislativ.