Cu puțin timp înainte de alegerile parlamentare anticipate din Germania, unu din cinci alegători spune că nu este hotărât cu cine să voteze. Zece partide se bat pentru locurile din Parlamentul federal, după o campanie destul de scurtă și presărată de numeroase probleme – de la migrație și războiul din Ucraina până la starea economiei germane.
Sondajele de opinie arată că blocul conservator, format din Uniunea Creștin-Democrată și aliatul bavarez Uniunea Creștin-Socială, se află pe prima poziție în intențiile de vot ale electoratului german, fiind urmat de partidul Alternativa pentru Germania, de extrema dreapta.
Olaf Scholz, cancelar și candidat SPD: „Dacă vrei să te asiguri că Germania investește în creștere, că extindem justiția în această țară, că avem o pensie stabilă, că ne asigurăm că salariile cresc, salariul minim, salariile normale, că există o ușurare pentru cei 95% care câștigă cel mai mult, nu poți face asta decidând reduceri de taxe pentru cei cu cele mai mari venituri, ci dând votul pentru Partidul Social Democrat din Germania.”
Alegerile federale în Germania vor avea loc duminică, 23 februarie, când vor fi aleși membrii celui de al 21-lea Bundestag.
Dezbaterile privind imigrația și securitatea au dominat campania electorală, mai ales că în ultimele săptămâni în Germania s-au produs mai multe incidente violente provocate de migranți. Interesant este că un studiu al universității din Munchen susține că o proporție mai ridicată a străinilor nu înseamnă mai multă infracționalitate. Mulți dintre liderii politici sunt însă atenți la ce vrea electoratul și nu la cercetări sociologice.
Friedrich Merz, liderul Uniunii Creștin Democrate (CDU): „Refuz să recunosc că actele (teroriste) de la Mannheim, Solingen, Magdeburg și acum Aschaffenburg ar trebui să fie noua normalitate în Germania. Destul. Ne confruntăm cu dezastrul unei politici de azil și imigrație care a fost greșită în Germania timp de 10 ani.”
- Cine este Friedrich Merz, posibilul înlocuitor al lui Olaf Scholz în funcția de cancelar al Germaniei
- Olaf Scholz îl acuză pe posibilul său urmaș, Friedrich Merz, în cazul livrării rachetelor Taurus către Ucraina: „O periculoasă traiectorie în zig-zag”
- Germanii protestează față de politicile migraționiste. Străzile berlinului au fost blocate de sute de manifestanți
Programul electoral al Alternativei pentru Germania este centrat în jurul sloganului ”E vremea Germaniei”, principala temă fiind migraţia. Formațiunea promite expulzarea migranţilor care nu au drept de şedere.
Alice Weidel, copreședinte al partidului Alternativa pentru Germania: „Eliminarea migrației ilegale și a anarhiei, deportarea infractorilor și a celor care au intrat ilegal în țară, restabilirea securității în spațiile publice. Pur și simplu, aplicarea legii și ordinii.”
Ecologiştii germani anunță că, în cazul în care ar câștiga alegerile, se vor ocupa de creşterea bunăstării germanilor, să protejeze clima şi să întărească economia.
Robert Habeck, candidat Partidul Verzilor: „Dacă un partid guvernează în Germania, dacă un guvern federal preia puterea în Germania care nu își concentrează toate eforturile pe limitarea încălzirii globale și pe contribuția la aceasta, atunci Europa nu va putea să-și îndeplinească obiectivele de protecție a climei. (Și dacă Europa nu reușește să-și îndeplinească obiectivele de protecție a climei, cum poate un comisar european, un cancelar german sau un ministru al protecției climei să meargă în China, India sau Indonezia și să spună ”Puteți produce puțin mai puțină energie pe cărbune și să construiți mai multe energii regenerabile?”
Legat de subiectele securității internaționale și a războiului din Ucraina, Germania rămâne un sprijin important pentru Kiev, cu furnizare de armament și ajutor financiar. Subiectul pare însă unul destul de delicat, mai ales după ce în ultima vreme a apărut ideea că Rusia și Statele Unite negociază între ele, fără Ucraina și Uniunea Europeană.
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: „Este complet prematur și complet nepotrivit să avem această discuție acum. Sunt chiar puțin iritat de aceste dezbateri, trebuie să spun. Oamenii vorbesc despre posibile variante de rezultate peste capetele Ucrainei, despre rezultatul negocierilor de pace care nu au avut loc și la care Ucraina nu a spus da și nu s-a așezat la masă. Acest lucru este extrem de nepotrivit, ca să o spun direct și sincer, nici măcar nu știm care va fi rezultatul.”
Germania nu este neutră, noi suntem de partea Ucrainei, susține și candidatul Uniunii Creștin Democrate, Friedrich Merz. Candidatul din partea Verzilor, Robert Habeck, spune că toate partidele, cu excepția AfD, s-au exprimat la unison în ceea ce privește sprijinul acordat Ucrainei.