Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine este Friedrich Merz, conservatorul favorit să devină noul cancelar al Germaniei

Friedrich Merz, președintele Uniunii Creștin-Democrate (CDU), este dat ca favorit pentru a deveni următorul cancelar, în condițiile în care Germania organizează alegeri parlamentare anticipate duminică, 23 februarie.

În vârstă de 69 de ani, experimentatul politician, unul dintre principalii contestatari ai Angelei Merkel, este cunoscut pentru punctele sale de vedere dure în ceea ce privește migrația, precum și pentru pasiunea sa pentru aviație. Considerat un conservator de modă veche, Merz vrea să scape Uniunea Creștin-Democrată (CDU) de moștenirea centristă a fostului lider Angela Merkel, notează CNN.

Decizia Angelei Merkel de a nu mai candida la alegerile federale din 2021 l-a determinat pe Friedrich Merz să revină în prim-planul politicii germane și să candideze la conducerea CDU. După două tentative eșuate, el a fost ales președinte al Uniunii Creștin-Democrate în 22 ianuarie 2022.

În prezent, Friedrich Merz este dat favorit pentru a deveni cancelar, după ce coaliția de guvernare din Germania, formată de social-democrați (SPD), Partidul Liber Democrat (FDP) și Verzi, s-a prăbușit în noiembrie 2024. Acest lucru a dus la dizolvarea Parlamentului și la convocarea de alegeri parlamentare anticipate.

În cazul în care CDU, partidul pe care-l conduce, va câștiga alegerile federale, Merz ar urma să preia conducerea unei țări afectate de criză, cu toate că formarea unei coaliții de guvernare ar putea dura mai multe săptămâni. Liderul CDU a promis că va relansa economia Germaniei după mai mulți ani de stagnare, va reduce impozitele și va lua măsuri pentru a combate migrația, în condițiile în care vrea să recâștige voturi ale cetățenilor atrași de extrema dreaptă.

Deși ar conduce în sondaje, partidul său nu a reușit să evite controversele în timpul campaniei. O legătură cu formațiunea de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD), cu trei săptămâni înainte de alegeri, i-a atras critici lui Merz.

Cine este Friedrich Merz, un vechi rival al Angelei Merkel

Friedrich Merz s-a născut în 1955 într-o familie catolică conservatoare în orașul Brilon din landul Renania de Nord-Westfalia, în centrul Germaniei. S-a înscris în organizația de tineret a CDU încă din timpul școlii.

A intrat în politică în anul 1989, când a fost ales în Parlamentul European la vârsta de 33 de ani.

După un mandat de eurodeputat, Merz, căsătorit și tată a trei copii, a fost ales în Parlamentul Germaniei (Bundestag), unde s-a impus ca un lider în domeniul politicii financiare. În 2003, Merz a devenit celebru după ce a spus că regulile fiscale germane ar trebui să fie atât de simple încât să poată fi calculate pe spatele unui suport pentru pahar de bere.

Cu toate acestea, a fost nevoit să iasă din politică, pe fondul unor disensiuni cu Angela Merkel.

Merz, care făcea apel la facțiunea de dreapta mai tradiționalistă a CDU, a pierdut în fața Angelei Merkel la alegerile pentru conducerea partidului în anul 2000.

Alegerea Angelei Merkel a fost considerată o ruptură față de normele CDU. Ea a fost prima femeie președinte al partidului, cu un trecut protestant - mai degrabă decât catolic - și înclinații centriste.

Rivalitatea celor doi a devenit mai evidentă în 2002, când Merz a fost înlăturat din funcția de lider al Opoziției în Bundestag în favoarea lui Merkel. Până la sfârșitul anului 2009, Merz a lucrat în totalitate în domeniul privat.

Printre altele, el a lucrat ca avocat și consilier superior la firma internațională de avocatură Mayer Brown. Merz a devenit astfel milionar, potrivit ziarului german Handelsblatt.

Cu acest trecut, Merz ar putea fi văzut de alegători drept un politician care știe să facă afaceri, o calitate dorită pentru a reconsolida cea mai mare economie a Europei, care s-a contractat al doilea an consecutiv în 2024.

Friedrich Merz vrea să se distanțeze de „moștenirea” Angelei Merkel

Merz a revenit în politică, după nouă ani, pe fondul demisiei Angelei Merkel. Și-a propus să se distanțeze de moștenirea lui Merkel și să aducă CDU mai la dreapta, în așa fel încât să convingă cetățenii să nu se mai îndrepte spre formațiunile extremiste.

Într-un interviu acordat postului german ZDF în 2019, el a criticat politica „leneșă” a Guvernului condus de Angela Merkel pe care a considerat-o ca o „ceață” peste Germania. De asemenea, consideră politica „ușilor deschise” față de refugiați în timpul crizei migranților din 2015 drept o mare greșeală.

La rândul ei, Merkel l-a criticat pe Merz în ianuarie, după ce acesta a promovat un proiect de lege privind imigrația cu ajutorul AfD - în prezent principalul rival al CDU. Proiectul de lege a fost în cele din urmă respins de Parlamentul german.

Cu toate acestea, într-un interviu acordat la congresul partidului său de la începutul lunii februarie, Merz a reiterat pentru CNN că nu dă nicio șansă colaborării cu AfD. „Ei sunt împotriva... a tot (ceea ce) suntem noi, a ceea ce construim în Republica Federală Germania. Nu există nicio cooperare cu acest partid”, a spus el.

Friedrich Merz vrea să limiteze migrația ilegală din Germania

În timpul campaniei electorale, Merz a abordat unele dintre cele mai dezbătute subiecte în politica și societatea germană, precum reducerea de taxe, diminuarea birocrației și acordarea de stimulente pentru muncă.

Potrivit Der Spiegel, Merz a adoptat o poziție dură în ceea ce privește imigrația și a susținut că, dacă va fi ales, va lua măsuri urgente pentru a limita migrația ilegală din Germania. El a cerut ca solicitanții de azil care sosesc din alte state membre ale Uniunii Europene să fie respinși la frontierele terestre ale Germaniei.

I-a acuzat pe ucraineni c-ar face „turism social” și apoi și-a cerut scuze

Merz a criticat acordarea de ajutoare sociale și i-a acuzat refugiații ucraineni că ar face „turism social”, o declarație pentru care ulterior și-a cerut scuze. În general, a promis să scadă cheltuielile cu asistența socială. Într-un interviu acordat The Economist, a afirmat că vrea să evite „să plătească oameni care nu sunt dispuși să muncească”.

Merz vrea ca Germania să trimită rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina

Merz și CDU sunt de acord cu continuarea ajutorului militar al Germaniei pentru Israel în timpul războiului din Gaza, susținând în același timp o soluție cu două state ca obiectiv pe termen lung. Într-o dezbatere televizată cu cancelarul Olaf Scholz la începutul acestei luni, Merz și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu propunerea președintelui american Donald Trump de a „prelua” Gaza, sugerând în același timp că rămâne de văzut „ce înseamnă cu adevărat serios”.

Cât despre trimiterea de ajutoare în Ucraina, Merz a susținut ideea trimiterii rachete de croazieră Taurus cu rază lungă de acțiune către Kiev, ceea ce Guvernul federal condus de Olaf Scholz a refuzat, de teamă de a nu atrage Germania în conflict.

„Suntem de partea Ucrainei, deoarece atacul este împotriva noastră a tuturor”, a declarat el pentru CNN.

De asemenea, Merz a oferit un răspuns vag într-un interviu pentru The Economist în ceea ce privește cheltuielile cu apărarea ale Germaniei, deși a recunoscut că acestea ar trebui să crească pe termen lung. Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a reiterat săptămâna aceasta solicitarea administrației sale ca membrii NATO să cheltuie 5% din PIB pentru Apărare, în cadrul unei întâlniri cu aliații americani la Bruxelles.

În luna ianuarie, Guvernul de la Berlin a anunțat că a îndeplinit obiectivul NATO de a cheltui 2% din PIB pentru Apărare, după ce a creat un fond special în urma invaziei Rusiei în Ucraina. Chgiar și așa, această sumă este mult sub nivelul cerut de administrația Trump.

În timpul liber, Merz este pasionat de aviație și își pilotează uneori propriul avion privat - un hobby costisitor pentru o persoană care s-a descris în tabloidul german Bild ca făcând parte din „clasa de mijloc”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE