Ofertați să intre la guvernare atât de către actualii parteneri de la Palatul Victoria, cât și de către USR-ul condus de Elena Lasconi, liberalii au decis astăzi că vor negocia cu toate partidele pro-europene.
Totodată, Ilie Bolojan a anunțat că PNL o susține pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidențiale.
PNL o susține pe Elena Lasconi la prezidențiale
Ilie Bolojan, președintele PNL: Am reconfirmat, prin votul colegilor, încă o dată, sprijinul PNL pentru candidatura doamnei Elena Lasconi la funcția de președinte al României. Avem de ales între doi candidați și decizia noastră, fără echivoc, este să susținem candidatul care prin declarațiile pe care le-a făcut, prin atitudinea de până acum, a demonstrat că este un pro-european convins. PNL este un partid responsabil care susține parcursul european.
Le recomandăm și îi îndemnăm pe alegătorii noștri să participe duminică la vot, iar cei care au încredere în noi să voteze la funcția de președinte al României pe doamna Elena Lasconi.
PNL va negocia cu PSD, UDMR, USR și minorități
Al doilea subiect este legat de formarea unei coaliții de guvernare. Am spus, în timpul campaniei electorale, că nu putem vorbi despre coaliții decât după finalizarea alegerilor. Alegerile s-au finalizat și constatăm că avem un parlament pulverizat, iar acest parlament pulverizat are două grupări de partide: partidele democratice și partidele anti-sistem.
Pentru a asigura o stabilitate în guvernrea țării noastre, pentru a moderniza România, pentru a câștiga încrederea cetățenilor în țara noastră, PNL va susține formarea unei coaliții, participând la discuții cu forțele politice democratice, pentru a asigura o majoritate parlamentară. Forțele politice înseamnă PSD, UDMR, USR și minorități.
O țară instabilă înseamnă o țară riscantă pentru investitori și pentru creditori
Așa cum știți din aritmetica parlamentară, doar coalizarea acestor partide asigură majorități stabile și, dacă în acești ani, a fost un lucru foarte important pentru țara noastră pe care l-a generat actuala coaliție de guvernare a fost stabilitatea în guvernarea țării.
O țară instabilă înseamnă o țară riscantă pentru investitori și pentru creditori, înseamnă o țară în care partenerii noștri au rezerva față de ea. Prin urmare, din responsabilitate pentru țara noastră, PNL va susține această formulă pe care nu ne-am dorit-o noi, ci este dată de rezultatul alegerilor.
Știrea inițială
Liberalii ar urma să ia o decizie azi
Nu sunt excluse noi disensiuni interne, dacă liderul Ilie Bolojan va mearge până la capăt cu planul guvernării de centru-dreapta după alegeri.
Biroul Politic trebuie să dea mandat de negociere actualei conduceri interimare cu privire la soluțiile de guvernare post-electorală. Mai ales, după ce ieri, Ilie Bolojan, conform informațiilor Euronews România, a avut deja o nouă întâlnire cu Elena Lasconi, președinta USR. Au discutat despre aceste perspective.
Variantele luate în calcul de PNL pentru guvernare
Până în momentul de față, la nivelul PNL, se iau în considerare mai multe scenarii:
1. Ilie Bolojan , premier. În această variantă, matematica dă bătăi de cap pentru că PNL, UDMR și USR nu au majoritate în viitorul legislativ. Depind de suportul din Parlament al PSD, eventual intrat în opoziție. Mai există o problemă. Potrivit informațiilor Euronews România, UDMR nu vrea să guverneze deloc cu USR, și-ar dori ca USR să fie partidul mainstream care să rămână în opoziție pentru a nu se eroda toate formațiunile politice.
2. Fără premier. În aceste condiții, PNL vrea un guvern de uniune națională, inclusiv cu PSD. Formațiunea lui Marcel Ciolacu deja a dat semnale că nu dorește să colaboreze cu USR la guvernare. Mai avem și complicația creată de UDMR care nici aceștia nu și-ar dori o colaborare la Palatul Victoria cu formațiunea Elenei Lasconi.
3. Excluderea USR de la guvernare. Este susținută, în general, de liberalii pro-PSD, cei care au coabitat până acum la Palatul Victoria cu formațiunea lui Marcel Ciolacu. Ei susțin că aceasta ar fi cea mai bună soluție pentru asigurarea liantului stabilității, echilibrului.