Șapte partide vor intra în Parlamentul României, conform rezultatelor alegerilor parlamentare 2024. Dintre acestea, două sunt figuri noi. Vorbim despre S.O.S. România și POT - Partidul Oamenilor Tineri, care au atins pragul electoral.
După centralizarea a peste 99,8% din voturile exprimate, situația la Camera Deputaților și la Senat este destul de clară. Șapte partide au atins pragul electoral de 5% din voturile valabil exprimate, necesar pentru intrarea în Parlament.
Cele șapte partide care intră în Parlament, după alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024
- Partidul Social Democrat - PSD
PSD a obținut cele mai multe voturi, atât la Senat, cât și la Camera Deputaților, la alegerile parlamentare 2024. Scorul este, însă, sub cel obținut la alegerile din 2020.
- Alianța pentru Unirea Românilor - AUR
După ce a produs surpriza la alegerile parlamentare din 2020, când a obținut 9% din voturi, atât la Senat, cât și la Camera Deputaților, AUR și-a îmbunătățit scorul la scrutinul de anul acesta: aproape dublu.
- Partidul Național Liberal - PNL
PNL a obținut la alegerile parlamentare 2024 un rezultat mult mai slab față de cel de acum patru ani. Peste 10 procente au pierdut liberalii față de alegerile din 2020.
- Uniunea Salvați România - USR
Scorul USR este de asemenea mai slab decât în urmă cu patru ani. Partidul care a dat unul din cei doi candidați în turul doi al alegerilor prezidențiale 2024 a pierdut 3-4 procente față de rezultatul din 2020.
- S.O.S. România
Unul din cele două partide nou intrate în Parlamentul României, S.O.S. România a reușit să obțină peste 7% la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților.
- Uniunea Democrată a Maghiarilor din România - UDMR
UDMR, unul din partidele nelipsite din Parlamentul României, a obținut la alegerile de anul acesta un scor ușor mai bun față de cel din urmă cu patru ani.
- Partidul Oamenilor Tineri - POT
Cea mai mare surpriză a alegerilor parlamentare 2024. Partidul Oamenilor Tineri, un partid înființat în anul 2023 de o fostă membră AUR, a reușit să atingă pragul electoral și devine al treilea partid ultranaționalist care intră în Parlamentul României.
Trei partide ultranaționaliste asigură o treime din parlamentari
După ce am avut o prezență record la urne la alegerile parlamentare, cea mai mare din ultimii 20 de ani, PSD este marele câștigător al scrutinului. Alianța pentru Unirea Românilor, partid intrat în Parlament acum 4 ani, devine a doua forță politică din perspectiva numărului de voturi, fiind pe primul loc în preferințele românilor din Diaspora.
Nu este singurul partid ultranaționalist din Parlament. S.O.S. România și Partidul Oamenilor Tineri nu numai că trec pragul parlamentar, ba chiar asigură o treime dintre parlamentari în polul suveranist.
De partea cealaltă, avem PNL și USR cu scoruri care îi îndepărtează de posibilitatea de a face o majoritate. Încă de noaptea trecută, politicienii fac calcule privind viitoarea guvernare, iar negocierile se anunță complicate.