Arome îmbietoare la festivalul borșului de peste din Tulcea. Peștele a fiert în ceaune alături de legume delicioase, spre nerăbdarea celor prezenți care au mâncat pe săturate din deliciosul preparat. 40 de mii de porții au fost pregătite pentru cele două zile ale festivalului la care sunt așteptați mii de oameni.
Ceaunele pe foc de lemne au fost puse la fiert dis de dimineață. După ce legumele și-au lăsat gustul în apa cu sare, bucătarii au adăugat peștele de Dunăre. Gătit după rețete vechi lipovenești, borșul se face la foc mic, cu cel puțin patru sortimente de pește.
Ce preparate s-au servit la festival
Plătică, știucă, somn, caras, babușcă, fitofag și sânger sunt sortimentele folosite în celebrul borș lipovenesc.
Reporter: „Care e secretul gustului de sta lumea la coadă?”
Gheorghe Brucher, pescar: „Fiecare are secretul lui, se face mult și de aia e mai gustos ca daca îl faceți acasă la aragaz nu vă iese.”
Cât borșul a fiert în ceaune, plitele au fost încinse pentru alte bunătăți autohtone.
Gabriel Cazacu,bucătar: „Scrumbrie de Marea Neagra, crap de baltă, sturion, storgeag, toate bunățile.”
Chifteluțele din pește, ardeii umpluți cu carne de somn și stiucă sau sarmalele cu pastă de pește au fost și ele printre preferințele pofticioșilor.
Turista: „De la Mangalia am venit pentru festivalul ăsta și ne mândrim că se face ceva și pentru noi, după atâta pandemie”
Siesta s-a făcut cu o plimbare cu barca.
Turiști: „Special am venit, ne-a placut organizarea urmează să mâncăm pește, frumos și cu barca pentru prima oară.”
Scoicile, midiile gătite în sos de bere cu usturoi și verdețuri au fost vedete oprintre participanți.
Nicolae Bumbu, bucătar: „Îmi lasă gura apă deja. E de la sosul de bere pe care l-am pregătit, rețetă de a noastră, lămâie, ceapă, pătrunjel și suflet.”
Turiștii au stat la cozi imense pentru mâncare
Lângă ceaune s-au format cozi imense, iar oamenii au așteptat ore în șir pentru o porție de borș.
Corina Davidov, purtător de cuvant Asociația Delta Dunării: „Oamenilor le-a fost dor de fetivalul borșului de la Jurilovca și au venit de la ora 10:00, foarte multă lume a venit în portul turistic de la Jurliovca. Avem 40 de ceaune și 40 de mii de porții de pește îi așteaptă.”
La festival a fost prezent și ministrul Agriculturii, Petre Daea. Cântecele lipovenești l-au încântat.
20 de mii de participanți sunt așteptați in acest weekend la festivalul pestelui de la jurilovca. Pe langa mancarurile delicioase, organizatorii au pregătit și momente artistice cu dansuri și cântece lipovenești.