Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un sfert dintre parlamentari, fără noi mandate în noul legislativ. Peste o sută de deputați și senatori vor fi eliminați sau mutați pe locuri neeligibile

În cursa pentru cele 466 mandate de parlamentari au intrat peste 10.000 de persoane. Printre noii aleși nu se vor mai regăsi însă cel puțin un sfert dintre actualii deputați și senatori. Motivele sunt multiple: de la sacrificarea lor electorală,  până la migrație sau lipsa de susținere politică.

Prea puțini din cei care au nu au făcut nimic timp de un mandat au fost sancționați de propriile conduceri ca atare. Majoritatea au fost dați la o parte pentru a face loc noilor veniți sprijiniți de liderii de filiale sau de către conducerea de partid.

Parlamentarii penali, risc electoral pentru propriile partide

Ca parte din strategia de campanie, majoritatea partidelor parlamentare au preferat să elimine de pe liste aleșii certați cu legea sau cu probleme de imagine. Așa se face că liberalii Iulian Dumitrescu, Eugen Pârvulescu și Nelu Tătăru nu vor mai prinde un nou mandat. Tot din considerente electorale. 

Conducerea PSD a decis să-i scoată de pe liste pe Adrian Chesnoiu și pe Florian Bodog și să ia act de retragerea deputatei Laura Vicol care a demisionat din partid după scandalul imobiliar Nordis.

Exclus din partid în ianuarie 2023, după ce și-a bătut nevasta, deputatul Dumitru-Viorel Focșa a fost reprimit în AUR, dar nu mai are șanse pentru un nou mandat. În fine, la UDMR deputatul Apjok Norbert a fost exclus încă din februarie 2021, după ce s-a aflat că mințise în privința studiilor absolvite.  

Garnitura epocii Dragnea, trasă pe linie moartă 

Pentru o bună parte din parlamentarii actuali s-a folosit alte tactici pentru neutralizarea lor: fie au fost “uitați” la procedurile interne de selecție, fie au fost plasați pe locuri considerate neeligibile. În prezent deputat de Olt, social-democratul Emil Albotă ar putea să nu mai ajungă parlamentar în următoarea legislatură, fiind plasat pe locul 3, la Senat pe lista  girată de liderul Paul Stănescu. Nici parlamentari precum Florin Buicu, Steluța Cătăniciu, Oana Florea sau Patriciu Achimaş-Cadaru  nu mai au șanse la un nou mandat.

Ca și alți colaboratori ai epocii Dragnea, fostul ministru  al sănătății, a fost eliminat de către conducerea de partid. Pe lista celor trecuți pe tușă de PSD mai apar rectorul Leonard Azamfirei, Elena Dinu, dar și Mihail Genoiu și Ion Prioteasa de la Dolj.

Liberali lăsați pe dinafara viitorului Parlament

Erodarea electorală după patru ani de guvernare, plus suspansul primului tur al alegerilor prezidențiale pentru Nicolae Ciucă, a făcut ca numărul de locuri considerate eligibile la PNL să scadă drastic pentru acest partid. Efectul imediat? Zeci de actuali și senatori deputați au fost fie eliminați, fie au primit candidaturi neeligibile. 

Dan Vîlceanu și Gheorghe Pecingină, doi dintre colaboratorii lui Florin Cîțu, nu au mai fost reevaluați, precum fostul premier. Nici deputații Mara Calista, Cristian Băcanu și  Dănuț Bica nu au mai prins listele liberale. Soartă similară și pentru senatorul Ben Oni Ardealean, după un scurt periplu înafara partidului. 

Reglări de conturi și plecări la USR 

Din cei aproape 60 de parlamentari USR, cel puțin un sfert își iau adio de la viitorul parlament.  Unii precum Marian Lazăr şi Radu Ciornei au fost excluși din partid după ce au încercat să-și negocieze locuri eligibile la alte formațiuni politice. Sancționată pentru relația cu partidul a fost și Cosette Chichirău, care acum încearcă pe listele partidului DREPT. 

Ații precum deputații Tudor Pop, Silvia Dinică, Alin Apostol sau senatorul Nicu Fălcoi, nu au prins locuri eligibile în urma procesului de selecție internă. 

Cristian Seidler, șeful de campanie al Elenei Lasconi,  a preferat să renunțe, după ce a fost plasat pe locul 9 la cameră, pe listele USR București. 

Eliminări pe listele AUR 

Și la AUR s-a făcut curățenie pe liste. Fostul contracandidat al lui George Simion la șefia AUR, Dănuț Aelenei a revenit în partid, împreună cu soția, Evdochia, senator. Numai că, reprimirea nu s-a lăsat și cu locuri pe listele de candidați ai acestui partid.

Deputatul Antonio Andruşceac a fost plasat la Ilfov pe un loc neeligibil de senator. Și în alte filiale, centrul a avut ultimul cuvânt. De exemplu, la Brașov, pe lista pentru Senat, deputatul Dumitru Flucuș a fost retrogradat pe poziția secundă, neeligibilă, pentru a face loc unei numiri venite de la București, în persoana Dorinei Barcari.

„Muții” Parlamentului, pensionați de partide

Puțini sunt cei care au fost zburați de pe liste din cauza inactivității. Cu jurământul de învestire drept unica sa intervenție legislativă în ultimii patru ani, social-democratul Nicu Niță nu mai este candidat pe listele PSD Brăila. La fel și Eliza Peța-Ștefănescu, deputată de Dolj la al doilea mandat, parlamentar fără vreo inițiativă legislativă în toți acești ani.  Cunoscut drept alesul care a încasat 3.000 lei pe fiecare secundă folosită pentru depunerea jurământului de învestitură, Călin Balabașciuc, cel mai tânăr deputat din legislatura actuală, dispare și el de pe lista AUR.

Și pentru deputatul USR Andrei Drancă limitarea doar la jurământul depus a fost o carte de vizită prea săracă pentru a mai fi trecut pe listele de candidați ai acestui partid. În rândurile Uniunii, deputatul scump la vorbă UDMR Szabolcs Nagy a fost “recompensat” pentru prestația din actuala legislatură cu un loc neeligibil pe listele UDMR Satu Mare. 

În Parlament mai există 36 de deputați și 8 senatori fără afiliere politică. Cu mici excepții, nu vor mai prinde o nouă legislatură după ce au plecat din partidele de proveniență pentru a crea noi formațiuni  precum REPEER și Forța Dreptei sau au migrat pe listele unor mici partide fără șanse de a atinge pragul pentru intrarea în Parlament.

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile 2024 în România. Pentru prima oară, toate cele patru rânduri de alegeri au picat în același an. Alegerile locale și europarlamentare au avut deja loc, pe data de 9 iunie. Când sunt organizate alegerile parlamentare și alegerile prezidențiale?

Calendar alegeri 2024:

9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;

24 noiembrie 2024 - alegeri prezidențiale, primul tur

1 decembrie 2024 - alegeri parlamentare;

8 decembrie 2024 -alegeri prezidențiale, al doilea tur.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE