În plină campanie electorală pentru prezidențiale, să afli care sunt programele politice ale principalilor candidați nu este o misiune ușoară. Unii dintre ei au site-urile rătăcite pe Internet, în timp ce alții își provoacă votanții la o adevărată misiune de căutare online. Când, totuși, găsești proiectele, dezamăgirea este cu atât mai mare: teme importante precum politica externă a României sunt tratate superficial.
Programele politice greu de găsit și sărace în conținut ale candidaților la prezidențiale 2025
Jurnalista Codruța Simina s-a pus în pielea unui cetățean care vrea să afle direct de la candidați care le sunt programele politice. Iar pentru asta a căutat site-urile și proiectele primilor cinci politicieni ce apar cel mai des în sondajele de opinie care vizează intenția de vot la prezidențiale.
Caută-mi program politic. Carevasăzică, nu există. Program electoral?
Parcă nu ar trebui să fie atât de greu, nu?
Nu.
Pe site-ul ăsta cu siguranță nu o să găsesc așa ceva.
Site-ul lui George Simion conține materiale de campanie, referiri la alte proiecte, dar niciun program electoral. Mai departe, Crin Antonescu. Aici, site-ul candidatului Alianței România Înainte este pierdut în online. Până la pagina a patra a motorului de căutare nu am găsit nimic. Programul este accesibil doar dacă ajungi pe Facebook, iar de acolo pe site.
Radu Hângănuț, jurnalist Euronews România: Principiile democratice și cele ale logicii, până la urmă, ne spun că decizia votului ar trebui să fie luată în baza unui proiect electoral cât se poate de clar, în care cetățenii să regăsească acele lucruri care îi vizează, care îi interesează și care le câștigă încrederea. În teorie, însă, pentru că în practică…
În practică, e mai complicat decât ar trebui să fie. Elena Lasconi a păstrat pe site programul din 2024, de la prima rundă de alegeri prezidențiale. Site-ul lui Victor Ponta și programul său, Agenda 2030, nu există pe primele cinci pagini de rezultate atunci când tastezi „Victor Ponta program politic 2025”, iar în cazul lui Nicușor Dan, deși semnificativ mai vizibil la o căutare simplă, programul are trei paragrafe cu trei probleme ale României și trei propuneri de rezolvare.
Codruța Simina, jurnalistă Misreport: Mi-am dat seama că este foarte greu să găsești aceste programe politice mai ales dacă nu ai niște super competențe de navigat Internetul și am pornit de la ideea că nu este normal să fie atât de greu să faci un efort atât de mare ca cetățean care vrea să se informeze corect și din surse oficiale.
Antonio Momoc, analist politic: Legitimitatea sau simpatia populară s-a câștigat, mai degrabă, carismatic sau din dezbateri sau din glonțul de argint, dintr-o replică pe care ar fi spus-o la finalul unei dezbateri televizate unul dintre cei doi candidați care ar fi înclinat balanța și asta confirmă de multe ori interpretările pe care le dau analiștii politici, jurnaliștii, din care ar rezulta că, de fapt, alte elemente ar determina cetățeanul alegător să își încredințeze votul și, până la urmă, destinul țării pe următorii ani decât efectiv programul electoral.
România ocupă ultimul loc la nivel european în topul DESI, care evaluează nivelul de digitalizare a țărilor din UE, dar și competențele digitale pe care le au cetățenii.