Elena Lasconi și-a anunțat candidatura pentru alegerile prezidențiale din 2024 din partea Uniunii Salvați România (USR).
După un mandat marcat de proiecte de modernizare urbană și atragerea fondurilor europene la cârma primăriei Câmpulung Muscel, Lasconi și-a propus să își extindă inițiativele de la nivel local la cel național.
Cu o carieră de 25 de ani în televiziune și studii în turism, la ASE, aceasta a reușit să câștige un al doilea mandat de primar, cu peste 70% din voturi.
Pe de altă parte, Lasconi a fost implicată într-o controversă legată de poziția privind familia tradițională, care a provocat tensiuni în partid și în relația sa familială.
Promisiunile sale electorale vizează apărarea democrației, reformarea educației și sănătății, dar și consolidarea relațiilor României cu NATO și UE.
Ce studii are Elena Lasconi
Lasconi a absolvit Liceul Pedagogic "Sabin Drăgoi" din Deva (în 1990), apoi a urmat cursuri de analist programator PC, avizat de Ministerul Educației (1991), Școala BBC - Televiziune (1999), a obținut diploma de licență de economist, la ASE București în profilul economic managementul turismului și comerțului (2001), o diplomă de evaluator de competențe profesionale eliberat de CNFPA, București (2007) și a urmat cursuri de absorbție, legislație, reglementări Fonduri Europene în țară și la Bruxelles – Renew Europe - "O Țară ca Afară" (2019 – 2020).
Cariera profesională
De profesie economist, șefa USR a lucrat timp de 25 de ani în domeniul jurnalismului, fiind una dintre figurile cunoscute ale Pro TV, unde a activat din 1995 până în 2019. Înainte de a se alătura trustului, aceasta a lucrat aproximativ doi ani la un post local de radio, în Hațeg, unde a fost atât crainică cât și DJ, prezentând emisiuni de muzică rock.
În anul 2018 a intrat în politică și s-a înscris în partidul USR, iar doi ani mai târziu a câștigat funcția de primar al municipiului Câmpulung Muscel. După primul mandat a fost realeasă în 2024 pentru a-și continua proiectele. Tot în 2024 Lasconi a devenit președintele USR și candidatul oficial al partidului pentru alegerile prezidențiale, în urma unui vot decisiv.
Controverse: declarația despre referendum și CV-ul
Elena Lasconi s-a confruntat cu câteva controverse în timpul campaniilor sale. Un moment critic l-a reprezentat poziția sa inițială pro-familie tradițională în cadrul referendumului din 2018, care a generat tensiuni atât în USR cât și în relația cu fiica ei, membră a comunității LGBTQ+.
O altă controversă este legată de una dintre facultățile absolvite, care nu fusese terminată în CV. Lasconi a terminat Universitatea Ecologică, facultatea privată de Management, la Deva. Informația nu ar fi fost făcută publică având în vedere că instituția nu primise dreptul de a organiza examene de licență de la Ministerul Educației, iar facultate nu a fost finalizată.
„În CV se completează studiile superioare doar dacă sunt finalizate. Acestea se consideră finalizate doar dacă ai obținut licența. Examenul de licență l-am susținut la ASE București, unde am obținut nota 9,20 (8,40 examen scris la Economie și Relații Internaționale și 10,00 la lucrarea de licență)”, a adăugat ea.
Candidata USR la președinție și-a argumentat notele slabe prin faptul că muncea în televiziune „16 ore pe zi” și era o „mamă singură cu un copil de crescut”.
„La facultate am dat examen de admitere după ce am divorțat și m-am mutat la Deva, unde eram angajată la PRO TV Deva. Dorința mea a fost să urmez o facultate cu profil economic. După terminarea liceului, m-am căsătorit și am adus pe lume un copil. Însă nu am renunțat la visul meu”, a susținut ea.
Promisiuni electorale făcute de Elena Lasconi
- Apărarea democrației și a statului de drept
- Îmbunătățirea sistemului de educație, pentru a pregăti elevii pentru ”viața reală”
- Asigurarea unui sistem de sănătate în care pacienții să fie tratați cu respect
- Asigurarea unor venituri decentre pentru românii care muncesc corect
- Consolidarea relațiilor României cu NATO și Uniunea Europeană
Cine sunt contracandidații Elenei Lasconi
- George-Nicolae Simion (AUR)
- Ion-Marcel Ciolacu (PSD)
- Nicolae-Ionel Ciucă (PNL)
- Kelemen Hunor (UDMR)
- Mircea-Dan Geoană (independent)
- Ana Birchall (independentă)
- Alexandra-Beatrice Bertalan Păcuraru (Alternativa pentru Demnitate Națională)
- Sebastian-Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)
- Ludovic Orban (Forța Dreptei)
- Călin Georgescu (independent)
- Cristian Diaconescu (independent)
- Cristian-Vasile Terheș (Partidul Național Conservator Român)
- Silviu Predoiu (Partidul Liga Acțiunii Naționale)