Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri parlamentare 2024. Cine sunt candidați eligibili pentru noul Parlament al României

A expirat termenul până la care partidele puteau depune liste pentru alegerile parlamentare ce vor avea loc pe 1 decembrie. Pe liste se regăsesc rude, parlamentari cu vechime sau nume noi, actori, foști jurnaliști sau politicieni cercetați de DNA.

Douăzeci de partide au depus liste pentru alegerile parlamentare. Printre ele partidele cunoscute - PSD, PNL, USR, AUR, UDMR, dar și multe altele mai puțin cunoscute publicului larg. Cum ar fi noua formațiune care îl susține pe Mircea Geoană, România în acțiune. Sau partidul SENS susținut de europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță.

Ce scoruri își propun partidele la alegerile parlamentare 2024

Cât despre procente, informațiile Euronews arată că PSD își propune să obțină puțin peste 30%, dar sub 35. PNL vrea un scor de 20, 25%, iar USR speră la 20%. S.O.S, UDMR, Forța Dreptei împreună cu PMP se luptă ca să treacă pragul. La fel și partidul lui Geoană, România în Acțiune. Din listele cu sutele de candidați, înseamnă că doar cei din fruntea lor au șanse să și ajungă în Parlament.

Noutate. La Partidul România în Acțiune al lui Mircea Geoană, lista la București este deschisă de fosta jurnalistă, Sanda Nicola, care i-a devenit între timp și purtător de cuvânt. Recent, a anunțat intrarea în cursa pentru Senat și președinta SOS România, Diana Șoșoacă. Aceasta crede că astfel, dacă va fi lăsată să candideze, va demonstra că scoaterea din cursa prezidențială de către CCR nu a fost corectă.

Ce nume găsim pe listele PSD, PNL și AUR pentru alegerile parlamentare 2024

Pe lista PSD regăsim mulți, chiar foarte mulți apropiați ai lui Dan Voiculescu, președinte de onoare al PUSL. Este vorba despre soțul unei prezentatoare, Sergiu Constantinescu. Despre fosta jurnalistă și europarlamentară, Carmen Avram, sau Cristian popescu Piedone, Lavinia Șandru și Bogdan Ciucă.

Pe listele AUR se regăsește Ariadna Cîrligeanu, femeia care a fost oprită la intrarea în Palatul Parlamentului, în 2023, după ce SPP a descoperit că avea patru cartușe, despre care susține că erau doar un suvenir.

Pe listele PNL sunt apropiați ai președintelui Klaus Iohannis: consiliera prezidențială pe probleme de Sănătate, Diana Păun, și ministrul Educației, Ligia Deca. Pentru un fotoliu de senator candidează și un fost jucător profesionist de poker, Marian Străchinescu.

USR, cap de listă sunt foștii primari care nu și-au reconfirmat mandatele în iunie. Printre ei, și Clotilde Armand, de la sectorul 1, care este inculpată pentru conflict de interese.

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile 2024 în România. Pentru prima oară, toate cele patru rânduri de alegeri au picat în același an. Alegerile locale și europarlamentare au avut deja loc, pe data de 9 iunie. Când sunt organizate alegerile parlamentare și alegerile prezidențiale?

Calendar alegeri 2024:

  • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • 24 noiembrie 2024 - alegeri prezidențiale, primul tur
  • 1 decembrie 2024 - alegeri parlamentare;
  • 8 decembrie 2024 -alegeri prezidențiale, al doilea tur.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE