Românii cu domiciliul sau rezidența în străinătate au posibilitatea de a vota prin corespondență atât la alegerile prezidențiale, cât și la alegerile parlamentare, organizate în trei weekenduri consecutive (24 noiembrie – primul tur al prezidențialelor, 1 decembrie – alegerile parlamentare, 8 decembrie – al doilea tur al prezidențialelor).
Ce este votul prin corespondență?
Votul prin corespondență este o alternativă echivalentă la exercitarea dreptului de vot în care alegătorul, în loc să se prezinte fizic la secția de votare, utilizează serviciile poștale pentru a transmite votul.
Cine poate vota prin corespondență la alegerile parlamentare și prezidențiale 2024?
Alegătorii români care vor să voteze prin corespondență pot face acest lucru dacă au domiciliul sau reședința în străinătate și dacă se înregistrează ca alegători prin corespondență.
Înregistrarea se realizează prin înscrierea într-un formular on-line, aflat pe site-ul gestionat de Autoritatea Electorală Permanentă, a numelui, prenumelui, codului numeric personal, a adresei de domiciliu sau reședință și a adresei de e-mail, precum și a opțiunii de transmitere în țară sau la reprezentanța diplomatică a votului exprimat prin corespondență, la care alegătorul anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate și a documentului care dovedește dreptul de ședere, eliberat de autoritățile străine.
Până când se pot înregistra alegătorii români pentru votul prin corespondență?
Pentru a putea vota prin corespondență, alegătorii români cu domiciliul sau reședința în străinătate trebuie să se înregistreze până cu 45 de zile înainte de data alegerilor parlamentare și prezidențiale 2024.
- Alegerile parlamentare 2024: Termenul limită de înscriere în Registrul electoral ca alegător în străinătate prin corespondență este de 17 octombrie 2024, inclusiv.
- Alegerile prezidențiale 2024: Termenul limită de înscriere în Registrul electoral ca alegător în străinătate prin corespondență este de 10 octombrie 2024, inclusiv.
Cum se face înregistrarea pentru votul prin corespondență? Actele necesase
Înregistrarea pentru votul prin corespondență se face prin intermediul formularului on-line aflat pe site-ul votstrainatate.ro.
- Formularul pentru votul prin corespondență la parlamentare
- Formularul pentru votul prin corespondență la prezidențiale
În aceste două formulare, alegătorul român cu domiciliul sau reședința în străinătate trebuie să completeze următoarele date:
- CNP;
- Nume și prenume;
- Țara, localitatea și subdiviziunea teritorială;
- Adresă (stradă, numărul străzii, numărul imoblilului, apartamentul, codul poștal);
- Alte detalii privind adresa de livrare;
- Adresa de e-mail;
- Telefonul mobil.
Mai departe, alegătorul va opta dacă vrea ca votul prin corespondență să fie trimis în țară sau la misiunea diplomatică.
Nu în ultimul rând, alegătorul care vrea să voteze prin corespondență va încărca în formularul on-line copia scanată/fotografia documentului de ședere, precum și copia scanată/fotogtafia actului de identitate românesc valabil.
Cu ce acte se dovedește reședința în străinătate?
MAE a publicat lista documentelor care atestă reședința în străinătate pentru alegătorii români care vor să voteze prin corespondență la alegerile parlamentare și prezidențiale 2024:
Ce urmează după înregistrarea pentru votul prin corespondență?
După cinci zile de la primirea e-mail-ului de confirmare a înscrierii în Registrul electoral cu opțiunea votului prin corespondență, alegătorul poate verifica online dacă a fost înregistrat, prin accesarea paginii registrulelectoral.ro. Dacă alegătorul care a optat pentru exercitarea dreptul de vot prin corespondenţă constată că cererea sa nu a fost înregistrată în Registrul electoral, poate transmite o altă cerere pe site-ul votstrainatate.ro.
Alegătorul înregistrat pentru votul prin corespondență va primi de la Poșta Română, până cel mai târziu cu 25 de zile înainte de data alegerilor, documentele necesare exercitării votului prin corespondență, împreună cu instrucțiuni privind termenele de livrare.
Cum se votează prin corespondență?
- pe buletinul de vot se lipește autocolantul cu mențiunea “VOTAT”, în patrulaterul cu candidatul pentru care alegătorul optează;
- buletinul de vot este introdus în plicul interior, iar plicul este sigilat cu eticheta de siguranță;
- certificatul de alegător este completat, datat și semnat olograf;
- plicul interior și certificatul de alegător este introdus în plicul exterior, iar plicul exterior este sigilat cu eticheta de siguranță;
- pe plicul exterior se lipește autocolantul cu adresa biroului electoral pentru votul prin corespondență din țară și autocolantul pe care sunt imprimate mențiunile "PRIORITY/PRIORITAIRE; By airmail/Par avion";
- plicul exterior se depune la la orice oficiu poștal sau în orice cutie poștală (în acest caz plicul exterior nu trebuie timbrat). Pot fi utilizate și servicii private de curierat rapid, dar cheltuielile vor fi suportate de către alegător.
Până când trebuie livrate plicurile cu votul prin corespondență la alegerile parlamentare și prezidențiale 2024?
Plicurile exterioare care conțin votul transmis prin corespondență trebuie expediate cu suficient timp înaintea datei alegerilor, pentru a asigura livrarea acestora până cu 3 zile înaintea zilei votării, inclusiv.
- Pentru alegerile parlamentare 2024: până la 28 noiembrie 2024, ora 23:59.
- Pentru alegerile prezidențiale 2024: Turul I - până la 21 noiembrie 2024, ora 23:59, Turul II – până la 5 decembrie 2024, ora 23:59.
Cum este validat votul prin corespondență?
După ce plicurile care conțin voturile prin corespondență ajung la destinație, birourile electorale pentru votul prin corespondenţă vor asigura verificarea codurilor de bare imprimate pe plicurile exterioare şi înregistrarea primirii acestora.
După înregistrarea plicurilor exterioare, membrii biroului electoral pentru votul prin corespondenţă verifică starea sigiliului plicului exterior.
Plicurile exterioare sigilate sunt desigilate de către biroul electoral pentru votul prin corespondenţă, care va proceda la verificarea certificatelor de alegător şi la verificarea integrităţii plicurilor interioare şi a sigiliilor acestora.
Plicurile interioare sigilate sunt introduse în urnele de vot, care sunt sigilate la sfârşitul fiecărei zile de activitate şi desigilate, dacă este cazul, la începutul fiecărei zile de activitate.
În ziua votării, după ora 21:00 (oră la care se închid secțiile de votare), biroul electoral pentru votul prin corespondenţă desigilează urnele de vot, una câte una, şi desigilează plicurile interioare pentru validarea voturilor.
În ce condiții este anulat votul prin corespondență?
Votul prin corespondență va fi anulat dacă:
- plicul interior sau exterior sunt desigilitate sau deterioritate în așa fel încât este afectată integritatea votului;
- plicul exterior nu conţine certificatul de alegător;
- în plicul interior au fost introduse două sau mai multe buletine de vot de același fel.
Calendarul alegerilor din 2024
Alegerile 2024 în România. Pentru prima oară, toate cele patru rânduri de alegeri au picat în același an. Alegerile locale și europarlamentare au avut deja loc, pe data de 9 iunie. Când sunt organizate alegerile parlamentare și alegerile prezidențiale?
9 iunie 2024- alegeri locale și alegeri europarlamentare;- 24 noiembrie 2024 - alegeri prezidențiale, primul tur
- 1 decembrie 2024 - alegeri parlamentare;
- 8 decembrie 2024 -alegeri prezidențiale, al doilea tur.
Surse: Legea 288/2015, votstrainatate.ro, Ghidul alegătorului (votul pentru Senat și Camera Deputaților), Ghidul alegătorului (votul pentru președinte)