Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

PORTRET. George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale 2024

George Simion candidează la alegerile prezidențiale din 2024 și este un politician român cunoscut pentru pozițiile sale naționaliste și eurosceptice. Simion este co-fondator și lider al partidului AUR (Alianța pentru Unirea Românilor), un partid politic care promovează valorile tradiționale, creștine, familia și suveranitatea națională. 

George Simion este președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) din 27 martie 2022. El ocupă funcția de deputat în Parlamentul României începând cu 21 decembrie 2020.

În această calitate, el ocupă funcția de vicepreședinte al Comisiei pentru politică economică, reformă și privatizare și este membru în mai multe comisii și delegații importante, inclusiv în Comisia comună pentru integrare europeană între Parlamentul României și cel al Republicii Moldova. De asemenea, face parte din Delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a OSCE, este membru al Grupului PRO-America și președintele Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Polonă, potrivit cdep.ro.

Cariera Politică a lui George Simion

George Simion a candidat independent în anul 2019 în alegerile pentru Parlamentul European şi, în acelaşi an, a pus bazele formaţiunii politice Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), deţinând, prin asumare, funcţia de preşedinte al partidului din 19 septembrie 2019, potrivit Agerpres.

AUR a avut un succes surprinzător la alegerile parlamentare din decembrie 2020, câștigând aproximativ 9% din voturi și intrând în Parlament. Acest rezultat a marcat o ascensiune rapidă a partidului, care a devenit una dintre cele mai vocale formațiuni politice din opoziție.

Odată ajuns în Parlament, George Simion a devenit principalul promotor al valorilor tradiționale și naționaliste din România. Astfel, AUR a adoptat o poziție de opoziție față de guvern, criticând măsurile luate de autorități, în special în contextul pandemiei de COVID-19, dar și în cazul referendumului pentru familie.

La alegerile parlamentare din 2020 a fost ales deputat, în circumscripţia nr. 42 din Bucureşti, pe listele partidului Alianţa pentru Unirea Românilor.

Ce studii are George Simion

Născut, la 21 septembrie 1986, la Focşani, judeţul Vrancea, George-Nicolae Simion este absolvent al Colegiului Naţional ''Gheorghe Lazăr'' din Bucureşti (2005).

A absolvit Facultatea de Administraţie şi Afaceri a Universităţii Bucureşti (2008) şi, în 2010, un program de masterat la Universitatea ''Alexandru-Ioan Cuza'' din Iaşi, cu o temă de cercetare despre ''Crimele comunismului''.

George Simion, de la activist unionist la cariera de lider politic

Înainte de a intra în politică, George Simion a activat în diverse organizații de tineret și mișcări unioniste, fiind implicat în mai multe campanii pentru unirea României cu Republica Moldova.

  • 2004: George Simion își începe activitatea civică, organizând marșuri unioniste de amploare în România și Republica Moldova, militând pentru reunificarea națională.
  • 2006: Devine lider al grupării „Noii Golani”, promovând mesajul „Basarabia e România” și continuând mișcarea de stradă din 1990.
  • 2006-2011: Organizează acțiuni civice de impact în România și Republica Moldova, inclusiv:
    • Autor al „Zilei de doliu național” – 16 mai;
    • Protestul „Bălți simte românește”;
    • Evenimente tradiționale la Alba Iulia de 1 Decembrie și la Chișinău pe 27 martie.
  • 2011: Înființează Platforma Unionistă Acțiunea 2012, care reunește peste 30 de organizații nonguvernamentale și grupuri de inițiativă, dedicată unirii României cu Republica Moldova.
  • 2012-2020: Director Marketing la Ideal Proiect Arhitecture & Design.
  • 2015-2018: Coordonează și organizează sute de acțiuni unioniste, printre care: „Trimite o carte peste Prut”; „Caravana Unirii”; „Școala de Cultură și Afirmare Românească”; Campania „Fără pașaport în Basarabia”; „Liderii pentru Unire”; „Aducem Basarabia Acasă”; Forumul jurnaliștilor din România și Republica Moldova; „Pactul pentru Basarabia” și multe altele.
  • 2017: Înființează Alianța pentru Centenar la București, împreună cu peste 100 de organizații din România, Republica Moldova și diaspora. Coordonează strângerea de fonduri pentru construirea unei case pentru familia Carpenco din Drochia, Republica Moldova.
  • 2017: Publică cartea „Blocați în labirint”, o analiză a Republicii Moldova, în care prezintă miturile fondatoare și motivele pentru care acesta este ultimul stat din Europa.
  • 2019: Publică cartea „Cum i-am cunoscut”, o colecție de eseuri bazate pe experiențele autorului din ultimii 10 ani, cu o analiză critică a conducerii României din ultimele trei decenii, potrivit CV-ului oficial încărcat pe pagina personală a deputatului de pe cdep.ro.

Din cauza protestelor, George Simion a avut probleme cu autoritățile din Republica Moldova. În 2015, a fost expulzat din Moldova și declarat persona non grata timp de 5 ani, potrivit HotNews.

Ce avere are George Simion candidatul AUR la alegerile prezidențiale din 2024

Potrivit declarației sale de avere, George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale din 2024, nu deține o avere semnificativă și se întreține din salariul de deputat. Simion nu face parte din categoria politicienilor înstăriți, neavând terenuri, clădiri, mașini, bijuterii sau obiecte de artă a căror valoare să depășească 5.000 de euro.

De asemenea, el nu deține bunuri mobile care să depășească 3.000 de euro fiecare și nu a înstrăinat imobile în ultimele 12 luni.

El nu are în proprietate nici terenuri, nici locuințe. Candidatul AUR locuiește într-un apartament de 44,66 metri pătrați, deținut de soția sa, Ilinca Valentina Simion, achiziționat printr-un credit ipotecar de 210.237 RON la Raiffeisen Bank, menționat în declarația de avere din 2023, dar nu și în cea mai recentă.

Controversele din jurul lui George Simion

Susținerea referendumului pentru familie

George Simion a fost un susținător activ al Coaliției pentru Familie, un grup de organizații care a promovat un referendum în 2018 pentru modificarea Constituției României în vederea definirea căsătoriei ca fiind uniunea dintre un bărbat și o femeie.

Simion a fost un vocal susținător al referendumului, participând la campanii de informare și mobilizare a cetățenilor în favoarea votului. El a vorbit despre importanța protejării valorilor tradiționale și a familiei, considerând referendumurile ca un mijloc de a întări identitatea națională.

Referendumul a avut loc pe 6-7 octombrie 2018, dar a fost marcat de o prezență scăzută la vot, de aproximativ 21%. Pentru a fi validat, era necesară o prezență de minimum 30% din electorat. Rezultatul a fost că, deși majoritatea celor care au votat s-au pronunțat în favoarea modificării, referendumul nu a întrunit cvorumul necesar, ceea ce a dus la respingerea propunerii, potrivit Agerpres.

Cu toate că referendumul nu s-a bucurat de succes și a fost boicotat în masă de cetățănii români din toate colțurile lumii, preşedintele AUR, deputatul George Simion, nu renunțat la o astfel de măsură. Astfel, acesta a propus în 2023 demararea demersurilor pentru două referendumuri care vizează familia dintre un bărbat şi o femeie, respectiv plăţile în numerar, potrivit Agerrpes.

George Simion, persona nongrata în Republica Moldova

George Simion a fost declarat persona non grata în Republica Moldova și a primit o interdicție de cinci ani începând cu 1 octombrie 2018, ca urmare a organizării unui marș de la Alba Iulia la Chișinău, la care a participat alături de alți cetățeni români. Autoritățile moldovene au refuzat permisiunea de trecere a frontierei, invocând comportamentul provocator al participanților și amenințările formulate în discuțiile cu Poliția de Frontieră.

De-a lungul timpului, Simion a încercat să intre în Moldova și în martie 2021, folosind pașaport diplomatic, dar accesul i-a fost din nou interzis. În iunie 2022, el a dorit să participe la o ședință comună a parlamentelor din România și Moldova, dar a fost oprit din a intra în țară, în ciuda unei invitații primite de la Parlamentul Republicii Moldova.

Simion a contestat această interdicție, afirmând că nu a încălcat nicio lege și că singura sa „crimă” a fost să vorbească despre unire. El a criticat oficialii moldoveni pentru „dublul limbaj” folosit, menționând că, în timp ce alți parlamentari români erau lăsați să treacă, el rămânea oprit. Liderul AUR a reiterat că va continua să militeze pentru unirea celor două state românești, considerând că autoritățile din Chișinău se tem de această idee.

Partidul AUR, acuzat de propagandă pro-rusă în războiul din Ucraina

Kievul a acuzat Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), un partid pro-românesc condus de George Simion, de pregătirea unor provocări împotriva Ucrainei, considerând că acțiunile partidului ar putea submina stabilitatea și securitatea în regiune. Autoritățile ucrainene au exprimat îngrijorări că AUR ar putea acționa în interesul Moscovei, având legături cu grupuri care promovează agendele pro-ruse.

În replică, liderii AUR au denunțat aceste acuzații ca fiind o "aberație". Simion și alți membri ai partidului au susținut că afirmațiile autorităților ucrainene sunt nefondate și că AUR militează pentru unirea României cu Republica Moldova, fără a avea intenții ostile față de Ucraina, potrivit HotNews.

George Simion, interzis și în Ucraina

George Simion se confruntă și cu interdicția de a pătrunde pe teritoriul Ucrainei, pe fondul conflictelor cu autoritățile ucrainene.

Pe 29 ianuarie, Remus Pricopie, rectorul SNSPA, a cerut o investigație referitoare la legăturile lui Simion cu serviciile secrete ruse. Acesta l-a acuzat pe Simion că, în ultimii 3-4 ani, "a acționat și s-a exprimat conform directivele lui Putin."

Acțiuni de protest și mitinguri împotriva restricțiilor COVID-19

Organizarea de proteste și mitinguri, uneori cu un caracter provocator, a fost o altă sursă de controverse. AUR a organizat mai multe proteste de amploare împotriva restricțiilor impuse de Guvern pentru combaterea pandemiei COVID-19.

În mai multe oraşe din ţară oamenii au ieşit în stradă pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de restricţiile anti-COVID impuse de autorităţi. Acestor proteste li s-au alăturat şi reprezentanţii AUR, care critică măsurile luate de autorităţi în contextul pandemiei şi cer ridicarea "de urgenţă" a restricţiilor anti-COVID, potrivit Agerpres.

Aceste manifestații au atras mii de susținători care s-au opuns măsurilor de lockdown, obligativității purtării măștii și vaccinării. AUR a promovat un mesaj anti-restricții, susținând libertatea individuală și drepturile cetățenilor.

Planul lui Simon pentru România

În cazul în care George Simion, liderul AUR, ar câștiga alegerile prezidențiale, el propune un plan ambițios care include construirea a până la un milion de apartamente la prețul de 35.000 euro fiecare, precum și refinanțarea creditelor ipotecare cu dobândă zero, pentru a ajuta cetățenii să facă față creșterii semnificative a datoriilor bancare.

De asemenea, el intenționează să ajute cetățenii care au contractat credite ipotecare, confruntându-se cu creșteri semnificative ale dobânzilor. Planul prevede refinanțări la dobândă 0 pentru sume între 35.000 euro și 70.000 euro, în funcție de dimensiunea locuinței.

Analizând planul lui George Simion de a construi apartamente la prețul de 35.000 euro, specialiștii îl consideră o utopie, subliniind că costurile de construcție nu pot fi mai mici de 700-800 euro pe metrul pătrat, chiar și în cele mai favorabile condiții.

Mai mulți analiști economici au explicat pentru Euronews România că utilizarea celor mai ieftine materiale și finisaje nu va face posibilă realizarea acestui plan, creând astfel un mediu necompetitiv pe piața liberă. În plus, prețurile actuale ale construcțiilor depășesc cu mult estimările prezentate, iar condițiile necesare pentru implementarea acestui plan sunt nerealiste. Astfel, perspectiva de a construi apartamente la 35.000 euro nu este viabilă, iar angajamentele legate de infrastructură și racorduri de utilități sunt, de asemenea, greu de realizat.

Cine sunt contracandidații lui George Simion

  1. Elena-Valerica Lasconi (USR)
  2. Ion-Marcel Ciolacu (PSD)
  3. Nicolae-Ionel Ciucă (PNL)
  4. Kelemen Hunor (UDMR)
  5. Mircea-Dan Geoană (independent)
  6. Ana Birchall (independentă)
  7. Alexandra-Beatrice Bertalan Păcuraru (Alternativa pentru Demnitate Națională)
  8. Sebastian-Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)
  9. Ludovic Orban (Forța Dreptei)
  10. Călin Georgescu (independent)
  11. Cristian Diaconescu (independent)
  12. Cristian-Vasile Terheș (Partidul Național Conservator Român)
  13. Silviu Predoiu (Partidul Liga Acțiunii Naționale)

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE